Salade met zalm en Oosterse dressing

Salade met zalm en oosterse dressing

In het weekend zijn we vaak met van alles bezig of op pad en eten we pas laat. Vaak beslissen we ook dan pas op het laatste moment wat we gaan eten. Gedurende de week heb ik eigenlijk altijd een eetplanning, maar in het weekend niet. Het is dan vaak verleidelijk om snel iets af te halen of te laten bezorgen, maar dat willen we liever niet. Want daar worden wij niet echt vrolijk van! Meestal loopt uit eten gaan bij ons uit op een teleurstelling en het aanbod is niet naar onze smaak. Dus de enige oplossing is om dus gewoon zelf te koken, dat is goedkoper én lekkerder! Zo is dit recept voor zalmsalade ontstaan. 

Deze salade is voor 2 personen, voor meer personen verdubbel je de ingrediënten. Voor kinderen kun je een half stuk zalm per kind rekenen. Voor de dressing hoef je de ingrediënten niet te verdubbelen, daarvan heb je voldoende. En schrik niet van de ingrediëntenlijst want het is natuurlijk wel een maaltijdsalade!

Wat heb je nodig?

  • 2 stukken zalm met huid
  • rijpe avocado in blokjes gesneden
  • halve komkommer in halve maantjes gesneden
  • 6 tot 8 cherry tomaatjes in partjes gesneden
  • kleine rode ui in dunne halve maantjes gesneden
  • 1 rode puntpaprika in dunne reepjes gesneden
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • halve zak veldsla
  • eetlepel ongezouten pinda’s of cashewnoten
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • eetlepel neutrale olie om in te bakken
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • optioneel: gedroogde chiliflakes en tuinkers als garnering

Wat heb je nodig voor de dressing?

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel Thaise vissaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel vers gehakte koriander
  • sap en rasp van een halve limoen

Hoe maak je het?

Haal de zalm uit de koelkast en verhit alvast een koekenpan om de zalm straks in te bakken. Besprenkel de zalm lichtjes met olie en bestrooi met een zwarte peper. De zalm gaan we pas bakken op het laatste moment. We gaan eerst de salade opbouwen.

Neem een mooie grote schaal en begin met het snijden van de rode ui. Doe de gesneden ui in de schaal en bestrooi met een snufje zout en peper. Knijp dit nu flink door de ui. Hierdoor zal de ui zacht en zoet worden in plaats van rauw en pittig. Snijd nu de komkommer, de tomaat, de puntpaprika en de bosui en voeg deze toe aan de schaal. Meng dit voorzichtig door elkaar met je handen. Voeg de veldsla toe en meng nogmaals door. Halveer de avocado en snijd deze in blokjes. Leg de blokjes verspreid op de salade. Zet de salade even apart.

Verhit nog een koekenpan en rooster daar de pinda’s en sesamzaadjes in. Dit kun je gewoon op een laag vuurtje laten staan. Schud hem af en toe even om, zodat het niet verbrand.

Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen en zet deze apart tot gebruik.

Hoe nu verder?

De pan zal nu goed heet zijn (je kunt de zalm natuurlijk ook grillen in plaats van bakken als je dat lekker vind). Leg de zalm in de pan, met de huid naar de bovenkant toe. Blijf erbij want het gaat best snel. Draai hem na een minuutje of 2-3 om (gebruik hiervoor een tang) en bak hem op de huid. Als de zalm naar wens gebakken is (dat kun je zien aan het middenstuk van de zalm) haal je met de tang de huid eraf. De zalm leg je even op een snijplank en de huid bak je nog even krokant in de pan. Let ondertussen ook op je pinda’s en sesamzaadjes.

Met je handen verdeel je de gebakken zalm in stukjes, bestrooi met een klein snufje zout en leg de stukjes verspreid op de salade. Leg de geroosterde pinda’s en sesamzaadjes op de snijplank en hak dit even kort fijn met een groot mes. Strooi dit over de salade. Als laatste scheur of hak je de gebakken huid in stukjes en strooi je die er ook nog overheen (als je dat wilt tenminste). Het is erg lekker namelijk! Als finishing touch schep je er met een lepel wat van de dressing overheen.

En vind je dit nu niet vullend genoeg? Dan kun je er gebakken zoete aardappelblokjes of frietjes bij serveren!

Zalmsalade met oosterse dressing

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Dit is echt erg lekker… ben aan het smullen nu!

  2. Heerlijke salade! Gisteren gemaakt en het is niet alleen bij mij in de smaak gevallen maar ook bij mijn eters. Thanks:-)

  3. Super salade!!!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*