Eetspiratie » Gedroogde kikkererwten koken
Gedroogde kikkererwten koken

Gedroogde kikkererwten koken

Gedroogde kikkererwten koken, waarom zou je dat zelf doen als je ze ook zo kunt kopen in blik? Goeie vraag! Ik gebruik beiden. Ik koop regelmatig kikkererwten in blik, maar ik heb altijd een zak gedroogde kikkererwten in huis. Aangezien deze er in mijn keuken doorheen vliegen, heb ik graag een voorraadje in mijn kast staan. Met kikkererwten kun je namelijk altijd iets lekkers maken.

Deze peulvruchten ken je misschien ook wel als chickpeas of garbanzo beans. Eerder zag ik het nut er niet van in om gedroogde bonen of peulvruchten zelf te koken. Het laten weken en de lange kooktijd hielden me altijd een beetje tegen. Maar sinds ik me erin verdiept heb en de Crock-Pot Express gebruik om mijn kikkererwten te koken, wil ik niet meer anders. Voor minder dan 2 euro koop je 1 kilo gedroogde kikkererwten die je zelf op smaak kunt brengen. Je hebt niks te maken met toevoegingen zoals suiker, zout of sulfiet. Daarnaast zijn ze jaren houdbaar. Het is dus heel handig om altijd gedroogde peulvruchten in je voorraadkast te hebben.

Gedroogde kikkererwten koken

Het werkt als volgt, je doet de hoeveelheid kikkererwten die je nodig hebt in een grote kom. Haal eventuele viezigheden eruit. Je vult kom met water tot de kikkererwten helemaal onderstaan. Ga er met je handen doorheen om ze een beetje te ‘wassen’. Giet het water weg en schenk er vers water op. Dit laat je minimaal 6 tot 8 uur staan. Door de kikkererwten te weken nemen ze water op, ze zwellen ook op en zijn zo makkelijker te verteren. Het weekwater giet je vervolgens weg, je spoelt de kikkererwten af, doet ze in een pan met ruim water en eventueel een snufje zout en kookt ze minimaal een uur tot anderhalf uur ze zacht en gaar zijn.

Eet je niet wekelijks peulvruchten? Dan is het wel aan te raden deze stappen te volgen. Als je de kikkererwten weekt, heb je minder last van ‘gas’. Niet iedereen hoeft te weten dat je peulvruchten hebt gegeten! Maar heb je hier geen last van dan kun je ze prima zonder extra weken rechtstreeks in een multicooker bereiden.

Gedroogde kikkererwten koken in de Crock-Pot Express

Maar er is nog een handige manier! Je kunt ze koken in een multicooker, in mijn geval de Crock-Pot Express. Er zijn twee manieren. Je weekt de kikkererwten zoals hierboven omschreven en kookt ze ongeveer 10 minuten op manual en een natural release van 15 minuten. Of je spoelt de kikkererwten af en kookt ze 40 minuten op manual met een natural release van 15 minuten. Hierna zijn ze klaar voor gebruik. Als je een grotere hoeveelheid hebt gekookt, kun je deze bewaren in de koelkast of je vriest ze in. In de receptenkaart leg ik de stappen nog even uit.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gedroogde kikkererwten koken
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Gedroogde kikkererwten koken

Gedroogde kikkererwten koken

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Kooktijd in multicooker

45

minuten

Lees hier hoe je gedroogde kikkererwten kunt koken.

Kook modus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

 • 300 gram gedroogde kikkererwten

 • ruime hoeveelheid water

 • snufje zout naar smaak

BEREIDING

 • Was en week de kikkererwten (indien gewenst) zoals hierboven omschreven.
 • Zet de Crock-Pot Express vrij en op een stevige ondergrond en controleer of de rubberen ring in de deksel zit en of de binnenpan geplaatst is.
 • Doe de kikkererwten in de pan en schenk er zoveel water op tot de kikkererwten ruim onder water staan. Het water moet tot het eerste kootje van je wijsvinger komen (net als bij het koken van rijst). Voeg naar wens een snufje zout toe.
 • Plaats de deksel op de pan en zet direct het ventiel dicht. Zijn de kikkererwten geweekt, kies dan manual en stel 15 minuten kooktijd in. Heb je de kikkererwten niet geweekt, kies dan manual en stel een kooktijd van 40 minuten in. Druk op start.
 • De pan gaat nu druk opbouwen, er verschijnt heat op de display en er kan eventueel wat stoom ontsnappen. Als de druk is opgebouwd, hoor je een piepsignaal en gaat de pan terugtellen van 15 naar 0 (of van 40 naar 0). Als de kooktijd verstreken is hoor je nogmaals een piepsignaal, je doet nu niets.
 • Laat de pan in 15 minuten zelf zijn stoom kwijtraken (natural release). Na 15 minuten open je voorzichtig het ventiel en haal je de deksel van de pan. Schep de kikkererwten uit de pan. Je kunt ze bewaren in het vocht.

AANTEKENINGEN

 • Als er één ingrediënt is wat ik zou meenemen naar een onbewoond eiland dan zijn het wel kikkererwten. Deze peulvruchten zijn onmisbaar in de keuken. Falafel, hummus, gesmashte kikkererwten salade zijn een paar van mijn favoriete gerechten. Maar in soepen, curry’s en bowls doen ze het ook heel goed. Kook ze, bak ze, rooster ze in de airfryer, prak ze. Kortom, als je kikkererwten in huis hebt kun je altijd iets lekkers maken!
 • Wist je dat je van kikkererwten ‘tofu’ kunt maken? Van kikkererwtenmeel en water maak je heel eenvoudig Birmese tofu. Een sojavrije tofu die je hetzelfde kunt bereiden als tofu van sojabonen. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.