Groente inspiratie – recepten met aubergine. Een bijzondere groente met een mooie paarse kleur en glans. Officieel is het een vrucht, maar hij wordt in de keuken gebruikt als een groente. Wat kun je er allemaal mee? Hoe kun je aubergine lekker bereiden en hoe kun je hem het beste bewaren? In dit artikel leg ik het allemaal uit.
Een aubergine wordt in het Engels ‘eggplant’ genoemd, dit komt omdat deze vrucht bekend staat als ‘eierplant’. Hij heeft een unieke textuur en dat is waarom sommige mensen ervan houden of juist niet. Er zijn verschillende soorten te koop. De meest bekende is de gewone donkerpaarse variant. Daarnaast zijn er ook Chinese aubergines, lila aubergines en graffiti aubergines te koop. Deze hebben witte en paarse strepen en zien er visueel heel aantrekkelijk uit. Ook is er een kleine bolvormige en zelf een witte variant.
Groente inspiratie – recepten met aubergine
Een goede aubergine is glanzend, heeft geen zachte plekjes of rimpels. De schil moet strak en glanzend zijn. Je kunt een aubergine het beste buiten de koelkast bewaren op een donkere koele plaats. Bewaar hem het liefst in een papieren zak met gaatjes erin zodat de lucht kan circuleren. Verwerk ze zo snel mogelijk na aankoop in je gerecht. In ieder geval binnen 3 tot 4 dagen. Was de aubergine goed voor gebruik, spoel hem af onder de kraan en boen hem met je handen schoon. Dep hem daarna goed droog met een schone theedoek of keukenpapier.
Bekende gerechten met aubergine zijn:
- Moussaka, een gerecht bekend uit vooral de Griekse keuken. Het heeft overeenkomsten met het gerecht lasagne maar dan met laagjes aubergine.
- Caponata van aubergine, een groentegerecht met tomatensaus.
- Melanzane a la Parmigiana, een Italiaans gerecht ook vergelijkbaar met lasagne maar dan met aubergine in plaats van pasta.
- Ratatouille, een gerecht met gestoofde groenten waaronder aubergine, courgette, paprika en ui.
Aubergine is een heerlijke groente maar ook een geliefde vervanger voor vlees. Je kunt er pulled aubergine, aubergine schnitzels en steaks, saté, gyros en zelfs plantaardige bacon van maken.
Mijn favoriete aubergine recepten:
- Smoor terong, een Indonesisch gerecht van gestoofde aubergines in ketjap en specerijen. Serveer met rijst, groenten en een frisse komkommersalade.
- Aubergine schnitzels, krokant gebakken plakken aubergine uit de oven.
- Knapperige aubergine met tomatensambal, een heerlijke snack of borrelhapjes met een pittige dip.
- Chinese gestoofde aubergines in sojasaus, een heerlijk en kleurrijk gerecht met malse aubergines in een heerlijke saus.
- Gebakken Chinese aubergines uit de airfryer met een lekkere ketjapdressing.
- Quinoa salade met geroosterde groenten zoals paprika, courgette en blokjes aubergine.
- Tempura van aubergine met een dipsaus van soja of chilisaus.
- Gemarineerde en gebakken aubergine op een broodje, in een sandwich of in een salade.
- Baba ganoush, een heerlijke dip of spread van geroosterde aubergines met tahin en knoflook.
Hoe kun je aubergine bereiden:
- Grillen
- Roosteren
- Bakken in de pan, oven of airfryer
- Stomen
- Bereiden op de barbecue
- Stoven
- Vullen
Tips voor het bereiden van aubergines
Chinese aubergines en lila aubergines zijn iets anders dan de ‘standaard’ aubergine zoals je die kunt kopen in de supermarkt. De schil is minder stug dan de standaard variant en de smaak is minder bitter. Ook zijn ze anders qua formaat, omdat ze meestal lang en dun zijn.
Om te voorkomen dat de gewone aubergine teveel olie of vocht opzuigt, kun je ervoor kiezen hem vooraf te ‘zouten’. Snijd de aubergine in plakken en leg ze bijvoorbeeld op een rooster met een bord eronder en bestrooi de plakken met een beetje zout. Laat deze 5 tot 10 minuten staan. Dep ze daarna droog met een stukje keukenpapier en ze zijn klaar voor gebruik. Door de plakken vooraf te zouten, voorkom je dat de aubergine als een spons olie of vocht opzuigt. Daarnaast verbetert het de smaak en zorgt het ervoor de bittere smaak verminderd. Bij de Chinese en de lila variant is het vooraf zouten niet perse nodig.
Wil je de paarse kleur van de aubergine behouden dan is het beter om deze te frituren in plaats van bakken in de pan, oven of airfryer. De enige manier waarop de paarse kleur van de schil ook paars blijft, is als je de aubergine bakt in hete olie. Zoals bij het gerecht Chinese gestoofde aubergines. Paarse groenten en fruit zijn sowieso een goede aanvulling op je eetpatroon. In dit artikel leg ik uit waarom het aan te raden is om de kleur paars aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen.
De aubergine, een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kunt bereiden en serveren. Lekker, betaalbaar en gezond!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Waarom je vaker paarse groenten en fruit op je menu moet zetten
- Chinese aubergines uit de airfryer
- Aubergine recept – Chinese gestoofde aubergines
- Vegan aubergine schnitzels
- Baba ganoush (dip van aubergine)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.