Eetspiratie » Hoe kook je gedroogde bonen?
Gedroogde bonen koken

Hoe kook je gedroogde bonen?

Hoe kook je gedroogde bonen en is het makkelijk of juist niet? Ik zeg ja! Het is makkelijk en handig! En het is ook heel slim om een aantal zakken gedroogde bonen, linzen en kikkererwten in huis te hebben. Want je kunt ze heel lang bewaren. Een ander voordeel, je kunt met bonen allerlei lekkere gerechten maken. Daarnaast kun je ze zelf op smaak brengen met laurier, bouillon, kruiden en specerijen. Het enige wat je hoeft te doen is ze weken en koken. Hoe kook je gedroogde bonen? Ik leg het je uit in dit artikel.

Nu zijn er mensen die denken, bonen kun je toch ook prima kopen in een pot of blik? Ja zeker, maar ik doe het allebei. De bonen in pot of blik heb ik in huis voor als ik ze snel nodig heb, voor als ik bijvoorbeeld een soep of salade maak. Kidney bonen, zwarte bonen of witte bonen zijn hier ideaal voor. Ik giet ze af, spoel ze even kort onder de kraan en ze zijn klaar voor gebruik. Ook koud. Gedroogde bonen kun je in een grotere hoeveelheid kopen, heel lang bewaren en ze zijn ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee. Het grote voordeel is dat je ze zelf op smaak brengt en gekookte bonen kun je ook prima invriezen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gedroogde bonen koken
Gedroogde bonen koken

Hoe kook je gedroogde bonen?

Het eerste wat je doet voordat je de bonen gaat weken, is ze overdoen in een vergiet en de kapotte, lelijke exemplaren eruit vissen. Daarna spoel je ze goed af voordat je ze in de week zet. Je hoeft verder niks te doen. De bonen hebben minimaal 8 tot 12 uur nodig om het vocht op te nemen. Daarom is de nacht het meest handige moment om de bonen te weken. Doe de bonen in een ruime schaal. Schenk er schoon water op en zorg dat ze ruim onder water staan. De hoeveelheid bonen zal nu gaan verdubbelen. Laat ze afgedekt in de schaal staan. Na het weken spoel je de bonen (in de ochtend) af tot het water helder ziet. Vervolgens doe je de bonen over in een pan met water, de slowcooker of de multicooker, afhankelijk van hoe je ze wilt gaan bereiden.

Nu het is het ook moment om smaakmakers toe te voegen. Laurierblaadjes, ui, knoflookteentjes of groentebouillon zijn perfecte smaakmakers voor je bonen. Zout kun je het beste toevoegen als de kooktijd verstreken is. Je kookt de bonen dus niet met zout, maar voegt dit achteraf naar smaak toe.

1. Koken in een pan

Als de bonen geweekt zijn, kun je ze koken in een pan met ruim water. Op de verpakking kun je lezen hoelang de kooktijd is voor de bonen die je bereidt. Voeg smaakmakers toe en breng ze na het koken op smaak met zout. De kooktijd ligt bij de meeste bonen ergens tussen de 60 en 90 minuten.

2. Bonen koken in de slowcooker

Als je bonen wilt koken in de slowcooker week je ze ook vooraf. Je kunt dit het beste ‘s nachts doen. In de ochtend spoel je ze af en daarna kun je ze garen in de slowcooker. Geweekte bonen hebben ongeveer 8 uur nodig op low of 4 tot 6 uur op high. Voeg smaakmakers toe en breng ze na het koken pas op smaak met zout. Zorg dat de bonen tijdens het koken ruim onder water staan. Er kan een schuimlaagje ontstaan op het water, schep deze eraf.

3. Onder hoge druk bereiden in de multicooker

Na het weken hoeven de meeste bonen in de multicooker nog maar 5 tot 8 minuten gekookt te worden. Grotere bonen zoals bruine bonen en kidney bonen hebben ongeveer 6 tot 8 minuten nodig. Kleinere bonen zoals zwarte en witte bonen hebben een kooktijd tussen de 5 en 7 minuten. Het is ook een beetje persoonlijk. Houd je van een iets stevigere boon dan houd je een kortere kooktijd aan. Voor een zachtere boon hou je de langere kooktijd aan. Ik gebruik hiervoor het manual programma en stel deze handmatig in. Voor het vocht hanteer ik 1 deel bonen op 2,5 delen water.

Opmerking: je kunt bonen ook ongeweekt koken in een multicooker onder hoge druk. Dit heb ik ook weleens gedaan zoals in dit recept voor het koken van gedroogde kikkererwten. De kooktijd ligt dan ongeveer rond de 35 minuten op manual. Persoonlijk heeft dit niet mijn voorkeur, want de bonen worden niet gelijkmatig gekookt. Je krijgt dan een combinatie van ongare bonen en te zachte bonen. Dit probleem heb je niet als je ze vooraf weekt.

Gedroogde bonen wel of niet weken?

Online kun je veel informatie vinden over het koken van bonen. Wel weken of niet weken en waarom moet je bonen vooraf weken? Allemaal vragen die ik zelf ook had. Het heeft mijn voorkeur om de bonen altijd te weken, ook al kost dit tijd. Weken zorgt ervoor dat er bepaalde stofjes in de bonen (anti-nutriënten) worden afgebroken. Ik zal je niet vermoeien met het hele verhaal over dit onderwerp, maar de conclusie is dat als je de bonen weekt je lichaam ze daarna makkelijker kan verteren.

Gekookte bonen bewaren

Eenmaal gekookt kun je de bonen bewaren in hun eigen vocht in een bakje in de koelkast. Op deze manier zijn ze zeker een week houdbaar. Je kunt ze ook invriezen in het kookvocht. Maak er handige porties van bijvoorbeeld 250 gram. Zo kun je een portie uit je vriezer halen en deze makkelijk gebruiken in allerlei recepten.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.