Gedroogde kikkererwten koken, waarom zou je dat zelf doen als je ze ook zo kunt kopen in blik? Goeie vraag! Ik gebruik beiden. Ik koop regelmatig kikkererwten in blik, maar ik heb altijd een zak gedroogde kikkererwten in huis. Aangezien deze er in mijn keuken doorheen vliegen, heb ik graag een voorraadje in mijn kast staan. Met kikkererwten kun je namelijk altijd iets lekkers maken, ook het vocht (de aquafaba) kun je voor allerlei recepten gebruiken.
Deze peulvruchten ken je misschien ook wel als chickpeas of garbanzo beans. Eerder zag ik het nut er niet van in om gedroogde bonen of peulvruchten zelf te koken. Het laten weken en de lange kooktijd hielden me altijd een beetje tegen. Maar sinds ik me erin verdiept heb en de Crock-Pot Express gebruik om mijn kikkererwten te koken, wil ik niet meer anders. Voor minder dan 2 euro koop je 1 kilo gedroogde kikkererwten die je zelf op smaak kunt brengen. Je hebt niks te maken met toevoegingen zoals suiker, zout of sulfiet. Daarnaast zijn ze gedroogd jaren houdbaar. Het is dus heel handig om altijd gedroogde peulvruchten in je voorraadkast te hebben.
Gedroogde kikkererwten koken
Het werkt als volgt, je doet de hoeveelheid kikkererwten die je nodig hebt in een grote kom. Haal eventuele viezigheden eruit. Je vult kom met water tot de kikkererwten helemaal onderstaan. Ga er met je handen doorheen om ze een beetje te ‘wassen’. Giet het water weg en schenk er vers water op. Dit laat je minimaal 6 tot 8 uur staan. Door de kikkererwten te weken nemen ze water op, ze zwellen ook op en zijn zo makkelijker te verteren. Het weekwater giet je vervolgens weg, je spoelt de kikkererwten af, doet ze in een pan met ruim water en eventueel een snufje zout en kookt ze minimaal een uur tot anderhalf uur ze zacht en gaar zijn.
Eet je niet wekelijks peulvruchten? Dan is het wel aan te raden deze stappen te volgen. Als je de kikkererwten weekt, heb je minder last van ‘gas’. Niet iedereen hoeft te weten dat je peulvruchten hebt gegeten! Maar heb je hier geen last van dan kun je ze prima zonder extra weken rechtstreeks in een multicooker bereiden.
Gedroogde kikkererwten koken in de Crock-Pot Express
Maar er is nog een handige manier! Je kunt ze koken in een multicooker, in mijn geval de Crock-Pot Express. Er zijn twee manieren. Je weekt de kikkererwten zoals hierboven omschreven en kookt ze ongeveer 10 minuten op manual en een natural release van 15 minuten. Of je spoelt de kikkererwten af en kookt ze 40 minuten op manual met een natural release van 15 minuten. Hierna zijn ze klaar voor gebruik. Als je een grotere hoeveelheid hebt gekookt, kun je deze bewaren in de koelkast of je vriest ze in. In de receptenkaart leg ik de stappen nog even uit. Het kookvocht van de kikkererwten kun je gebruiken in allerlei recepten en als alternatief voor ei en olie. In dit artikel kun je alles lezen over bonenwater oftewel aquafaba en waar je het voor kunt gebruiken.

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gedroogde kikkererwten koken
4
porties5
minuten55
minuten1
uurGedroogde kikkererwten koken onder hoge druk in de multicooker. Een handige manier om deze peulvruchten te garen. Verwerk ze in allerlei recepten en gerechten en gebruik ook het vocht (de aquafaba) waar de kikkererwten in gekookt zijn. Het is een perfecte plantaardig alternatief voor ei maar ook voor olie.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
300 gram gedroogde kikkererwten
ruime hoeveelheid water
snufje zout naar smaak
BEREIDING
- Was en week 300 gram kikkererwten zoals hierboven omschreven.
- Zet de Crock-Pot Express multicooker vrij en op een stevige ondergrond en controleer of de rubberen ring in de deksel zit en of de binnenpan geplaatst is.
- Doe de kikkererwten in de pan en schenk er zoveel water op tot de kikkererwten ruim onder water staan. Het water moet tot het eerste kootje van je wijsvinger komen (net als bij het koken van rijst). Voeg naar wens een snufje zout toe.
- Plaats de deksel op de pan en zet direct het ventiel dicht. Zijn de kikkererwten geweekt, kies dan manual en stel 15 minuten kooktijd in. Heb je de kikkererwten niet geweekt, kies dan manual en stel een kooktijd van 40 minuten in. Druk op start.
- De pan gaat nu druk opbouwen, er verschijnt heat op de display en er kan eventueel wat stoom ontsnappen. Als de druk is opgebouwd, hoor je een piepsignaal en gaat de pan terugtellen van 15 naar 0 (of van 40 naar 0). Als de kooktijd verstreken is hoor je nogmaals een piepsignaal, je doet nu niets.
- Laat de pan in 15 minuten zelf zijn stoom kwijtraken (natural release). Na 15 minuten open je voorzichtig het ventiel en haal je de deksel van de pan. Schep de kikkererwten uit de pan. Je kunt ze bewaren in het vocht of gebruik het vocht voor andere recepten.
AANTEKENINGEN
- Als er één ingrediënt is wat ik zou meenemen naar een onbewoond eiland dan zijn het wel kikkererwten. Deze peulvruchten zijn onmisbaar in de keuken. Falafel, hummus, gesmashte kikkererwten salade zijn een paar van mijn favoriete gerechten. Maar in soepen, curry’s en bowls doen ze het ook heel goed. Kook ze, bak ze, rooster ze in de airfryer, prak ze. Kortom, als je kikkererwten in huis hebt kun je altijd iets lekkers maken!
- Wist je dat je van kikkererwten ’tofu’ kunt maken? Van kikkererwtenmeel en water maak je heel eenvoudig Birmese tofu. Een sojavrije tofu die je hetzelfde kunt bereiden als tofu van sojabonen. Kijk hier voor het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Hoe kook je gedroogde bonen?
- Lekkere alternatieven voor vlees
- Aquafaba – wat is het en hoe gebruik je het?
- Plantaardige mousse van aquafaba
- Zomerse erwtensoep met verse kruiden
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.