Couscous salade, ook wel tabouleh van couscous genoemd. Dit heerlijke kleurrijke gerecht bestaat uit fijngesneden groenten, verse kruiden en granen. Het wordt gegeten als bijgerecht maar ook als een salade op zich. De dressing voor deze salade is heel eenvouding. Het bestaat uit citroensap en olijfolie en wordt op smaak gebracht met een snufje peper en zout. Een heerlijk gerecht om toe te voegen aan je kookrepertoire.
De tabouleh kun je maken zoals jij het zelf lekker vindt. Het is ook een ideaal gerecht om restjes uit je groentelade op te maken. Ben vooral niet terughoudend met verse groene kruiden, want dat is het juist het ingrediënt wat dit gerecht zo lekker maakt. Van deze salade kun je ook grote hoeveelheden maken, dus ideaal voor een etentje, feestje of een barbecue. Het is ook een prima gerecht om mee te nemen als lunch of naar een picknick. Wat ik zelf erg lekker vind is om er krokante pita chips bij te serveren. Heerlijk met een dip zoals aioli of tzatziki. Wil je deze salade iets meer vullend maken, voeg dan gekookte kikkererwten toe. Het is ook lekker om deze even op te bakken in de koekenpan of airfryer met kruiden zoals, paprikapoeder, knoflookpoeder en uienpoeder.
Couscous salade
Er zijn verschillende varianten van couscous. Je hebt een fijne en grove structuur, de korrels zijn dan fijn of grof. En er is naast de gewone couscous ook een volkoren variant. Ook bestaat er parelcouscous, dit wordt ook wel Israëlische couscous genoemd. Deze variant heeft een ander uiterlijk en een andere textuur. Het zijn kleine ronde balletjes, die door hun mooie vorm ‘parels’ genoemd worden. Couscous is een perfecte basis voor een salade. Verse groenten zoals komkommer, ui en tomaat worden er het meest in gebruikt. Maar gegrilde groenten zijn ook een lekkere optie. Verse kruiden zijn een belangrijk onderdeel van deze salade, voeg deze dan ook royaal toe. Zelf voegde ik naast peterselie ook wortelloof toe, dit geeft een lekkere kruidige en frisse smaak.
Couscous bereiden
De verhouding water en couscous is meestal 1 op 1. Dus bijvoorbeeld 150 milliliter water op 150 gram couscous. Per merk kunnen de verhoudingen couscous/water verschillen, ook het type couscous (grof of fijn) speelt mee. Kijk voor de bereidingswijze daarom op de verpakking. Over het algemeen bereid je couscous op de volgende manier: kook 1 deel water met een mespunt zout. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe, zet de pan uit voeg de couscous toe. Als het goed is staat de couscous onder water. Doe een deksel op de pan en laat de couscous 3 tot 5 minuten staan. Roer het daarna los met een vork, het is nu klaar voor gebruik. De traditionele manier om couscous te bereiden is stomen. Dit is een soort ritueel, net als rijst koken. Gestoomde couscous schijnt het allerlekkerst te zijn, maar wellen is toch iets sneller en makkelijker.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Couscous salade
5
personen20
minutes10
minutes30
minutesMet couscous, groenten en verse kruiden maak je binnen no time een lekkere zomerse salade of tabouleh.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
400 milliliter water
300 gram couscous
2 bosuitjes in ringetjes
hele komkommer in kleine blokjes
10 cherry tomaatjes in kleine partjes
1 grote rode ui fijngesnipperd
40 gram vers gehakte peterselie (en andere kruiden naar wens)
1 biologische citroen (het sap + rasp)
5 eetlepels olijfolie
1 theelepel knoflookpoeder
halve theelepel uienpoeder
peper en zout naar smaak
optioneel: een snufje sumak
BEREIDING
- Kook 400 milliliter water in een pan en voeg een halve theelepel zout toe. Als het water kookt voeg je 1 eetlepel olijfolie toe, zet de pan uit en voeg 300 gram couscous toe. Doe een deksel op de pan en laat dit staan voor 3 tot 5 minuten.
- Snipper 1 rode ui zo fijn mogelijk, snijd de komkommer in lange plakken en vervolgens in reepjes. De zaden gebruik je niet. Snijd de repen in kleine blokjes. 10 cherry tomaatjes snijd je in kleine partjes en 1 bosui in ringetjes. Hak ook de verse kruiden (peterselie) zo fijn mogelijk.
- Als de couscous klaar is doe je deze over in een grote schaal. Schep het goed om met bijvoorbeeld een rijstlepel.
- Voeg de gesneden groenten, ui en verse kruiden toe. Schep alles met twee lepels goed door elkaar.
- Was de citroen en rasp deze boven de salade. Pers daarna het sap boven de schaal uit. Voeg 4 eetlepels olijfolie, 1 theelepel knoflookpoeder en een halve theelepel uienpoeder toe. Meng alles goed door elkaar en breng alles op smaak met zout en peper.
- Als je het lekker vindt kun je ook een snufje sumak toevoegen, dit geeft een lekkere frisse citrussmaak aan de salade.
AANTEKENINGEN
- Dit recept is geüpdatet, de hoeveelheden zijn iets aangepast zodat het qua hoeveelheid beter past bij een gezin van 4-5 personen. Wil je een kleinere hoeveelheid maken, halveer dan de ingrediënten. De hoeveelheid voor dit recept is prima voor 4 tot 5 personen (je hebt misschien nog een restje over) maar als je er kleinere porties van maakt kun je er ook makkelijk 8 tot 10 uithalen. Handig voor een BBQ of picknick.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Wat is parelcouscous en hoe bereid je het?
- Quinoa salade met geroosterde groenten
- Kruidige couscous met biefstuk
- Salade met ketjap kip
- Gerechten voor een warme zomerse dag
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.