Iets wat ik altijd handig vind om in huis te hebben zijn pitabroodjes. Ze zijn makkelijk om mee te nemen in je lunchtrommel, je kunt er een pitatosti of pizza van maken, je grilt ze en maakt er reepjes van voor in een salade, vult ze met allerlei lekkers of je eet ze bij de soep. Mogelijkheden genoeg dus! En het leuke is dat ze zo eenvoudig te maken zijn, ze kunnen eigenlijk niet mislukken. Je kunt er ook een voorraadje van maken en een gedeelte invriezen, zo heb je altijd een zelfgebakken broodje bij de hand.
Meestal worden pitabroodjes gemaakt van witte bloem maar ik maakte andere 2 varianten, 1 met speltmeel en een met speltbloem en boekweitmeel. De variant met speltmeel is heel stevig en de variant met boekweit lijkt qua uiterlijk het meest op het broodje uit de supermarkt, maar smaakt veel lekkerder! Deze variant is ook zacht van binnen en hard van buiten. Dit is dan ook onze favoriet!
Wat heb je nodig?
- 250 gram speltbloem
- 200 gram boekweitmeel
- 20 milliliter olijfolie
- 1 zakje gist van 7 gram
- flinke snuf zout
- ongeveer 250 milliliter lauw water
Wil je pitabroodjes maken van alleen speltmeel, neem dan 450 gram speltmeel in plaats van bloem en boekweitmeel. De rest van de ingrediënten blijft hetzelfde. De werkwijze van beide varianten is precies hetzelfde.
Tip: voeg gedroogde kruiden aan het deeg toe zoals rozemarijn of tijm voor een extra lekker broodje!
Hoe maak je het?
Doe het meel of de melen met de olijfolie en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi de gist in het kuiltje. Voeg beetje bij beetje het water toe (misschien heb je niet alles nodig) en maak een mooi deeg van dit mengsel. Is het deeg te droog voeg dan meer water toe en is het te nat voeg dan nog wat meel toe. Je kunt het deeg kneden met de hand of met een keukenmachine. Ik doe het zelf altijd met de keukenmachine.
Als het een stevige gladde bol is geworden, mag het deeg gaan rijzen. Druppel een beetje olijfolie in de kom en leg het deeg erop. De olie voorkomt dat het deeg aan de kom blijft plakken. Dek het deeg af met plastic folie of een vochtige theedoek. Zet het op een warme plaats zodat het in volume kan verdubbelen. Na een uur kun je het deeg verder gaan verwerken. Als het langer staat dan een uur dan is dat geen probleem.
Haal het uit de kom en kneed goed door met de hand. Rol het op tot een worst en verdeel het deeg in 10 tot 12 even grote stukjes en draai er balletjes van. Druk ze plat met je hand en rol ze vervolgens uit tot de vorm van een pitabroodje. Ze hoeven er echt niet perfect uit te zien! Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 225 graden. Bak de pita’s af in ongeveer 8 minuten. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een broodtrommel of vries ze in.
Nog wat pita tips:
- maak van overgebleven pitabroodjes ‘pitachips‘
- verwerk reepjes gegrilde pita in een salade zoals een Griekse salade of een caesar salade
- gebruik je pita als burgerbroodje en beleg deze met gehaktbrood, een zelfgemaakte kipburger of falafel
- pitabroodjes zijn heerlijk met hummus of avocado
- gebruik een (doorgesneden) pitabroodje als pizzabodem
- maak er een tosti of veggie pita van
- gebruik reepjes pita om te dippen in de soep of een curry
Vinden jullie pitabroodjes ook zo lekker?
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.