Eetspiratie » Kaas-uienbrood
Zelfgebakken kaasuien brood

Kaas-uienbrood

Op z’n tijd vind ik een kaas-uienbrood erg lekker, bijvoorbeeld om bij de soep te eten. Dan moet er wel een lekkere topping op liggen, bij de supermarktvariant moet je vaak op zoek naar de kaas en uien. Als je dit broodje een keer zelf gebakken hebt wil je niet meer anders! Het recept is geïnspireerd op het broodje van Rudolph van 24Kitchen en een beetje van mezelf!

Wat heb je nodig voor 2 broden?

  • 300 gram (spelt) bloem
  • 200 gram (spelt) meel
  • 60 gram koude boter
  • 12 gram gist
  • 260 milliliter lauw water
  • 12 gram zout
  • 3 uien
  • 350 gram geraspte kaas
  • theelepel honing
  • snufje gedroogde chiliflakes

Hoe maak je het?

Eerst doe ik alle droge ingrediënten in de kom, dus de bloem, het meel, de gist en het zout. Mix het goed door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en doe deze samen met het water en de honing erbij in de kom. Meng alles goed door elkaar tot er een deegbol ontstaat. Als het goed is kun je het deeg met gemak uit de kom halen, zonder dat deze aan je handen plakt.

Doe een beetje bloem op de bodem van de kom en leg de deegbol erin. Bestrooi de bol met nog een beetje bloem. Dek het deeg af met plasticfolie en zet deze op een droge, warme plaats. Bijvoorbeeld bij het raam of op de vensterbank in de buurt van de verwarming. Na iets meer dan een half uur is het deeg mooi gerezen. Pak de deegbol uit de kom. Sla de lucht eruit, kneed het even door en verdeel de bol met een mes in twee helften.

Hoe nu verder?

Neem de bakplaat uit de oven en rol het deeg uit tot twee plakken van ongeveer 25 x 15 centimeter. Dit komt niet zo nauwkeurig, maar de deegplak zou ongeveer een duim dik moeten zijn.

Snijd de ui in halve ringen en verspreid de ui over de broden. Daarna bedek je de uien met geraspte kaas. Als de uien goed bedekt zijn, voorkom je dat de uien zwart  worden tijdens het bakken. Dit is best een flinke hoeveelheid kaas, maar dit zorgt wel voor een lekkere kaas-uien laag op het brood. Bestrooi als laatste met wat gedroogde chiliflakes.

Kaasuien brood
De broden voordat ze de oven in gaan

Dek daarna de bakplaat met de broden weer af met plasticfolie en laat deze nog even een kwartiertje rusten. Als de tijd bijna voorbij is, verwarm je de oven voor op 175 / 180 graden. De broden zijn klaar na ongeveer 30 – 35 minuten. Controleer tussentijds of alles nog naar wens verloopt.

Laat het kaas-uienbrood een beetje afkoelen en geniet van één van de lekkerste broodjes die ik ooit heb gebakken!

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)