Romige wortelsoep – makkelijk recept en staat binnen iets meer dan een half uurtje op tafel. Wortels of winterpeen heb ik standaard in huis. Ik gebruik ze voor allerlei recepten en in veel gerechten is wortel een basis ingrediënt. En wat doe je als je nog heel veel wortels hebt die op moeten? Je maakt er soep van! Deze soep is heel simpel en erg smaakvol. Ideaal als voorgerechtje, lunch of tussendoortje. Heerlijk met knapperig brood, croutons of (kokos) bacon.
Bij deze soep neem je een ovenschaal, legt daar je ingrediënten in en roostert ze in de oven. Daarna pureer je alles in een (hittebestendige) blender of met een staafmixer. Daarna maak je de soep verder af in de pan. Een recept waarbij de oven het meeste werk doet. De soep is heel kleurrijk en de currypasta geeft het een extra kick.
Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender
1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!
Romige wortelsoep – makkelijk recept
Om de soep romig te maken, gebruik ik in dit recept zoete aardappel en kokosmelk. Om het een beetje pit te geven, bak ik een paar eetlepels rode currypasta (ik gebruik Koh Thai) aan in een soeppan. Zo komen de smaken beter vrij. De aardappels, wortels en ui rooster je in de oven samen met een hele bol knoflook. Voor deze soep gebruik je niet een paar teentjes knoflook, maar de hele bol. Het voordeel van geroosterde knoflook is dat het veel smaak geeft aan je gerecht en je hebt geen last van een sterke knoflooksmaak achteraf in je mond. Doe de hele bol er dus met een gerust hart in. Met dit recept maak je 4 kleine kommen soep of 2 grote. Het recept kun je ook maken in een dubbele hoeveelheid. Lees hier hoe je het beste een recept kunt verdubbelen.
Voor extra crunch kun je de soep garneren met knoflookcroutons, (kokos) bacon, gebakken uitjes of dukkah (gekruid notenmengsel).
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Romige wortelsoep – makkelijk recept
4
porties10
minuten10
minuten25
minuten35
minutenRomige wortelsoep met geroosterde groenten, kokosmelk en rode currypasta.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
250 gram zoete aardappel door de helft gesneden (met schil erom)
250 gram winterpeen (of wortel) in grove stukken gesneden
1 grote ui grof gesneden
1 bol knoflook topje eraf gesneden
2 eetlepels groentebouillonpoeder of 1 bouillonblokje
2 eetlepels rode curry pasta
650 -700 milliliter water
200 milliliter kokosmelk
1 eetlepel olie
peper en zout naar smaak
optioneel: vers gehakte peterselie of koriander
optioneel: een drizzle chili olie
krokante topping naar keuze
BEREIDING
- Snijd de zoete aardappel door de helft en leg deze in een ruime ovenschaal. Pel de ui, maak 250 gram wortels schoon en snijd deze in grove stukken. Snijd het topje van de bol knoflook.
- Leg de wortels en de ui bij de zoete aardappel in de ovenschaal en besprenkel alles met een halve eetlepel olie en bestrooi met peper en zout. Besprenkel ook de bovenkant van de opgesneden bol knoflook met olie en bestrooi met een snufje zout. Verpak de bol knoflook in een stukje aluminiumfolie en zet deze erbij in de ovenschaal.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de ovenschaal voor 25 minuten in de oven tot alles bruin verkleurd is.
- Schep de gare zoete aardappel uit de schil en doe deze over in de (een hittebestendige) blender. Doe de geroosterde wortel en ui erbij en knijp de bol knoflook boven de blender uit. Blend dit samen met 500 milliliter water en 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of een verkruimeld blokje bouillon glad). Let op want dit is heet! Een andere optie is om de groenten in een soeppan te doen samen met 500 milliliter water en het bouillonpoeder glad te pureren met een staafmixer.
- Verhit een halve eetlepel olie in een soeppan en bak hierin 2 eetlepels rode currypasta aan. Bak dit voor ongeveer 1 minuut tot de geuren vrijkomen. Schenk de gepureerde groenten in de pan en voeg 150 milliliter water en 200 milliliter kokosmelk toe. Roer dit door elkaar en verwarm de soep.
- Breng de soep op smaak met peper en zout. Schep de soep in kommen en drizzle er nog een beetje kokosmelk overheen. Garneer met vers gehakte koriander of peterselie en een snufje peper en een krokante topping zoals knoflookcroutons, (kokos) bacon, gebakken uitjes of dukkah.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Groente inspiratie – recepten met wortel
- Tips om te koken met een klein budget
- Pastinaakfrietjes uit de oven met pittige mayonaise
- Romige avocado kipsalade
- Hoe gebruik je koriander
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.