Falafel

Falafel

Ik ben fan van falafel! Het liefst eet ik het met couscous en een salade, of in een pitabroodje of wrap gecombineerd met groenten en een frisse yoghurtsaus. Falafel is heel eenvoudig zelf te maken, maar wel met kikkererwten die je zelf geweekt hebt. Ik heb het geprobeerd met de variant uit blik maar dat is gewoon veel te vochtig, zelf weken is dus een must. Het enige dat je daarvoor moet doen is de avond van te voren de kikkererwten in een kom doen en die te vullen met een beetje water. Dat is alles! De volgende dag zijn ze klaar voor gebruik. Dus de voorbereiding valt wel mee, toch?

Wat heb je nodig?

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • liter water
  • rode ui fijn gesnipperd
  • sap en rasp van een halve biologische citroen
  • rode peper naar smaak
  • half bosje verse koriander heel fijn gehakt (dit kun je ook vervangen voor verse peterselie)
  • flinke theelepel gemalen komijn
  • snufje chili of cayennepeper naar smaak
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • scheutje olijfolie
  • 1 geklutst ei
  • olie om in te bakken

Benodigdheden:

  • staafmixer of keukenmachine
  • koekenpan of wok

Hoe maak je het?

De avond voordat je falafel gaat maken laat je eerst de kikkererwten weken. Spoel de kikkererwten af onder de kraan en doe ze in een grote kom met 1 liter water. Dek het af met folie of zet er en bord op en laat dit de hele nacht weken.

De volgende dag kun je aan de slag!

Giet de kikkererwten af, spoel ze af en laat ze goed uitlekken. Neem een schone theedoek (zonder wasverzachter gewassen) en wrijf de kikkererwten goed droog. Rol ze heen en weer in de doek. Hoe droger hoe beter. Doe ze terug in een schone droge kom en voeg de fijngesneden ui, de fijn gesneden rode peper, citroensap en rasp, de gehakte koriander, de gemalen komijn en chilipoeder en peper en zout toe.

Falafelmengsel

Hoe nu verder?

Meng dit goed door elkaar. Voeg nu een klein beetje olijfolie toe en pureer het door steeds kort de staafmixer erop te zetten. Voeg ook het ei toe zodat het wat makkelijker pureert en zodat het straks beter gaat binden. Je kunt zelf een beetje zien of het mengsel te droog is. Voeg dan steeds een heel klein beetje olie toe, maar maak het niet te vochtig.

Als alles gepureerd is, kun je burgers of balletjes gaan vormen. Neem steeds een zelfde hoeveelheid van het mengsel en kneed het in de gewenste vorm. Leg het even apart op een bord en dek het af met bakpapier of folie. Laat het vervolgens even opstijven in de koelkast. Ondertussen kun je alles een  beetje opruimen.

Falafelmengsel
Het gepureerde kikkererwtenmengsel

Je kunt falafel makkelijk voorbereiden en bewaren in de koelkast Je hoeft het dan alleen nog maar te bakken. Verhit een ruime hoeveelheid kokosolie of rijstolie in een wok of koekenpan en bak de falafel aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Ik eet falafel graag op een tortilla wrap. Ik besmeer de tortilla met guacamole met daarop een flinke pluk sla. Ook voeg ik er mais, tomaatjes, rode ui en gegrilde paprika aan toe.

Hierbij serveer ik een frisse yoghurtsaus. Deze saus maak je heel simpel van twee eetlepels Griekse yoghurt, een teentje geraspte knoflook, citroensap, verse kruiden en een beetje zout en peper.

Falafel

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

7 Reacties

  1. Bedankt voor je reactie! Ze bleken over datum te zijn, dus ik heb ze voor de zekerheid weggegooid. Nu heb ik potje gebruikt en heb het idee dat de structuur te nat is. Kan ik er daarom bloem aan toevoegen of is dat geen goed idee?

    • O ja dan kan ik me er iets bij voorstellen! Dat is jammer. Uit een pot kan wel maar dan is het inderdaad vrij vochtig. Blijf steeds wat bloem toevoegen totdat het mengsel droog genoeg is zodat je er falafel van kunt maken. Vroeger maakte ik ook falafel met kikkererwten uit pot of blik maar dat was altijd te vochtig. Op zich kan het wel hoor maar het is anders als met zelf geweekte kikkererwten. Volgende keer gewoon nog een keer proberen! Komt goed! Voor nu gewoon deze gebruiken.

  2. Ik heb de kikkererwten een nacht laten weken, maar ze zijn nog vrij hard. Moet ik ze nog koken?

    • Hoi, ze worden ook niet heel zacht door het weken. Als je ze gaat fijnmaken zal het een korrelig mengsel zijn en dat is ook de bedoeling. In principe zou het na een nacht weken voldoende moeten zijn. Door het koken worden ze te zacht en te vochtig. Het is even puzzelen en uitproberen maar het gaat vast lukken :-)

  3. Ohh wat ziet dit er heerlijk uit, ik wil het morgen gaan maken! Met flinke hoeveelheid olie in de pan.. bedoel je daar mee een ´bodempje´ of toch echt wel een flinke laag zodat ze er in drijven en dus ´gefrituurd worden?

    • Hoi Evi, officieel wordt falafel gefrituurd net zoals bij frietjes maar ik kies er voor om een royale hoeveelheid olie in de koekenpan te doen en de falafel op die manier om en om bruin te bakken :-)

  4. Afgelopen weekend de falafel gemaakt…Heerlijk! Een fijne, zachte smaak…(de kant en klare falafel vind ik vaak opdringerig qua smaak) Ik heb er de frisse yoghurtsaus bij gemaakt en sla…en ipv koriander heb ik peterselie gebruikt…super lekker! En heel goed te verdragen voor deze glutenvrije-vegetarische-Prikkelbaar Darm Syndroom dame…Dank je Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*