Groente inspiratie – recepten met rode kool
Rode kool is in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar. Als je het op de juiste manier bewaart, is een hele kool wel tot een paar weken houdbaar in de groentelade van je koelkast. Om die reden koop ik persoonlijk altijd een hele rode kool en geen voorgesneden variant. Voorgesneden kool bederft veel sneller dan een heel exemplaar. Daarnaast is een hele kool goedkoper, het is efficiënter want je kunt deze voor meerdere recepten gebruiken én langer bewaren.
Rode kool kun je op verschillende manieren bereiden/eten:
- Gestoofd met stukjes appel en kaneel, dit kan perfect in een multicooker (bekijk het recept).
- Ingelegd als zoetzuur (een pickle), lekker op broodjes, sandwiches en in salades.
- Flinterdun gesneden als Turkse rode kool salade met een dressing van citroensap en olijfolie.
- Gewokt met groente en noedels (zoals in deze chow mein) geeft rode kool een mooi kleurrijk en knapperig accent.
- Bij dit Thaise wokgerecht is rode kool een lekkere en kleurrijke toevoeging.
- Rauw is het heerlijk in salades zoals in deze knapperige Oosterse koolsalade met pittige dressing.
- Dun gesneden is het een heerlijke topping op je vulling voor taco’s, wraps, in pita’s of naan.
- Neem voor het maken van ‘coleslaw’ (koolsalade) eens rode kool in plaats van witte kool of spitskool.
- Rode kool kun je net als witte kool fermenteren om er zuurkool van te maken.
- Voeg aan deze Oosterse pulled chicken salade dun gesneden rode kool toe voor kleur en extra crunch.
- Bij een fruitsalade met mango is rode kool ook een lekkere toevoeging.
- In wedges (parten) gesneden roosteren in de oven met peper, zout en olijfolie. Op 200 graden, 15 minuten per kant. Lekker met een drizzle balsamicoazijn.
- Maak een ovenschotel met laagjes aardappelpuree, (plantaardig) gehakt en rode kool.
- Bereid parten of rode kool ‘steaks’ op de BBQ of grill met olijfolie, zout en peper voor 5 tot 7 minuten per kant.
- Gebruik rode kool bladeren in plaats van witte kool of spitskool voor koolrolletjes.
- Dun gesneden rauwe rode kool is heerlijk in sushi of lenterolletjes (springrolls).
In de supermarkt is er een groot aanbod van rode kool. Je vindt het in pot, in zakjes (lang houdbaar), en in het vriesvak. Deze kool is vaak al gekookt en op smaak gebracht met specerijen en gezoet met suiker. Soms zijn er ook stukjes appel aan toegevoegd. Dit soort kant en klare rode kool hoef je alleen nog maar op te warmen. Waarom zou je dan nog een verse kool kopen? Met een verse kool kun je alle kanten op, je brengt hem zelf op smaak en bepaalt ook welke ingrediënten je toevoegt. Rode kool bereiden is heel eenvoudig. Het snijden is waarschijnlijk het meeste werk. Dit kun je op verschillende manieren doen.
- Snijd de rode kool in dunne reepjes met een mes.
- Voor flinterdunne reepjes kool snijd je deze met een kaasschaaf of mandoline.
- Gebruik een speciale koolschaaf, dit is vergelijkbaar met een mandoline.
- Rasp de kool met een blokrasp, ideaal voor coleslaw.
- Snipper de kool in kleine stukjes voor roerbak of wok gerechten.
- In parten of plakken gesneden zijn ze lekker voor op de grill of in de oven.
- Fijnsnijden of hakken in een foodprocessor of keukenmachine.
Rode kool maak je makkelijk schoon. Verwijder altijd de buitenste bladeren en snijd de kool doormidden. Neem wat je nodig hebt en bewaar de rest verpakt in een stukje aluminiumfolie in de koelkast. De harde kern snijd je eruit en daarna kun je de kool in repen snijden, schaven of raspen. Net voor welk je gerecht je het nodig hebt. Vervolgens spoel je de kool met koud water schoon. Je zult zien dat er blauw water vanaf komt. Doordat de kool gesneden is en in contact komt met water komt er een stofje vrij die de blauwe kleur veroorzaakt. Dit is normaal.
Gebruik je de kool in een salade of als topping? Dan is het aan te raden om deze net voor het serveren te snijden of schaven omdat er anders veel van de kleur en knapperigheid verloren gaat. Als je de kool ver van tevoren snijdt, ziet hij er niet meer zo fris uit en kunnen de reepjes wat slapper worden. Wil je het toch voorbereiden, dep de kool dan na het afspoelen heel goed droog of gebruik een slacentrifuge om het overtollige water te verwijderen. Bewaar de kool in een luchtdichte bewaardoos in de koelkast tot gebruik. Een andere tip is om de kool te marineren met olie, citroensap en zout en dit ‘in te masseren’. Zo wordt de kool zachter, lekker van smaak en is het een heerlijke topping, Turkse rauwkost of bijgerecht.
Zoals je ziet kun je met rode kool alle kanten op. Het maakt elk gerecht kleurrijk en daarnaast is het ook nog eens erg gezond. Het is een betaalbare groente die eigenlijk onmisbaar is in de keuken!
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.