Eetspiratie » Wat is silken tofu en hoe bereid je het?
Wat is silken tofu en hoe bereid je het?

Wat is silken tofu en hoe bereid je het?

Wat is silken tofu en hoe bereid je het? Silken tofu – ook wel zijden tofu genoemd – is een van de meest veelzijdige producten die er is. Er zijn zoveel gerechten waarbij je silken tofu kunt gebruiken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je eenmaal ontdekt hebt wat je er allemaal mee kunt doen, kun je niet meer zonder. Deze zachte tofu gebruik je voor sauzen, soepen, smoothies, desserts, ijs en nog veel meer.

Silken tofu heeft de structuur van een zachte pudding of pannacotta. Je glijdt er zo met je lepel doorheen. Het heeft een neutrale smaak en dat is handig want dat betekent dat je het alle smaken kunt geven die je wilt. De smaak kan per merk wel iets verschillen. Het gaat vooral om de textuur van de tofu. Deze is zacht, romig en glad. Het wiebelt ook een beetje als een drilpudding. Als je het in zijn geheel wilt gebruiken, haal het dan voorzichtig uit de verpakking want deze tofu is heel delicaat. Het valt snel uit elkaar. Als het wilt verwerken tot een saus, pudding of dip dan kun je het gewoon uit het pakje scheppen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wat is silken tofu en hoe bereid je het?
Silken tofu

Wat is silken tofu en hoe bereid je het?

De zachte tofu eet je meestal rauw. Je hoeft het niet perse te verwarmen maar dat kan wel. Stevige tofu, (firm tofu) kun je ook rauw eten, maar wordt meestal krokant gebakken in de oven of airfryer. Of gefrituurd in olie. Dit kun je met silken tofu niet. Je kunt het wel toevoegen aan een curry, een soep of een stoofschotel. Het zorgt ervoor dat je gerecht indikt en romig wordt. Daarnaast voeg je meteen extra eiwitten toe aan gerechten. Daarom is silken tofu een waardevolle toevoeging aan gerechten. Een bekend gerecht met silken tofu is mapo tofu. Dit is een Chinees gerecht met onder andere, knoflook, gember, bonenpasta, eventueel gehakt of paddenstoelen en silken tofu.

Mijn favoriete manieren om zachte tofu te gebruiken

  • In een smoothie voor romigheid en extra eiwitten waardoor je langer verzadigd bent.
  • Als alternatief voor mayonaise. Je hoeft hierbij geen olie te gebruiken voor een romig resultaat (kijk hier voor een recept).
  • In een dip waarin je normaal gesproken mayonaise zou gebruiken.
  • Als basis voor een dressing, zoals bijvoorbeeld een romige bieslookdressing.
  • Als alternatief voor room in pastasaus, tomatensaus of een curry.
  • In een aardappeltortilla als alternatief voor eieren.
  • Als basis voor een vegan omelet of pannenkoek.
  • Blend de silken tofu met fruit of chocolade voor een romige pudding of mousse (bekijk het recept).
  • Je kunt er romig ijs van maken, zowel met als zonder ijsmachine.

Zoals je in de suggesties hierboven kunt zien is silken tofu een prima alternatief voor yoghurt (zuivel), room en mayonaise. Ook kun je er gerechten mee binden zoals bij het recept voor aardappeltortilla of een pannenkoek. De smaak van silken tofu is uiteraard niet zo rijk als die van mayonaise of room. Het gaat ook meer om de structuur die je ermee kunt creëren. Breng daarom je gerechten altijd goed op smaak en ben niet terughoudend met kruiden en een snuf zout en peper.

Wat ook interessant is om te weten, silken tofu bevat geen cholesterol en minder verzadigd vet ten opzichte van zuivel, room en mayonaise. Ook bevat het minder calorieën en is het laag in vet. Het bevat gezonde voedingsstoffen zoals calcium en magnesium en in de veganistische keuken is het een makkelijke en lekkere manier om eiwitten aan je gerechten toe te voegen. Kortom of je nu een veganistisch/plantaardig eetpatroon hebt of niet, silken tofu biedt heel veel mogelijkheden in de keuken. Dus kom je binnenkort bij de toko, neem dan een paar pakjes silken tofu mee! In dit artikel kun je lezen welk merk ik gebruik en waar ik het koop. En download hier dan meteen de gratis toko boodschappenlijst zodat je het niet vergeet.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.