Eetspiratie » Indische pasteitjes – vegan
Indische pasteitjes vegan

Indische pasteitjes – vegan

Indische pasteitjes – vegan. Van dit lekkere snackje uit de Indische keuken heb ik een vegan/plantaardige variant gemaakt. Met een paar simpele ‘foodswaps’ kun je van bijna elk gerecht een plantaardige variant maken, zo ook van deze pasteitjes. De meeste ingrediënten zijn hetzelfde als het originele recept, met hier en daar een kleine aanpassing. De smaak doet niet onder voor het ‘origineel’. Heerlijke pasteitjes maar dan zonder vlees.

Er staan inmiddels heel wat recepten op Eetspiratie. Om mijn website up-to-date te houden maak ik regelmatig ‘oude’ recepten opnieuw. In de eerste instantie om ze te verbeteren. Ik test ze uit om te kijken of het beter kan of dat misschien de bereidingswijze duidelijker kan worden uitgeschreven. Ook kijk ik of er een nieuwe foto van gemaakt moet worden die meer bij de huidige website past. Het recept voor Indische pasteitjes was dus aan een update toe! Ik heb het recept opnieuw uitgetest, verbeterd en er meteen een vegan variant van gemaakt.

Indische pasteitjes – vegan

Ook dit is net als de versie met vlees een ‘snelle’ variant met kant-en-klaar deeg. Dit is makkelijk en je kunt vrij snel pasteitjes op tafel zetten. De vulling maken is heel eenvoudig en het vouwen van de pasteitjes is echt een eitje. Voor dit recept gebruik je kant-en-klaar flammkuchen deeg (dit kun je na bereiding invriezen) of bladerdeeg. Flammkuchen deeg heeft mijn voorkeur omdat je het kunt invriezen en het deeg heeft een rechthoekige vorm. Bladerdeeg is ook lekker, handig in gebruik maar het heeft een andere structuur en bite dan je van pasteitjes gewend bent. Het is naast flammkuchen deeg een goede en snelle optie. Je kunt uit het deeg 4 rondjes uitsteken met bijvoorbeeld een kommetje met een doorsnede van 15 centimeter, en met een beetje creativiteit zelfs 5.

Je schept de vulling op de deegplakjes, vouwt ze dicht en drukt het deeg met de tanden van een vork aan om het pasteitje af te sluiten. Daarna bak je ze in de oven voor ongeveer 20 – 22 minuten en dan zijn ze klaar. Na bereiding kun je ze prima invriezen in een ziplockzakje. Serveer de pasteitjes met zoete chilisaus, sambal of sriracha.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Indische pasteitjes vegan
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Indische pasteitjes - vegan

Indische pasteitjes – vegan

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Gang: Bijgerecht, SnackKeuken: IndischNiveau: Gemiddeld
Porties

12

stuks
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Baktijd

20

minuten
Total time

45

minuten

Heerlijke Indische pasteitjes maar dan vegan. Deze lekkere snack maak je heel eenvoudig met kant-en-klaar deeg. In minder dan een uur zet je dit heerlijke gerecht op tafel.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 3 pakjes kant-en-klaar flammkuchen deeg of bladerdeeg à 260 gram per stuk

  • 250 gram plantaardig kruimgehakt

  • 1 ui, gesnipperd

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 75 gram wortel, in kleine blokjes gesneden

  • 50 gram diepvries doperwten

  • 50 gram mihoen (of soe-oen) geweld in warm water

  • 2 – 3 eetlepels ketjap manis

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • snufje nootmuskaat

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld stukje van een blokje

  • 1 eetlepel olie

  • peper en zout naar smaak

  • 2 eetlepels sojamelk

BEREIDING

  • Rol het deeg lichtjes uit en haal er met behulp van een kom met een doorsnede van 15 centimeter 4 cirkels uit. Van het restje deeg maak je een bolletje en rol dit uit tot een plak. Steek hier het laatste rondje uit. Dek de deegplakjes af met een lichtvochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
  • Vervolgens ga je de vulling maken. Begin met het koken van een liter water. Week hier de noedels in tot ze zacht zijn. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking. Giet de noedels af en bewaar ze in een kom met koud water tot gebruik.
  • Snipper de ui en hak 3 teentjes knoflook fijn en snijd de wortel in kleine blokjes.
  • Verhit een eetlepel olie in een diepe pan en fruit hierin de ui, knoflook en en halve tot hele eetlepel sambal oelek aan. Als de ui glazig ziet, voeg je de wortel toe en bakt deze mee tot het zacht is. Voeg het kruimgehakt, samen met 2 tot 3 eetlepels ketjap manis en een eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld stukje van een bouillonblokje) toe. Schep alles om en bak het goed aan tot de geuren vrijkomen.
  • Giet de noedels af en dep ze een beetje droog met een schone droge theedoek. Voeg ze toe aan het mengsel in de pan samen met 50 gram bevroren diepvrieserwten en een snufje (vers geraspte) nootmuskaat. Breng op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en laat de vulling licht afkoelen.
  • Nu kun je de pasteitjes gaan vullen. Neem een plakje deeg en schep hier 1,5 tot 2 eetlepels van de vulling op. Leg het deeg op een helft van het deeg, dus niet in het midden. Vouw vervolgens de andere helft van het deeg eroverheen en druk met de tanden van een vork het deeg af om het pasteitje af te sluiten. Het is vergelijkbaar met het vouwen van een appelflap.
  • Herhaal dit tot de vulling op is. Leg de pasteitjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een beetje sojamelk of water. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de pasteitjes in ongeveer 20 tot 22 minuten goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een rooster en serveer met chilisaus of sriracha. Bewaar ze 1 tot 2 dagen in de koelkast of vries ze in. Ontdooi en warm op in een koekenpan, oven of airfryer.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.