Eetspiratie » Gezond broodbeleg – romige kikkererwtensalade
Gezond broodbeleg romige kikkererwtensalade

Gezond broodbeleg – romige kikkererwtensalade

Gezond broodbeleg – romige kikkererwtensalade, een lekkere variant op hummus. Deze salade wordt ook wel ‘mashed chickpea salad’ genoemd. Want dat is precies wat het is; geprakte kikkererwten. Dit beleg (of spread) is dus niet hetzelfde als hummus. Het heeft meer structuur en bite en de smaak is fris met een klein zuurtje van augurk. Lekker op brood, toast, in een wrap, pita of met naan (platbrood).

Vroeger at ik bijna nooit kikkererwten, maar ze zijn nu onmisbaar geworden in mijn keuken. Regelmatig gebruik ik kikkererwten uit blik, maar ik heb ook altijd de gedroogde variant in huis. Ik kook ze in mijn Crock-Pot Express. Je kunt kikkererwten ook bevroren kopen. Deze zijn al gekookt en vervolgens ingevroren. Bij deze variant heb je geen aquafaba (bonenwater) wat je bij de variant uit blik wel hebt. De aquafaba kun je ook gebruiken voor andere recepten zoals hummus, vegan merengue of plantaardige mayonaise. Bevroren kikkererwten zijn dan weer handig om snel toe te voegen aan soepen, curry’s, stoofschotels of een traybake uit de oven. Deze romige kikkererwtensalade is naast geprakte avocado mijn favoriete smeersel voor op brood of toast. Of nog beter, ik combineer het!

Gezond broodbeleg – romige kikkererwtensalade

Met een vork prak (mash) je de kikkererwten. Dit kun je het beste doen op een plat bord. Hieraan voeg je een romig ingrediënt toe zoals yoghurt of mayonaise (of een combinatie hiervan) en een aantal andere lekkere smaakmakers. Het is een beetje te vergelijken met het maken van eiersalade of tonijnsalade. De salade kun je in een afgesloten bak 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Het is lekker beleg of spread voor op brood en kikkererwten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten.

Mepal - Multikom Cirqula vershouddoos set - 350 + 750 + 1250 ml - Rond - Nordic sage

Mepal – Multikom Cirqula vershouddoos set – 350 + 750 + 1250 ml – Rond – Nordic sage

Met de Mepal Cirqula multikom set (350 ml, 750 ml, 1250 ml) bewaar, vries, verwarm en serveer je moeiteloos je eten. Lekvrij, aromadicht en direct vanuit de vriezer in de magnetron – gemak en stijl in één!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gezond broodbeleg romige kikkererwtensalade
Kikkererwtensalade
Gezond broodbeleg - romige kikkererwtensalade

Gezond broodbeleg – romige kikkererwtensalade

Recept van Simone | Eetspiratie
4.6 van 7 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

6

porties
Bereiding

15

minuten

Romige salade met kikkererwten, mayonaise en augurk.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 blik kikkererwten (800 gram) uitgelekt, afgespoeld en fijngeprakt

  • 1-2 eetlepels (vegan) mayonaise (of sojayoghurt) of een combinatie hiervan

  • 4 eetlepels augurkennat

  • 2 augurken in blokjes gesneden

  • 1 witte of rode ui gesnipperd

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • sriracha of chilipoeder naar smaak

  • 1-2 theelepels pittige mosterd

  • peper en zout naar smaak

BEREIDING

  • Giet de kikkererwten af en spoel ze af onder de kraan tot het schuim verdwenen is. Leg de kikkererwten op een groot bord en dep ze een beetje droog met een stukje keukenpapier. Prak de kikkererwten met een vork fijn en schep ze over in een kom of (Tupperware) bak.
  • Snipper de ui heel fijn en snijd de augurken in kleine blokjes. Voeg dit toe aan de geprakte kikkererwten samen met 1 tot 2 eetlepels (vegan) mayonaise (of yoghurt), 1 tot 2 theelepels pittige mosterd, 4 eetlepels augurkennat, een halve theelepel knoflookpoeder en chilipoeder of sriracha naar smaak.
  • Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Proef en voeg indien nodig naar smaak nog iets extra’s van de bovengenoemde ingrediënten toe. Wil je de salade iets romiger? Voeg dan iets meer mayonaise of yoghurt toe.
  • Serveer de kikkererwtensalade op brood, toast of crackers. Het is ook lekker in een wrap, in een pita of met naan.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.