Flammkuchen

Flammkuchen

Mijn andere helft was laatst op cursus en daarbij zat een lunch inbegrepen. Hij bestelde een tomatensoep en een flammkuchen. Alleen de flammkuchen was niet helemaal wat hij zich ervan had voorgesteld. Het leek meer op een wrap, belegd met kort aangebakken groenten en daaroverheen was een beetje koude geitenkaas verkruimeld. Het voldeed niet echt aan zijn verwachting en het was nog wel in het restaurant van één van de grootste hotelketens in Nederland. Dus toen dacht ik, laat ik maar een traditionele flammkuchen bakken en kijken welke hij het lekkerst vind!

Uiteraard heb ik de flammkuchen – ookwel ‘tarte flambée’ genoemd – niet uitgevonden, dus ik deel hier een basisrecept. Je kunt er natuurlijk wel zelf je fantasie op loslaten, voeg toe wat je lekker vind! Met dit recept bak je 2 stuks.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram speltbloem
  • 240 milliliter handwarm water
  • zakje gist van 7 gram
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 200 milliliter crème fraîche
  • snufje zout en peper
  • 2 witte uien
  • 1 rode ui
  • 200 gram spekblokjes
  • vers geraspte nootmuskaat
  • scheutje olie

Hoe maak je het?

Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de gist in het kuiltje en voeg het water, de olie en het zout toe. Strooi het zout niet rechtstreeks in de gist anders heb je kans dat de gist zijn werk niet doet. Kneed het deeg met de hand of met een keukenmachine. Als het een mooie bol is geworden en niet meer plakt dan heb je genoeg gekneed! Bestrooi de bodem van de kom met een beetje bloem en leg de deegbol erop, bestrooi deze ook met een klein beetje bloem zodat de huishoudfolie er straks goed afkomt.

Laat het deeg – afgedekt met de folie – minimaal een uur rijzen op een warme plek totdat het in volume is verdubbeld. Snijd ondertussen de uien in dunne ringen. Bak in een droge koekenpan de spekjes een beetje aan en leg ze even apart op een bord. Maak de pan schoon met een keukenpapiertje en doe een klein scheutje olie in de pan. Fruit de uien op een laag vuurtje aan totdat ze zacht en zoet zijn geworden. Verwarm de oven ondertussen op 200 graden.

Hoe nu verder?

Nu kun je de flammkuchen gaan opbouwen. Haal het deeg uit de kom en kneed deze nog even door. Verdeel het deeg in twee even grote stukken. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een grote dunne plak. Ik heb hem net zo groot uitgerold als mijn bakplaat. Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop. Neem 2 flinke eetlepels crème fraiche en smeer deze met de achterkant van de lepel over het deeg uit. Mijn jongste dochter vond dat een leuk klusje!

Rasp nu wat (verse) nootmuskaat over de crème fraîche en verdeel de helft van de spekjes en de uien over het deeg. Zet de bakplaat in de oven en bak hem nu eerst 10 minuten. Ik heb hem er daarna uitgehaald en afgedekt met aluminiumfolie zodat de uien en de spekjes niet verbranden. Zet de flammkuchen terug en bak hem nog ongeveer 10 tot 15 minuten totdat het deeg gaar en krokant is.

Ik heb 2 bakrondes gedaan want mijn oven is niet zo groot. Herhaal alle stappen met de andere helft van het deeg.

Serveer de flammkuchen met wat rucola en eventueel wat balsamico azijn, dat is een lekkere combinatie. Flammkuchen eet je als avondeten met een lekkere salade erbij, als bijgerecht of borrelhapje. Mijn dochter noemt het ‘witte pizza’!

Tip: heb je nog een stuk over, neem deze dan lekker mee in je lunchtrommel de volgende dag!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*