Flammkuchen, dun gebakken brooddeeg met een laagje crème fraiche, ui en spekjes. Op deze tarte flambée (een ander woord voor flammkuchen) zijn al veel variaties gemaakt. Het heeft op het eerste oog iets weg van een pizza maar dat is niet vergelijkbaar. Een flammkuchen is rechthoekig en lijkt qua smaak op een kruising tussen een quiche en een pizza.
Een flammkuchen ziet er spectaculair uit en hij is heel eenvoudig te maken. Het is een heel simpel deeg en de baktijd is relatief kort. Op deze tarte flambée zit meestal créme fraiche, ui en en spekjes. Maar je kunt het eigenlijk met alles beleggen wat je lekker vindt. Ik heb er bijvoorbeeld na het bakken verse rucola aan toegevoegd. Groente zoals asperges, prei, tomaat en pompoen zijn ook lekkere opties. Verschillende soorten paddenstoelen zijn ook erg geschikt voor flammkuchen. Hiermee kun je ook een vegetarische variant van flammkuchen maken.
Flammkuchen
Bij het maken van flammkuchen zit eigenlijk zit de meeste tijd in het laten rijzen van het deeg. Terwijl het deeg rijst bak je de uien en spekjes. Bak de uien tot ze glazig zien, zo worden ze lekker zacht en zoet. Met de hoeveelheid van dit recept bak je twee stuks. Verdeel het deeg in twee even grote stukken en rol ze uit tot een rechthoekige dunne lap. Het hoeft niet perfect, het is juist mooi als het er een beetje rustiek uitziet. Je bakt ze tegelijk (of na elkaar) af in de oven. Mocht de bovenkant dreigen te verbranden tijdens het bakken, dek deze dan af met een stukje aluminiumfolie.

Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.