Gedroogde kikkererwten koken, waarom zou je dat zelf doen als je ze ook zo kunt kopen in blik? Goeie vraag! Ik gebruik beiden. Ik koop regelmatig kikkererwten in blik, maar ik heb altijd een zak gedroogde kikkererwten in huis. Aangezien deze er in mijn keuken doorheen vliegen, heb ik graag een voorraadje in mijn kast staan. Met kikkererwten kun je namelijk altijd iets lekkers maken.
Deze peulvruchten ken je misschien ook wel als chick peas of garbanzo beans. Eerder zag ik het nut er niet van in om gedroogde bonen of peulvruchten zelf te koken. Het laten weken en de lange kooktijd hielden me altijd een beetje tegen. Maar sinds ik me erin verdiept heb en de Crock-Pot Express gebruik om mijn kikkererwten te koken, wil ik niet meer anders. Voor minder dan 2 euro koop je 1 kilo gedroogde kikkererwten die je zelf op smaak kunt brengen. Je hebt niks te maken met toevoegingen zoals suiker, zout of sulfiet. Daarnaast zijn ze jaren houdbaar. Het is dus heel handig om altijd gedroogde peulvruchten in je voorraadkast te hebben.
Gedroogde kikkererwten koken
Het werkt als volgt, je doet de hoeveelheid kikkererwten die je nodig hebt in een grote kom. Haal eventuele viezigheden eruit. Je vult kom met water tot de kikkererwten helemaal onderstaan. Ga er met je handen doorheen om ze een beetje te ‘wassen’. Giet het water weg en schenk er vers water op. Dit laat je minimaal 6 tot 8 uur staan. Door de kikkererwten te weken nemen ze water op, ze zwellen ook op en zijn zo makkelijker te verteren. Het weekwater giet je vervolgens weg, je spoelt de kikkererwten af, doet ze in een pan met ruim water en eventueel een snufje zout en kookt ze minimaal een uur tot anderhalf uur ze zacht en gaar zijn.
Eet je niet wekelijks peulvruchten? Dan is het wel aan te raden deze stappen te volgen. Als je de kikkererwten weekt, heb je minder last van ‘gas’. Niet iedereen hoeft te weten dat je peulvruchten hebt gegeten! Maar heb je hier geen last van dan kun je ze prima zonder extra weken rechtstreeks in een multicooker bereiden.
Gedroogde kikkererwten koken in de Crock-Pot Express
Maar er is nog een handige manier! Je kunt ze koken in een multicooker, in mijn geval de Crock-Pot Express. Er zijn twee manieren. Je weekt de kikkererwten zoals hierboven omschreven en kookt ze ongeveer 10 minuten op manual en een natural release van 15 minuten. Of je spoelt de kikkererwten af en kookt ze 40 minuten op manual met een natural release van 15 minuten. Hierna zijn ze klaar voor gebruik. Als je een grotere hoeveelheid hebt gekookt, kun je deze bewaren in de koelkast of je vriest ze in. In de receptenkaart leg ik de stappen nog even uit.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)