Indische pasteitjes

Indische pasteitjes

Vroeger als ik uit school kwam ging ik regelmatig naar mijn oma en het eerste wat ze vroeg is of ik iets wilde eten. Vaak kreeg ik dan bamisoep, kroepoek of een pasteitje. Pasteitjes kun je eigenlijk altijd wel eten. Wij eten ze meestal om te snoepen. Een pasteitje met sambal of chilisaus is een prima lunch!

Zoals jullie weten houd ik van handige trucjes in de keuken en deze pasteitjes zijn gemaakt met kant en klaar deeg. Normaal gebruik ik dit niet, maar in de foodybox die laatst ontving zat een pakketje met kant en klaar deeg. Het eerste wat in mij opkwam was ‘pasteitjes maken’! Eigenlijk ben ik helemaal geen bakmiep die graag met haar handen in het deeg zit. Deze moderne Indo gaat dus voor makkelijk en snel en dit deeg is daarvoor ideaal. Let op, het is gewoon deeg en geen bladerdeeg. Je vindt dit in de supermarkt onder quiche en taartdeeg.

De vulling voor de pasteitjes is hetzelfde als bij ‘pastei tutup’. Het recept voor pastei tutup (de gesloten pastei) vind je hier. In plaats van aardappelpuree gebruik je voor deze pasteitjes dus deeg. Dit zijn dus twee varianten van Indische pastei. Ik maak de hoeveelheid vulling een beetje uit de losse pols. Het kan zijn dat je vulling overhoudt, dit smaakt prima met een beetje rijst!

Wat heb je nodig voor 8 kleine pasteitjes?

  • een verpakking kant en klaar deeg (koeling van de supermarkt)
  • 1 ei, geklutst
  • gemalen of geraspte nootmuskaat naar smaak
  • de helft van een pakje soe-oen (rijstnoedels)
  • 200 tot 250 gram diepvries erwtjes en worteltjes
  • 200 tot 250 gram half om half gehakt
  • 2 eetlepels ketjap
  • sambal oelek naar smaak
  • 2 hardgekookte eieren
  • scheutje olie om in te bakken
  • snufje zout en peper
  • optioneel: chilisaus of sambal om erbij te eten

Hoe maak je het?

Pak het kant en klare deeg en rol het eventueel nog iets uit. Zorg dat het deeg niet te dun is, want dan komt de vulling er straks weer uit. Steek cirkels uit het deeg. Dit kun je doen met een uitsteekvorm of met behulp van een schaaltje. Leg het deeg apart (eventueel in de koelkast) tot gebruik. Laat de noedels wellen, spoel ze af onder koud water en bewaar ze in een schaal met water tot je de pasteitjes gaat maken. Kook ondertussen twee eieren hard.

Verhit een scheutje olie in een pan en rul het gehakt tot het bruin is. Voeg nootmuskaat, sambal en peper en zout naar smaak toe. De ketjap en de erwtjes en worteltjes kunnen er nu bij. Dit bak je een paar minuutjes. Schep alles goed om en giet de rijstnoedels af. Deze mogen bij het gehaktmengsel. Meng alles goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is.

Laat het mengsel afkoelen en pel ondertussen de eitjes. Snijd de eieren in kleine stukjes (ook het eigeel), voeg dit toe aan het gehaktmengsel en meng dit door elkaar.

Indische pasteitjes
Zo zien de pasteitjes er van binnen uit!

De pasteitjes maken

Kluts een eitje en zet dit even apart. Je hebt die straks nodig om het deeg mee te bestrijken. Verwarm ondertussen de oven voor op 180-200 graden. Leg de deegplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schep een eetlepel vulling op de helft van elk plakje. Vouw de andere helft van het plakje over de vulling heen zodat je de vorm van een halve maan krijgt. Met de tanden van een vork druk je het deeg op elkaar zodat de vulling er niet uit kan. Bestrijk de pasteitjes met een beetje ei voor een mooie bruine kleur.

Bak de pasteitjes op 180-200 graden tot ze mooi bruin van kleur zijn. De vulling is al gaar dus het gaat er alleen om dat je deeg mooi bruin wordt en de vulling lekker warm.

Serveer de pasteitjes met chilisaus of sambal. Lekker als lunch of snack of als onderdeel van een rijsttafel.

Snelle Indische pasteitjes

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

9 Reacties

  1. Gerda Damwijk

    Vandaag heb ik Indische pasteitje aan het maken , ik doe voor het eerst Indische pasteitje maken .

  2. Tineke Teigeler

    Hoi Simone,

    Geweldig deze site, allemaal inspiratie voor de rijsttafel die ik binnenkort ga maken! Dit lijkt me erg leuk om er bij te serveren, maar kan ik ze ook ver van tevoren maken en dan invriezen??

    • Hoi Tineke, bedankt voor je compliment! Je zou de pasteitjes kunnen maken en dan direct invriezen. Ik zou ze dan afbakken op de dag zelf. Ik heb dit nog nooit op deze manier gedaan maar ik denk dat het wel kan. Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone, Welke variant van Tante Fanny’s deeg was het? Ik kan alleen de Flammkuchen deeg variant vinden, de rest is pizza of bladerdeeg. groetjes, Saskia

    • Hoi Saskia,

      Ik heb hiervoor ‘Vers Quiche- en Taartdeeg van Tante Fanny’ gebruikt.
      Op de website van Tante Fanny staan de verkooppunten.
      Groetjes Simone

  4. Hoelang moeten ze ongeveer in de oven?

    • Hoi Naomi, dat is per oven verschillend. Ik kan zeggen 10 minuten maar misschien is dat voor jou oven te weinig. De vulling is al gaar dus het gaat erom dat het deeg gaar wordt. Ik blijf er meestal een beetje bij in de buurt. Als ik zie dat het deeg goudgeel/bruin is dan haal ik ze eruit. Je kunt er ook een uit de oven halen om even te proeven of uit te testen. Veel plezier met bakken! Groetjes, Simone

  5. Hallo Simone, ik zou dit recept graag proberen, mag ik vragen waar ik het deeg kan kopen?
    Ik heb hier in de buurt rond gekeken en kan alleen verse pizza en bladerdeeg vinden.
    Groetjes Kimberly

    • Hoi Kimberly, je kunt dit deeg kopen in de supermarkt en het ligt in de koeling. Het merk dat ik heb gebruikt is Tante Fanny. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*