Kaas-uienbrood, een heerlijk brood dat bij veel mensen goed in de smaak valt. Lekker als bijgerecht bij een kom soep, als hapje op een borrelplank of gewoon een leuk brood om een keer te bakken. Dit brood is eenvoudig te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Het lijkt een beetje op het bakken van focaccia (Italiaans brood), maar dan belegd met geraspte kaas en ui.
Brood bakken is ontspannend en je kunt met weinig ingrediënten iets heel lekkers creëren. Met bloem, water en gist maak je de meest heerlijke broodcreaties. Kaas-uienbrood is iets dat ik in mijn jeugd heel vaak at. Samen met mijn moeder was het vaste prik om na de boodschappen op zaterdagochtend als lunch kaas-uienbrood samen te eten. Het brood was echter wel een kant en klaar afbakbrood uit de supermarkt. Daarom vond ik het een leuk idee om een recept van dit brood op mijn website te delen. Ik heb er leuke herinneringen aan.

Kaas-uienbrood
Er zijn verschillende manieren om het deeg voor dit brood te maken. Ik heb ervoor gekozen om het zo simpel mogelijk te houden. Het belangrijkste is een krokante korst en de topping van kaas en uien mag een beetje royaal zijn. Het moet wel naar kaas en uien smaken. Je kunt dit brood maken met gewone geraspte kaas maar het werkt ook prima met plantaardige geraspte kaas voor als je een vegan variant wilt maken. Je kunt met dit recept dus alle kanten op.
Wat betreft het deeg zijn er twee opties. Je kunt ervoor kiezen om het deeg in de avond te maken en deze een nachtje koud, afgedekt weg te zetten in de koelkast. Of je maakt het deeg overdag en laat deze twee keer op een warme plek rijzen. Persoonlijk vind ik het ideaal om het deeg een nachtje te laten staan in de koelkast. Je hebt er geen omkijken naar en het deeg krijgt ruim de tijd zich te ontwikkelen en te rijzen. Je kunt in de ochtend meteen aan de slag en een paar uur later heb je een heerlijk versgebakken brood.
