Eetspiratie » Kaas-uienbrood
Kaas-uien brood

Kaas-uienbrood

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Kaas-uienbrood, een heerlijk brood dat bij veel mensen goed in de smaak valt. Lekker als bijgerecht bij een kom soep, als hapje op een borrelplank of gewoon een leuk brood om een keer te bakken. Dit brood is eenvoudig te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Het lijkt een beetje op het bakken van focaccia (Italiaans brood), maar dan belegd met geraspte kaas en ui.

Brood bakken is ontspannend en je kunt met weinig ingrediënten iets heel lekkers creëren. Met bloem, water en gist maak je de meest heerlijke broodcreaties. Kaas-uienbrood is iets dat ik in mijn jeugd heel vaak at. Samen met mijn moeder was het vaste prik om na de boodschappen op zaterdagochtend als lunch kaas-uienbrood samen te eten. Het brood was echter wel een kant en klaar afbakbrood uit de supermarkt. Daarom vond ik het een leuk idee om een recept van dit brood op mijn website te delen. Ik heb er leuke herinneringen aan.

Voor soepel en luchtig deeg
Bondoo Deense deegklopper - enkele ring

Bondoo Deense deegklopper – enkele ring

Maak bakken een fluitje van een cent met de Bondoo Deense Deegklopper! Met zijn ergonomische eikenhouten handvat en stevige RVS spiraal meng je deeg, beslag en meer in recordtijd. Perfect voor brood, pizza, cakes en pannenkoeken – klontvrij en 3x sneller! Een stijlvolle en duurzame must-have voor iedere bakliefhebber.

Kaas-uienbrood

Er zijn verschillende manieren om het deeg voor dit brood te maken. Ik heb ervoor gekozen om het zo simpel mogelijk te houden. Het belangrijkste is een krokante korst en de topping van kaas en uien mag een beetje royaal zijn. Het moet wel naar kaas en uien smaken. Je kunt dit brood maken met gewone geraspte kaas maar het werkt ook prima met plantaardige geraspte kaas voor als je een vegan variant wilt maken. Je kunt met dit recept dus alle kanten op.

Wat betreft het deeg zijn er twee opties. Je kunt ervoor kiezen om het deeg in de avond te maken en deze een nachtje koud, afgedekt weg te zetten in de koelkast. Of je maakt het deeg overdag en laat deze twee keer op een warme plek rijzen. Persoonlijk vind ik het ideaal om het deeg een nachtje te laten staan in de koelkast. Je hebt er geen omkijken naar en het deeg krijgt ruim de tijd zich te ontwikkelen en te rijzen. Je kunt in de ochtend meteen aan de slag en een paar uur later heb je een heerlijk versgebakken brood.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kaas-uien brood Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Kaas-uienbrood

Kaas-uienbrood

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Bijgerecht, BorrelhapjeKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

brood
Voorbereiding

15

minuten
Rijzen

2

uren 
Oventijd

30

minuten
Totale tijd

2

uren 

55

minuten

Een heerlijk knapperig brood met een royale topping van geraspte kaas en uien. ook makkelijk te maken in een vegan variant met plantaardige kaas. Maak het deeg de avond van tevoren en laat het een nachtje rusten in de koelkast. Of maak het in de ochtend en laat het twee keer rijzen. Heerlijk als bijgerecht, hapje op een borrelplank of een lekker luxe broodje voor het weekend.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram bloem

  • 1 zakje gist (7 gram)

  • 1 theelepel zoetstof (suiker/agavesiroop/honing)

  • halve theelepel zout

  • 375 milliliter lauwwarm water

  • 100 gram (plantaardige) geraspte kaas

  • 1 grote ui, in halve maantjes gesneden

  • 1 eetlepel olijfolie

  • vers gemalen zwarte peper

  • snufje grof (knoflook) zout

BEREIDING

  • Doe 375 milliliter lauwwarm water in een maatbeker samen met 1 theelepel zoetstof (suiker/agavesiroop of honing). Voeg hieraan de inhoud van het zakje gist toe en roer dit even door elkaar. Laat dit mengsel staan voor ongeveer 5 minuten tot het gaat bubbelen en er een schuimlaagje opkomt.
  • Ondertussen doe je 500 gram bloem in een ruime kom en hieraan voeg je een halve theelepel zout toe. Meng dit met een spatel of deegklopper door elkaar.
  • Voeg het gistmengsel toe en meng de bloem en het mengsel door elkaar tot je een deeg krijgt. Het hoeft geen mooie ronde deegbal te worden. Meng het gewoon met een spatel of deegklopper goed door elkaar tot het een geheel wordt.
  • Je kunt er nu voor kiezen om het deeg af te dekken met een stukje huishoudfolie, of om een plastic tas om de kom te doen en het deeg en nachtje te laten rijzen in de koelkast. Of je dekt het deeg af en zet het vervolgens 30 minuten op een warme plek.
  • Na 30 minuten schep je met een stevige spatel het deeg even om. Spatel van buiten naar binnen, draai de kom een slagje en herhaal dit 4 keer. Dek het deeg weer af en laat nogmaals 30 minuten staan tot het in volume is verdubbeld.
  • Haal na het rijzen het deeg uit de kom en stort het in een met bakpapier bekleed bakblik of brownie bakblik van 25 x 20 centimeter. Spreid het deeg met natte vingers een beetje uit en laat dit minimaal een uur afgedekt rijzen op een warme plek.
  • Snijd ondertussen 1 ui in halve maantjes en ga er met je vingers doorheen om de reepjes los te maken. Zet alvast 100 gram geraspte kaas klaar.
  • Pak het deeg erbij, maak je vingertoppen goed nat en prik gaatjes in het deeg om luchtbellen te creëren. Besprenkel het deeg met een eetlepel olijfolie en beleg het royaal met de gesneden ui. Duw de ui een beetje met je vingers in het deeg. Verdeel hierop de geraspte kaas. Bestrooi met vers gemalen zwarte peper en een snuje grof (knoflook) zout.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het brood af in ongeveer 30 tot 35 minuten met het rooster in het midden van de oven. Laat het brood daarna afkoelen op een rooster en wacht minimaal 15 minuten met aansnijden.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!