Eetspiratie » Flammkuchen
Flammkuchen

Flammkuchen

Flammkuchen, dun gebakken brooddeeg met een laagje crème fraiche, ui en spekjes. Op deze tarte flambée (een ander woord voor flammkuchen) zijn al veel variaties gemaakt. Het heeft op het eerste oog iets weg van een pizza maar dat is niet vergelijkbaar. Een flammkuchen is rechthoekig en lijkt qua smaak op een kruising tussen een quiche en een pizza.

Een flammkuchen ziet er spectaculair uit en hij is heel eenvoudig te maken. Het is een heel simpel deeg en de baktijd is relatief kort. Op deze tarte flambée zit meestal créme fraiche, ui en en spekjes. Maar je kunt het eigenlijk met alles beleggen wat je lekker vindt. Ik heb er bijvoorbeeld na het bakken verse rucola aan toegevoegd. Groente zoals asperges, prei, tomaat en pompoen zijn ook lekkere opties. Verschillende soorten paddenstoelen zijn ook erg geschikt voor flammkuchen. Hiermee kun je ook een vegetarische variant van flammkuchen maken.

Flammkuchen

Bij het maken van flammkuchen zit eigenlijk zit de meeste tijd in het laten rijzen van het deeg. Terwijl het deeg rijst bak je de uien en spekjes. Bak de uien tot ze glazig zien, zo worden ze lekker zacht en zoet. Met de hoeveelheid van dit recept bak je twee stuks. Verdeel het deeg in twee even grote stukken en rol ze uit tot een rechthoekige dunne lap. Het hoeft niet perfect, het is juist mooi als het er een beetje rustiek uitziet. Je bakt ze tegelijk (of na elkaar) af in de oven. Mocht de bovenkant dreigen te verbranden tijdens het bakken, dek deze dan af met een stukje aluminiumfolie.

Flammkuchen

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

2

stuks
Voorbereiding

1

uur 

15

minuten
Oventijd

20

minuten
Total time

1

uur 

35

minuten

Flammkuchen (tarte flambée) is een kruising tussen een quiche en een pizza.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 bloem

  • 240 milliliter 240 lauwwarm water

  • 7 gram 7 gist (een zakje)

  • 1 theelepel 1 suiker

  • 3 eetlepels 3 olijfolie

  • 1 bekertje 1 crème fraiche (200 gram)

  • 2 2 uien

  • 1 1 rode ui

  • 200 gram 200 spekblokjes

  • 1 mespunt 1 verse geraspte nootmuskaat

  • peper en zout

  • halve eetlepel halve olie

  • 2 handjes 2 rucola

  • drizzle balsamico azijn

Hoe maak je het?

  • Doe het gist samen met de suiker en het water in een maatbeker. Roer dit door elkaar en wacht tot het mengsel gaat bubbelen. Als er bubbeltjes ontstaan is het gist geactiveerd.
  • De bloem doe je samen met het zout in een ruime kom, meng dit door elkaar. Schenk het gistmengsel erbij en kneed er met je handen (of keukenmachine) een mooie deegbal van.
  • Als het een mooie bol is geworden en hij niet meer plakt dan heb je genoeg gekneed. Is het deeg te nat voeg dan iets meer bloem toe. Is het deeg te droog, voeg dan extra water toe.
  • Strooi een beetje bloem in de kom en leg hier de deegbal op. Bestrooi ook de bovenkant van de deegbal met een beetje bloem. Dek dit af met een theedoek of een stukje huishoudfolie. Laat het deeg minimaal een uur rijzen tot hij in volume is verdubbeld.
  • Neem een grote koekenpan en bak hierin de spekjes (zonder olie) uit. Snijd ondertussen de uien in ringen. Als de spekjes gebakken zijn veeg je het bakvet weg uit de pan met een stukje keukenpapier. Doe de olie in de pan en bak hierin de uienringen aan tot ze glazig zien. Zet dit apart tot gebruik.
  • Als het deeg gerezen is haal je het uit de kom. Kneed het nog een keer goed door en verdeel het in twee even grote stukken. Rol beide stukken deeg uit tot twee plakken niet groter dan je bakplaat. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Neem de creme fraiche (100 gram per plak) en smeer dit met de achterkant van een lepel uit over het deeg. Rasp de nootmuskaat eroverheen en beleg de flammkuchen met de uien en de spekjes.
  • Bak de flammkuchen eerst 10 minuten en bekijk of de bovenkant moet worden afgedekt met aluminiumfolie om verbranden tegen te gaan. Bak hem daarna nog 10 tot 15 minuten tot het deeg krokant is.
  • Haal de flammkuchen uit de oven en verdeel de rucola eroverheen. Drizzle er naar wens nog een beetje balsamico azijn overheen. Snijd de flammkuchen in vierkantjes en serveer direct. Lekker met een salade ernaast. Ook geschikt als borrelhapje of de volgende dag mee in je lunchtrommel.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE