Eetspiratie » Hoe gebruik je koriander
Hoe gebruik je koriander

Hoe gebruik je koriander

Hoe gebruik je koriander in gerechten, eet je het vers en kun je de steeltjes en wortels eten? Ik als echte koriander liefhebber leg het je uit! Als je tot de categorie ‘koriander smaakt naar zeep’ behoort dan kun je dit artikel overslaan of juist niet, want misschien kan ik je verleiden om het toch nog eens te proberen. Maar ben je gek op dit mooie bijzondere aromatische kruid of weet je niet zo goed hoe je het moet gebruiken? Lees dan vooral verder.

Ik weet het, bij het woord koriander roept het bij sommige mensen de associatie met zeep op. Dit schijnt genetisch bepaald te zijn. Mijn moeder gruwelt van verse koriander en bespeurt elk snippertje wat er in een gerecht zit. Daarentegen ben ik dus gek op koriander. Het geeft gerechten een lekkere frisse citrusachtige smaak die met niks te vergelijken is. Maar om de optimale smaak van koriander te ervaren, moet je het wel op de goede manier gebruiken. Ik leg uit hoe ik het gebruik en wat je er allemaal mee kunt doen.

Hoe gebruik je koriander?

Koriander wordt ook wel cilantro genoemd. Het blad van de koriander gebruik je meestal als garnering bij Oosterse, Indiase, Mexicaanse gerechten en gerechten uit het Midden Oosten. In de supermarkt zijn bakjes te koop met een kleine hoeveelheid koriander. Dit zijn de blaadjes met de steeltjes. Er is zelfs een diepvriesvariant van fijngehakte koriander te koop. Dat is op zich wel handig, want verse koriander is niet lang houdbaar. In de Turkse supermarkt kun je hele bossen koriander kopen. Dit blad is vaak veel groter en donkerder en er zit vaak meer smaak aan. In de toko koop je koriander waar de wortels nog aan zitten, dit is mijn persoonlijke favoriet.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe gebruik je koriander

De blaadjes

De blaadjes gebruik je in zijn geheel als garnering of je verwerkt ze fijngehakt in een dressing, marinade, in geklutste eieren of een gehaktmengsel. Vergelijk het een beetje met hoe je peterselie verwerkt. De blaadjes ergens in meekoken is niet zo’n succes. Ze verliezen hun smaak en zo worden ze donker en slap. Koriander geeft juist een frisse smaak. Door de groene kleur zien gerechten er uitnodigend en gezond uit.

Blaadjes inclusief de steeltjes zijn lekker in spring rolls of als topping op pho ga (Vietnamese kippensoep). Bij een lekkere chili con carne of Mexicaanse vistaco’s mag verse koriander natuurlijk ook niet ontbreken. Ook bij curry’s zoals vindaloo of linzencurry (dahl) geeft koriander een frisse smaak als tegenhanger voor de sterke smaak van de kruiden en specerijen.

De steeltjes

De steeltjes kun je ook prima gebruiken, want hier zit heel veel smaak aan. Hak ze fijn en verwerk ze net als de blaadjes in je gerechten. Steeltjes zijn een perfecte smaakmaker in een soep terwijl de blaadjes juist weer beter zijn als garnering. Met fijngehakte steeltjes kun je ook een lekkere knoflook/korianderboter maken dat perfect past bij naan (platbrood). Gehakte steeltjes zijn ook lekker in een dressing of dip voor dumplings of loempia’s. In mijn gerecht voor Thaise burgers gebruik ik de steeltjes van de koriander.

De wortels

De wortels, dit is mijn persoonlijke favoriete onderdeel van de koriander. Deze zijn zo smaakvol en zonde om niet te gebruiken. Ik koop mijn koriander met wortels eraan in de toko. Na aankoop snijd ik de wortels eraf en vries ik ze in. Zo blijven ze een hele tijd goed en kun je ze pakken wanneer je ze nodig hebt. De wortels van koriander worden vaak gebruikt in boemboes of kruidenpasta’s. Je hakt ze fijn of stampt ze fijn in een vijzel voor de optimale smaak.

In de Thaise curry (massaman curry) gebruik ik koriander wortels samen met korianderzaad om de smaak van koriander te versterken.

Korianderzaad en gemalen koriander (ketoembar)

Naast verse koriander is er ook nog de gedroogde variant. In de winkel vind je dit als ketoembar. Gemalen ketoembar wordt veel gebruikt in de Indonesische en Indische keuken. Ook in de Indiase keuken en de keuken van het Midden Oosten wordt gemalen koriander veel gebruikt. En dan zijn er ook nog korianderzaadjes, deze citrus smaakbommetjes kun je zelf vermalen in een vijzel of een kruidenmolentje (koffiemolentje). Ze hebben een totaal andere smaak dan ketoembar. De zaadjes gebruik je in marinades, (droge) kruidenmengsels of een dry rub. Je kunt ze ook gebruiken bij het maken van een pickle net zoals je mosterdzaadjes gebruikt.

In rendang en Indo pulled pork gebruik ik ketoembar. Maar ook in linzensoep of guacamole mag dit ingrediënt niet ontbreken. Korianderzaadjes gebruik ik in dit recept met kruidige couscous. En bij een pickle van rode ui of komkommer geven deze zaadjes een lekkere frisse citrus achtige smaak.

Verse koriander bewaren

Je kunt een bosje koriander uit de supermarkt het beste bewaren in het bakje waar hij in zit. Een bos verse koriander van de Turkse supermarkt kun je oprollen in een stuk vochtig keukenpapier of je zet het in een vaas of glas in de koelkast net als een bos bloemen. Heb je koriander met de wortels er nog aan, snijd deze er dan af (zoals ik eerder noemde) en vries deze in. De rest rol je in een vochtig keukenpapiertje.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)