Aardappel-knoflookbrood, een heerlijk kruidig brood. Luchtig door de aardappelpuree en met een knapperige korst. Je zult op Eetspiratie niet veel zoete bakrecepten tegenkomen. Broodrecepten daarentegen wel, want we zijn hier thuis gek op vers gebakken brood. Nu ben ik meer van het koken maar mijn vriend is meer de bakker hier thuis. Hij maakte laatst dit lekkere aardappel-knoflookbrood en deze verdient zeker een plek op mijn blog.
Als ik brood eet dan zijn het niet de gangbare sneetjes volkoren brood. Vaak kies ik voor een stevige variant wat een beetje lijkt op roggebrood. Maar zelfgebakken brood daar kan niks tegenop. We begonnen een tijd terug met brood bakken in een broodbakmachine. Hier is op zich niks mis mee en het is leuk om te doen. Er zijn wel een paar minpuntjes, het brood wat eruit komt is vrij klein, het is lastig te snijden en de deeghaak is er lastig uit te krijgen waardoor je een gat in de onderkant van je brood hebt. Dus de broodbakmachine staat nu weer in de kast en we zijn het weer op de ouderwetse manier gaan doen: met de hand en de oven.
Aardappel-knoflookbrood
In de kringloopwinkel kwamen we een oud broodbakmachine receptenboek tegen. Hierin stond een recept voor aardappelbrood. Een leuk recept, want ik houd van brood en aardappel dus een perfecte combinatie. Dit recept was de inspiratie voor dit kruidige knoflookbrood. Het is eenvoudig te maken, het kost een klein beetje tijd (waarvan het meeste tijd het rijzen is) maar je krijgt er iets lekkers voor terug. Brood bakken is ook ontspannend en het is mooi om te zien dat je met simpele ingrediënten iets lekkers kunt maken.
Zoals ik vertelde in de inleiding, mijn vriend heeft dit brood gemaakt dus de credits voor dit recept gaan naar hem. Wel heb ik er uiteraard een eigen touch aan gegeven. Ik heb op het brood met bloem een mooi patroontje gemaakt, want het oog wil ook wat. Dit kun je heel makkelijk doen met een kleine gehaakte onderzetter (of een kleedje), zo eentje die oma vroeger had. De mijne heb ik gevonden in de kringloop. Je legt deze op het gerezen brood voor het de oven in gaat en zeeft er heel lichtjes een beetje bloem overheen. Je haalt het er voorzichtig af en je ziet het patroontje nu op het brood. Het ziet er mooi en rustiek uit.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.