Groente inspiratie – recepten met edamame bonen. Peulvruchten die zo veelzijdig zijn dat ze vallen onder de categorie groenten. Dit is een van mijn lievelingsingrediënten! Vooral door de mooie groene kleur en de smaak. Er is geen minpunt te vinden aan de edamame boon. Ze zijn enorm veelzijdig en een goede toevoeging aan je eetpatroon. Ik heb het hier over de gedopte variant. Maar de variant in de schil – die je bij de sushi geserveerd krijgt – zijn ook overheerlijk. In dit artikel lees je waarom het een goed idee is om deze bonen vaker op het menu te zetten en deel ik recepten met edamame bonen.
Edamame bonen zijn jonge sojabonen die worden geoogst voordat ze volledig rijp zijn. Ze worden gedopt gegeten of geserveerd in de peul en hebben een zachte textuur en nootachtige smaak. Je hebt het vast weleens zien gebeuren dat iemand in een sushirestaurant een hele peul met edamame bonen in zijn mond stopt. Of misschien heb je het zelf ook wel gedaan! Als je nog niet bekend bent met deze boon dan weet je dus niet dat het de bedoeling is om de boontjes eruit te eten. De peul zelf is niet echt smakelijk, maar de boontjes daarentegen wel. Edamame wordt bij sushi vaak als bijgerecht geserveerd. Ze voegen niet alleen smaak en kleur toe, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond.
Op zoek naar meer groente – inspiratie, kijk dan hier voor tips en recepten van verschillende soorten groenten.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Groente inspiratie – recepten met edamame bonen
Deze mooie groene bonen worden veel gebruikt in de Japanse keuken. Maar ook is het een ingrediënt dat erg populair is in de plantaardige/vegan keuken. Dit komt omdat edamame bonen veel eiwitten bevatten. Het is een goede eiwitbron voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels. Je kunt het vergelijken met de voedingswaarde van andere peulvruchten zoals kikkererwten, zwarte bonen en linzen. Ik heb altijd edamame bonen in huis. Ik wil namelijk niet zonder komen te zitten. De enige soort die ik koop zijn de gedopte sojabonen (zonder schil) en dan de biologische of organic variant. Ik koop ze bij de toko en daar vind je ze onder de naam ‘frozen organic soybean kernel’. Verse edamame of de variant in blik koop ik nooit. De kleur is niet meer frisgroen en de smaak is niet hetzelfde als ‘vers’ gekookte edamame boontjes. Maar dit is mijn persoonlijke smaak.
Hoe bereid je gedopte edamame bonen?
- Koken in gezouten water voor ongeveer 6 minuten, giet ze af en spoel ze af onder koud water zo behouden ze hun kleur.
- Blancheren voor 2 tot 3 minuten ingezouten water, voeg ze daarna toe aan salades of (sushi)bowls.
- Wokken of roerbakken, voeg de bevroren edamame rechtstreeks toe aan de pan en bak het ongeveer 3 minuten mee.
- Meekoken in een (noedel)soep, voeg bevroren edamame bonen toe aan een bouillon of soep en verwarm 3 minuten mee.
- Rooster ze met kruiden in de oven voor 15 – 20 minuten op 200 graden voor een lekkere snack.
- Verdeel de edamame bonen in een stoommandje en hang deze in een pan met kokend water voor 5 tot 7 minuten.
- Pureer ze en maak er net als hummus een dip of spread van.
- Bak ze mee in nasi goreng of Chinese fried rice.
- Voeg het toe aan een simpel noedelgerecht voor meer kleur en voedingswaarde.
- Verwerk ze in een curry, laat de bonen de laatste 5 minuten meestoven zodat ze hun kleur behouden.
- Serveer ze op toast met chili olie en ingelegde rode ui, zoals dit recept.
Het is dus altijd een goed idee om een voorraadje edamame bonen in je vriezer te hebben. Ze voegen kleur, voedingswaarde en smaak toe aan veel gerechten. Ze zijn niet heel goedkoop, vaak komen ze uit het buitenland. Maar er zijn ook sojabonen van Nederlandse bodem. Mijn tip is, koop ze bevroren en het liefst in de aanbieding en leg meteen een voorraadje aan. Mis je ooit iets ‘groens’ in je gerecht, denk dan eens aan deze bonen. Zoek je nog een makkelijke plantaardige eiwitbron om je gerecht aan te vullen, die ook nog eens lekker en snel te bereiden is? Ook hier komt de edamame boon weer goed van pas. Genoeg reden om de edamame boon in huis te halen vaker op het menu te zetten.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Sambal goreng boontjes met tahoe
- Indische bruine bonen met rijst
- Witte bonen in tomatensaus
- Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu
- Pittige gestoofde boontjes (toemis boontjes)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.