Ik ben fan van falafel! Het liefst eet ik het met couscous en een salade, of in een pitabroodje of wrap gecombineerd met groenten en een frisse yoghurtsaus. Falafel is heel eenvoudig zelf te maken, maar wel met kikkererwten die je zelf geweekt hebt. Ik heb het geprobeerd met de variant uit blik maar dat is gewoon veel te vochtig, zelf weken is dus een must. Het enige dat je daarvoor moet doen is de avond van te voren de kikkererwten in een kom doen en die te vullen met een beetje water. Dat is alles! De volgende dag zijn ze klaar voor gebruik. Dus de voorbereiding valt wel mee, toch?
Wat heb je nodig?
- 250 gram gedroogde kikkererwten
- liter water
- rode ui fijn gesnipperd
- sap en rasp van een halve biologische citroen
- rode peper naar smaak
- half bosje verse koriander heel fijn gehakt (dit kun je ook vervangen voor verse peterselie)
- flinke theelepel gemalen komijn
- snufje chili of cayennepeper naar smaak
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- scheutje olijfolie
- 1 geklutst ei
- olie om in te bakken
Benodigdheden:
- staafmixer of keukenmachine
- koekenpan of wok
Hoe maak je het?
De avond voordat je falafel gaat maken laat je eerst de kikkererwten weken. Spoel de kikkererwten af onder de kraan en doe ze in een grote kom met 1 liter water. Dek het af met folie of zet er en bord op en laat dit de hele nacht weken.
De volgende dag kun je aan de slag!
Giet de kikkererwten af, spoel ze af en laat ze goed uitlekken. Neem een schone theedoek (zonder wasverzachter gewassen) en wrijf de kikkererwten goed droog. Rol ze heen en weer in de doek. Hoe droger hoe beter. Doe ze terug in een schone droge kom en voeg de fijngesneden ui, de fijn gesneden rode peper, citroensap en rasp, de gehakte koriander, de gemalen komijn en chilipoeder en peper en zout toe.
Hoe nu verder?
Meng dit goed door elkaar. Voeg nu een klein beetje olijfolie toe en pureer het door steeds kort de staafmixer erop te zetten. Voeg ook het ei toe zodat het wat makkelijker pureert en zodat het straks beter gaat binden. Je kunt zelf een beetje zien of het mengsel te droog is. Voeg dan steeds een heel klein beetje olie toe, maar maak het niet te vochtig.
Als alles gepureerd is, kun je burgers of balletjes gaan vormen. Neem steeds een zelfde hoeveelheid van het mengsel en kneed het in de gewenste vorm. Leg het even apart op een bord en dek het af met bakpapier of folie. Laat het vervolgens even opstijven in de koelkast. Ondertussen kun je alles een beetje opruimen.
Je kunt falafel makkelijk voorbereiden en bewaren in de koelkast Je hoeft het dan alleen nog maar te bakken. Verhit een ruime hoeveelheid kokosolie of rijstolie in een wok of koekenpan en bak de falafel aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Ik eet falafel graag op een tortilla wrap. Ik besmeer de tortilla met guacamole met daarop een flinke pluk sla. Ook voeg ik er mais, tomaatjes, rode ui en gegrilde paprika aan toe.
Hierbij serveer ik een frisse yoghurtsaus. Deze saus maak je heel simpel van twee eetlepels Griekse yoghurt, een teentje geraspte knoflook, citroensap, verse kruiden en een beetje zout en peper.
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.