Gemarineerde groenten uit de slowcooker, een makkelijke manier om een grote hoeveelheid groenten te bereiden. Ideaal voor mealprep en foodprep, maar ook makkelijk voor een etentje of bijvoorbeeld het kerstdiner. Het is heel eenvoudig, je snijdt een berg groenten, maakt een marinade en doet dit in de slowcooker voor ongeveer 3,5 tot 4 uur op stand high of 5 tot 6 uur op low. Heerlijk gegaarde groenten die je op verschillende manieren kunt serveren.
De slowcooker kun je niet alleen gebruiken voor stoofschotels, soepen of curry’s, maar je kunt hem ook inzetten om groenten in te bereiden. De groenten kun je serveren als bijgerecht, door een salade mengen, pureren tot een soep en mijn persoonlijke favoriet: serveren op zuurdesembrood met een beetje hummus en crispy chili olie. Je kunt het namelijk na bereiding prima een paar dagen bewaren in de koelkast. Zowel warm als koud erg lekker.

Gemarineerde groenten uit de slowcooker
In principe kun je alle soorten groenten gebruiken. Snijd ze in dezelfde grootte, zodat ze gelijkmatig garen. Aubergine wordt wel een stuk zachter als bijvoorbeeld stukjes wortel of aardappel. Maar de combinatie van groenten met een beetje een bite en zachtere groenten maken dit gerecht juist erg lekker. De groenten gaan kleurrijk de slowcooker in, maar na een paar uur garen zijn de frisse kleurtjes grotendeels verdwenen. De smaak is er niet minder om en je kunt de groenten opfrissen met verse groene kruiden zoals peterselie, geef ze een kick met een kneepje citroensap en een beetje spice met vers gemalen zwarte peper. Voeg er eventueel bij het serveren groente aan toe zoals asperges (uit een pot) of dungesneden rode ui. Een lekkere toevoeging is pesto. Dit kun je er na bereiding overheen drizzlen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gemarineerde groenten uit de slowcooker
6
porties25
minuten3
uren30
minuten3
uren55
minutenGemarineerde groenten uit de slowcooker, een makkelijke manier om een grote hoeveelheid groenten te bereiden. Handig voor een etentje of bijvoorbeeld de feestdagen. Serveer de groenten als bijgerecht, pureer ze tot een soep, verwerk in salades of serveer ze op zuurdesembrood met hummus. Ideaal voor meal en foodprep. Je kunt ze na bereiding prima een paar dagen bewaren in de koelkast.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- voor de marinade
25 milliliter olijfolie
1 theelepel Italiaanse kruiden
halve biologische citroen (sap en rasp)
1 dopje rode wijnazijn
1 teen knoflook, fijngehakt
halve theelepel knoflookpoeder
halve eetlepel ahornsiroop (of andere zoetstof)
peper en zout
- overig
1 aubergine, in grove blokjes gesneden
1 courgette, in grove blokjes gesneden
1 ui, grof gesneden
2 puntpaprika’s, grof gesneden
250 gram krieltjes in de schil, gehalveerd
1 winterpeen, in stukjes gesneden
4 Koningsoesterzwammen (1 bakje a 140 gram)
BEREIDING
- Maak een marinade van 25 milliliter olijfolie, sap en rasp van een halve biologische citroen, 1 theelepel Italiaanse kruiden, 1 dopje rode wijnazijn, 1 teen knoflook fijngehakt, een halve eetlepel ahornsiroop of een andere zoetstof, peper en zout. Zet dit even apart tot gebruik.
- Was alle groenten, boen de krieltjes en borstel de Koningsoesterzwammen voorzichtig schoon. Snijd de aubergine, courgette, wortel en paprika in grove stukken. De ui snijd je in parten en de parten snijd je vervolgens door de helft. Halveer de krieltjes en de paddenstoelen.
- Doe de groenten samen met de marinade in een ruime kom. Hussel nu alles goed door elkaar zodat alle groenten bedekt zijn.
- Doe de groenten over in de slowcooker, sluit de deksel en stel een kooktijd in op 3,5 uur op stand high of 5 tot 6 uur op low. Als je in de buurt bent kun je het tussendoor een keertje opscheppen, dit mag maar hoeft niet.
- Als de krieltjes en de wortel gaar zijn en je ze makkelijk kunt inprikken met een vork dan zijn de groenten klaar. Je kunt ze direct serveren, maar je kunt ze ook overdoen in een bak, laten afkoelen en bewaren in de koelkast. Schep de groenten eventueel met een schuimspaan uit de slowcooker zodat je niet teveel vocht ‘meeschept’. Het vocht heeft veel smaak dus als je het lekker vindt, doe het dan gewoon samen met de groenten over in een grote bewaarbak.
- Bewaar 3 tot 4 dagen in de koelkast.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Hoe werkt een slowcooker?
- Kip met groenten uit de slowcooker
- Sambal kip (ajam rica rica)
- Salade met ketjap kip
- Groente marinade – voor de lekkerste gegrilde en geroosterde groenten
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.