Eetspiratie Ā» Aardappel-knoflookbrood
Aardappel knoflookbrood

Aardappel-knoflookbrood

Aardappel-knoflookbrood, een heerlijk kruidig brood. Luchtig door de aardappelpuree en met een knapperige korst. Je zult op Eetspiratie niet veel zoete bakrecepten tegenkomen. Broodrecepten daarentegen wel, want we zijn hier thuis gek op vers gebakken brood. Nu ben ik meer van het koken maar mijn vriend is meer de bakker hier thuis. Hij maakte laatst dit lekkere aardappel-knoflookbrood en deze verdient zeker een plek op mijn blog.

Als ik brood eet dan zijn het niet de gangbare sneetjes volkoren brood. Vaak kies ik voor een stevige variant wat een beetje lijkt op roggebrood. Maar zelfgebakken brood daar kan niks tegenop. We begonnen een tijd terug met brood bakken in een broodbakmachine. Hier is op zich niks mis mee en het is leuk om te doen. Er zijn wel een paar minpuntjes, het brood wat eruit komt is vrij klein, het is lastig te snijden en de deeghaak is er lastig uit te krijgen waardoor je een gat in de onderkant van je brood hebt. Dus de broodbakmachine staat nu weer in de kast en we zijn het weer op de ouderwetse manier gaan doen: met de hand en de oven.

Aardappel knoflookbrood

Aardappel-knoflookbrood

In de kringloopwinkel kwamen we een oud broodbakmachine receptenboek tegen. Hierin stond een recept voor aardappelbrood. Een leuk recept, want ik houd van brood en aardappel dus een perfecte combinatie. Dit recept was de inspiratie voor dit kruidige knoflookbrood. Het is eenvoudig te maken, het kost een klein beetje tijd (waarvan het meeste tijd het rijzen is) maar je krijgt er iets lekkers voor terug. Brood bakken is ook ontspannend en het is mooi om te zien dat je met simpele ingrediƫnten iets lekkers kunt maken.

Zoals ik vertelde in de inleiding, mijn vriend heeft dit brood gemaakt dus de credits voor dit recept gaan naar hem. Wel heb ik er uiteraard een eigen touch aan gegeven. Ik heb op het brood met bloem een mooi patroontje gemaakt, want het oog wil ook wat. Dit kun je heel makkelijk doen met een kleine gehaakte onderzetter (of een kleedje), zo eentje die oma vroeger had. De mijne heb ik gevonden in de kringloop. Je legt deze op het gerezen brood voor het de oven in gaat en zeeft er heel lichtjes een beetje bloem overheen. Je haalt het er voorzichtig af en je ziet het patroontje nu op het brood. Het ziet er mooi en rustiek uit.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Aardappel knoflookbrood
Aardappel knoflookbrood
Aardappel-knoflookbrood

Aardappel-knoflookbrood

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 7 stemmen
Niveau: gemiddeld
Porties

1

brood
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Rijzen

90

minuten
Oventijd

25

minuten
Total time

2

uren 

20

minuten

Een heerlijk kruidig brood. Luchtig door de aardappelpuree en met een knapperige korst.

Kook modus

Als de kookmodus aanstaat dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediƫnten:

  • 150 gram gekookte aardappel fijngestampt

  • 150 milliliter kooknat van de aardappels

  • halve eetlepel maple syrup of agavesiroop (suiker kan eventueel ook)

  • 7 gram gist (1 zakje van 7 gram)

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 360 gram (biologische) bloem

  • 1,5 theelepel zout

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel uienpoeder

  • 2 theelepels gedroogde oregano

  • 1 theelepel gedroogde tijm

  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn

  • 2-4 tenen knoflook (fijngehakt)

Bereiding:

  • Weeg ongeveer 200 gram aardappels af. Kook genoeg aardappels in ruim water om 150 gram puree van te maken. Als de aardappels gaar zijn, giet je de aardappels af en vang je het kooknat op in een maatbeker of schaaltje.
  • Stamp de gekookte aardappels tot een fijne puree. Hak 2 tot 4 teentjes knoflook fijn, afhankelijk van je eigen smaak. Zet dit beiden apart tot gebruik.
  • Gebruik 150 milliliter kooknat en voeg daaraan de maple syrup (of agavesiroop/suiker) en de gist toe. Roer dit goed door en laat het daarna staan tot de gist gaat bubbelen. Als het goed is, gaat het gist schuimen. Als dat niet het geval is, dan is de gist niet actief meer (niet vers of te oud). Maak dan een nieuw mengsel met lauwwarm water in plaats van het kooknat.
  • In een schone kom doe je de droge ingrediĆ«nten. 360 gram bloem, 1,5 theelepel zout, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, 2 theelepels oregano, 1 theelepel tijm, 1 theelepel rozemarijn. In plaats van oregano, tijm en rozemarijn kun je eventueel ook 4 theelepels Italiaanse of ProvenƧaalse kruiden gebruiken.
  • Mix met een garde de droge ingrediĆ«nten goed door elkaar.
  • Voeg nu 3 eetlepels olijfolie toe. Vervolgens voeg je de fijngehakte tenen knoflook en 150 gram aardappelpuree toe. Schenk het gistmengsel erbij.
  • Met een stevige spatel of met je handen kneed je alle ingrediĆ«nten tot een soepele deegbal. Kneed het deeg ongeveer 5-10 minuten stevig door. Als het deeg te plakkerig is (dus aan je vingers blijft plakken), voeg je een beetje bloem toe. Als het deeg te droog is (de bal is stug of kruimelig), voeg dan nog een beetje kooknat toe. Het moet een mooie soepele deegbal worden die niet meer aan je vingers plakt.
  • Nu moet het deeg voor de eerste keer rijzen. Gebruik een schone, droge kom en bestrooi de bodem met een klein beetje bloem. Leg de deegbal daarin en strooi daar een klein beetje bloem overheen. Bedek de kom met huishoudfolie of met een lichtvochtige theedoek. Zet de kom weg op een warme plek.
  • Als de deegbal ongeveer 2 keer zo groot is geworden (afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt dat ongeveer 1 uur), dan is het deeg voldoende gerezen.
  • Haal de deegbal uit de kom en kneed deze nog een keer stevig door.
  • Vorm het deeg tot een mooie robuuste bal en leg deze op een ovenplaat. Vorm het brood zoals je wilt dat het brood eruit komt te zien (halfronde bal of iets meer ovaal). Dek het brood af met huishoudfolie of een vochtige theedoek. Laat dit nog een keer 30-60 minuten staan op een warme plek voor de narijs.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden (heteluchtoven). Zet op de bodem van de oven vuurvast schaaltje met een beetje water erin. Het water zorgt voor stoom en daardoor krijg je een knapperige korst.
  • Zet het brood in de oven en zet het rooster zo laag mogelijk. Stel nu de oventemperatuur in op 220 graden en een baktijd van 25 minuten.
  • Controleer of het brood gaar is door een satĆ©prikker in het midden van het brood te prikken. Als deze er schoon uitkomt, is het brood gaar. Zo niet bak het dan nog 5 minuten langer. Of gebruik een kernthermometer. De kern van het brood moet ongeveer 95 graden zijn.
  • Als het brood klaar is, haal je het uit de oven. Laat het brood minimaal 30 minuten afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.
  • Het lekkerst is om het brood op dezelfde dag te eten. Het is 1 dag na het bakken nog vers maar daarna neemt de versheid af. Je kunt er daarom voor kiezen om het brood in plakken te snijden, er velletjes bakpapier tussen te doen en deze vervolgens in te vriezen.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.