Gezond broodbeleg – romige kikkererwtensalade, een lekkere variant op hummus. Deze salade wordt ook wel ‘mashed chickpea salad’ genoemd. Want dat is precies wat het is; geprakte kikkererwten. Dit beleg (of spread) is dus niet hetzelfde als hummus. Het heeft meer structuur en bite en de smaak is fris met een klein zuurtje van augurk. Lekker op brood, toast, in een wrap, pita of met naan (platbrood).
Vroeger at ik bijna nooit kikkererwten, maar ze zijn nu onmisbaar geworden in mijn keuken. Regelmatig gebruik ik kikkererwten uit blik, maar ik heb ook altijd de gedroogde variant in huis. Ik kook ze in mijn Crock-Pot Express. Je kunt kikkererwten ook bevroren kopen. Deze zijn al gekookt en vervolgens ingevroren. Bij deze variant heb je geen aquafaba (bonenwater) wat je bij de variant uit blik wel hebt. De aquafaba kun je ook gebruiken voor andere recepten zoals hummus, vegan merengue of plantaardige mayonaise. Bevroren kikkererwten zijn dan weer handig om snel toe te voegen aan soepen, curry’s, stoofschotels of een traybake uit de oven. Deze romige kikkererwtensalade is naast geprakte avocado mijn favoriete smeersel voor op brood of toast. Of nog beter, ik combineer het!
Gezond broodbeleg – romige kikkererwtensalade
Met een vork prak (mash) je de kikkererwten. Dit kun je het beste doen op een plat bord. Hieraan voeg je een romig ingrediënt toe zoals yoghurt of mayonaise (of een combinatie hiervan) en een aantal andere lekkere smaakmakers. Het is een beetje te vergelijken met het maken van eiersalade of tonijnsalade. De salade kun je in een afgesloten bak 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Het is lekker beleg of spread voor op brood en kikkererwten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.