Eetspiratie » Geglaceerde wortels – een heerlijk bijgerecht uit de slowcooker
Geglaceerde wortels een heerlijk bijgerecht uit de slowcooker

Geglaceerde wortels – een heerlijk bijgerecht uit de slowcooker

Geglaceerde wortels – een heerlijk bijgerecht uit de slowcooker. Wortels zijn ideaal om te bereiden in de slowcooker. Het is een harde groente die je gerust een paar uurtjes ‘alleen’ kan laten. En alhoewel ik van de hartige gerechten ben, krijgt dit zoete gerecht zeker een plekje in mijn vaste kookrepertoire. Als je zoekt naar een bijgerecht wat bij veel mensen in de smaak zal vallen dan zijn het wel deze geglaceerde wortels. En nog handiger; je hebt er geen omkijken naar als je ze in de slowcooker bereidt.

Geglaceerd klinkt heel spannend en misschien ingewikkeld. Maar het betekent enkel dat je iets laat garen tot het zacht is en het een mooie glans heeft. Je hoeft hiervoor geen moeilijke kooktechnieken te gebruiken. De slowcooker doet al het werk voor je. Bij glaceren denk ik zelf aan gerechten met veel suiker (voor dat glanzende laagje), maar dat hoeft dus helemaal niet. Bij dit gerecht heb je nog geen 50 gram suiker nodig. Je voegt het toe naar je eigen smaak.

Geglaceerde wortels – een heerlijk bijgerecht uit de slowcooker

Ik schreef eerder een uitgebreid groente-inspiratie artikel over wortels met recepten en tips (lees het artikel hier). Dit gerecht kan aan het lijstje worden toegevoegd. Ik gebruik voor dit recept winterpeen. Dit is een iets ‘stevigere’ wortel en ideaal voor slowcooking. De kooktijd is persoonlijk. Je kunt ze op stand high en stand low bereiden. Ik heb ze bereid op stand high voor ongeveer 3 uur. Er zat toen nog een ‘bite’ aan de wortels wat ik zelf erg lekker vind. Wil je ze zachter? Verleng dan de kooktijd. Op stand low duurt het ongeveer 6 uur voordat de wortels gaar zijn. Dus heb je veel of weinig tijd, dat maakt bij dit gerecht dus niks uit.

Omdat dit een bijgerecht is en omdat het in de slowcooker bereid wordt, heb ik bewust gekozen voor een grotere hoeveelheid. Heb je een kleinere slowcooker of wil je een kleinere hoeveelheid maken, halveer dan de ingrediënten. De kooktijd blijft gewoon hetzelfde.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Geglaceerde wortels een heerlijk bijgerecht uit de slowcooker
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Geglaceerde wortels - een heerlijk bijgerecht uit de slowcooker

Geglaceerde wortels – een heerlijk bijgerecht uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 8 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

6

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd (op stand high)

3

uren 
Total time

3

uren 

10

minuten

Maak dit recept voor geglaceerde wortels – een heerlijk bijgerecht uit de slowcooker – in 3 uur op stand high of 6 uur op stand low.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 750 gram winterpeen

  • 1 sinaasappel (het sap)

  • 1 eetlepel (plantaardige) boter

  • 40 – 50 gram bruine basterdsuiker

  • mespunt nootmuskaat

  • halve theelepel kaneel

  • 1 theelepel koek en speculaaskruiden

  • snufje zout en peper naar smaak

  • optioneel: snufje knoflookpoeder

BEREIDING

  • Maak de wortels schoon met behulp van een dunschiller. Snijd de topjes en kontjes eraf en snijd de wortel in grove schuine stukken. Deze stukken snijd je vervolgens door de helft. Doe de gesneden wortel in de slowcooker.
  • Knijp het sap van een sinaasappel erboven uit. Voeg 40 tot 50 gram basterdsuiker, 1 theelepel koek – en speculaaskruiden, een halve theelepel kaneel en een snufje nootmuskaat toe samen met een snuf zout en peper. Als je het lekker vindt, voeg je een klein snufje knoflookpoeder toe.
  • Meng alles door elkaar en leg een eetlepel boter op de wortels. Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 3 uur op stand high of 6 uur op stand low.
  • Als de boter gesmolten is, kun je tussentijds kun je de wortels een keer omscheppen zodat alles goed vermengd wordt. Het kan lijken alsof de boter in de schift gaat, maar dit lost zich vanzelf op. Tegen het einde van de kooktijd is de boter volledig gesmolten.
  • Check na het verstrijken van de kooktijd of de gaarheid van de wortels naar wens is. Vind je dat er nog teveel bite aan de wortels zit? Verleng dan de kooktijd.
  • Je kunt dit gerecht ook goed voorbereiden. Bereid de wortels en bewaar ze in een afgesloten bak in de koelkast. Warm ze op in een koekenpan op een laag vuur. Voeg eventueel een scheutje water toe. Je zult zien dat de boter weer een beetje gestold is doordat de wortels koud hebben gestaan. Maar dit lost vanzelf op als je de wortels opwarmt.
  • Serveer de geglaceerde wortels als bijgerecht. Lekker met gebakken aardappeltjes of aardappelpuree.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.