Boekweit pitabroodjes

Simpele pitabroodjes

Iets wat ik altijd handig vind om in huis te hebben zijn pitabroodjes. Ze zijn makkelijk om mee te nemen in je lunchtrommel, je kunt er een pitatosti of pizza van maken, je grilt ze en maakt er reepjes van voor in een salade, vult ze met allerlei lekkers of je eet ze bij de soep. Mogelijkheden genoeg dus! En het leuke is dat ze zo eenvoudig te maken zijn, ze kunnen eigenlijk niet mislukken. Je kunt er ook een voorraadje van maken en een gedeelte invriezen, zo heb je altijd een zelfgebakken broodje bij de hand.

Meestal worden pitabroodjes gemaakt van witte bloem maar ik maakte andere 2 varianten, 1 met speltmeel en een met speltbloem en boekweitmeel. De variant met speltmeel is heel stevig en de variant met boekweit lijkt qua uiterlijk het meest op het broodje uit de supermarkt, maar smaakt veel lekkerder! Deze variant is ook zacht van binnen en hard van buiten. Dit is dan ook onze favoriet!

Wat heb je nodig?

  • 250 gram speltbloem
  • 200 gram boekweitmeel
  • 20 milliliter olijfolie
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • flinke snuf zout
  • ongeveer 250 milliliter lauw water

Wil je pitabroodjes maken van alleen speltmeel, neem dan 450 gram speltmeel in plaats van bloem en boekweitmeel. De rest van de ingrediënten blijft hetzelfde. De werkwijze van beide varianten is precies hetzelfde.

Tip: voeg gedroogde kruiden aan het deeg toe zoals rozemarijn of tijm voor een extra lekker broodje!

Pitabroodjes
Pitabroodjes van speltmeel

Hoe maak je het?

Doe het meel of de melen met de olijfolie en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi de gist in het kuiltje. Voeg beetje bij beetje het water toe (misschien heb je niet alles nodig) en maak een mooi deeg van dit mengsel. Is het deeg te droog voeg dan meer water toe en is het te nat voeg dan nog wat meel toe. Je kunt het deeg kneden met de hand of met een keukenmachine. Ik doe het zelf altijd met de keukenmachine.

Als het een stevige gladde bol is geworden, mag het deeg gaan rijzen. Druppel een beetje olijfolie in de kom en leg het deeg erop. De olie voorkomt dat het deeg aan de kom blijft plakken. Dek het deeg af met plastic folie of een vochtige theedoek. Zet het op een warme plaats zodat het in volume kan verdubbelen. Na een uur kun je het deeg verder gaan verwerken. Als het langer staat dan een uur dan is dat geen probleem.

Haal het uit de kom en kneed goed door met de hand. Rol het op tot een worst en verdeel het deeg in 10 tot 12 even grote stukjes en draai er balletjes van. Druk ze plat met je hand en rol ze vervolgens uit tot de vorm van een pitabroodje. Ze hoeven er echt niet perfect uit te zien! Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 225 graden. Bak de pita’s af in ongeveer 8 minuten. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een broodtrommel of vries ze in.

Nog wat pita tips:

Vinden jullie pitabroodjes ook zo lekker?

Boekweit pitabroodjes

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

10 Reacties

  1. Pingback: Turkse broodjes - Eetspiratie

  2. Pingback: Pita chips - Eetspiratie

  3. Pingback: Tomatensoep met ballen - Eetspiratie

  4. Cathelijne

    Hi!
    Wat een heerlijk recept!
    Kun je ook alleen boekweitmeel gebruiken?
    Ik hoor graag!

    • Hoi!
      Alleen boekweitmeel gebruiken kan ook alleen worden ze dan iets zwaarder en de smaak van boekweit (nootachtig) overheerst dan wel. Maar als je dat lekker vind lijkt me dat geen probleem. Ik heb ze zelf nog niet gemaakt van alleen boekweit maar ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen :-)
      Groetjes, Simone

  5. Desiree | Sweet Happinez

    Wat leuk om pita broodjes zelf maken!! Alles is veel lekkerder zelfgemaakt :) Ze lijken me erg lekker!!

  6. Oh deze ga ik ook proberen!Als je ze uit de vriezer haalt eerst in koelkast laten ontdooien?En kan ik ook met deze pitabroodjes een soort pizza maken, tomatenpuree en groentes erop en dan in de oven?Of is het deeg daar niet goed genoeg voor?

    • Hoi, ja je kunt ze voor gebruik eerst even laten ontdooien. Dit kan ook buiten de koelkast eventueel. Dat je ze bijvoorbeeld in de avond uitlegt voor de volgende ochtend. En als bodem voor een pizza zijn ze denk ik ook goed geschikt. Ik zou ze wel horizontaal doorsnijden anders is de bodem/broodje misschien te dik, daarna beleggen met tomatensaus, groenten en even in de oven voor een minuut of 10-15. Dat is even uitproberen. Voor een pizzabodem kun je ook goed een tortillawrap gebruiken dat heb ik laatst ook gedaan en is ook erg lekker.

  7. Tamara Brekelmans

    Weet jij toevallig of deze koolhydraat arm zijn? En zo ja hoeveel bevatten ze ongeveer per broodje denk je? Ze zien er heerlijk uit namelijk.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*