Kaki fruit – hoe eet je het? Elke winter zie ik ze weer liggen, deze mooie oranje glanzende vruchten. Ik ben gek op fruit en wil alles proberen. Nu had ik wel vaker kaki gekocht, maar hoe eet je kaki fruit nu eigenlijk? Als je ze koopt zijn ze hard, ze smaken dan ook niet lekker en zijn zuur. En eet je ze met of zonder schil? Wanneer zijn ze rijp en wat kun je er allemaal mee doen? In dit artikel leg ik het uit.
Ik was altijd een beetje terughoudend bij het kopen van kaki. Ik wist niet wat ik ermee aan moest. Hoe eet je nu zo’n ding! Ook ik heb de fout gemaakt een harde kaki te schillen en hier een hap van te nemen. Je mond trekt hier aardig van samen kan ik je vertellen. Daarna heb ik ze dus links laten liggen en dat is eigenlijk zonde. Rijp zijn ze namelijk hartstikke lekker. In de winter zijn ze volop verkrijgbaar in de supermarkt.
Kaki fruit – hoe eet je het?
Mijn boodschappen bestel ik online, het is dus een verrassing wat voor soort kaki’s ik krijg. Hiermee bedoel ik of ik hele harde exemplaren krijg of vruchten die al een beetje rijp zijn. Meestal zijn de kaki’s in de supermarkt nog hard en moet je ze thuis op je fruitschaal laten rijpen. Dit kan best een tijdje duren. Je weet dat een kaki rijp is als je er met je vinger op kan drukken, de schil zacht is en meegeeft. Het voelt dan aan als een rijpe tomaat. Ook zie je dat de schil verandert. Bij aankoop is deze stevig en glanzend en naarmate de vrucht rijpt wordt het een beetje doorzichtig en rimpelig. Als je denkt, ze zijn niet meer goed dan zijn ze waarschijnlijk rijp!
Wanneer is kaki fruit rijp?
Een kaki heeft geen pitjes en zit er heel mooi uit vanbinnen. Als hij rijp is, kun je hem eindelijk opeten. Het rijpen gaat in verschillende fases.
Eerst is hij stevig en crispy, net als een appel. De kaki smaakt nu ook naar een appel, fris, een beetje zurig en knapperig. Je kunt de schil erom laten, was de kaki wel goed en snijd eventuele beschadigde plekjes weg. Snijd hem in partjes, lekker als tussendoortje.
Als je de kaki langer laat liggen, wordt hij zachter en bijna transparant vanbinnen. Op de foto zie je dat de rechterkant al een beetje doorzichtig wordt. Je kunt hem nu prima in stukjes, plakjes of schijfjes snijden. De smaak is nu ook zoeter en de vrucht is iets sappiger. Heerlijk in een salade, door de yoghurt, chiapudding of overnight oats.
Deze vrucht kun je gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. In plakjes is het heerlijk op bruschetta in combinatie met balsamico azijn. In dunne schijfjes is het lekker als salade met een Oosterse dressing van bijvoorbeeld sojasaus en gember. Maak er een winterse salsa van zoals deze perziksalsa, maar vervang de perzik door kaki fruit. Voeg het toe aan een (quinoa) bowl of een salade. Rucola past goed bij de zoete smaak van kaki.
Daarna is de kaki op zijn rijpst en is de binnenkant veranderd in een zachte fruitmoes/puree. De smaak is vol en zoet en de structuur is zelfs romig. Het lekkerst is om de puree uit de schil te lepelen. Je kunt deze puree ook heel goed verwerken in recepten zoals een sapje, een smoothie, pannenkoeken, cake of taart. Je kunt er zelfs chocolademousse van maken of eten net als jam op een geroosterde boterham.
Er zijn een hoop specerijen die je goed kunt combineren met kaki fruit. Kaneel is wel een van de lekkerste. Kardemom, nootmuskaat, vanille en steranijs passen ook goed bij de zoete kaki smaak. De vrucht zelf heeft een unieke smaak. Het wordt omschreven als een honingsmaak met vanille tonen. Maar het wordt ook vergeleken met een pruim of een dadel. Met kaki fruit kun je dus alle kanten op. Eet hem zoals jij het het lekkerst vindt en voeg hem toe aan zoete en hartige gerechten.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.