Eetspiratie » Hoe maak je tzatziki: een eenvoudig en heerlijk recept
Hoe maak je tzatziki een eenvoudig en heerlijk recept

Hoe maak je tzatziki: een eenvoudig en heerlijk recept

Hoe maak je tzatziki: een eenvoudig en heerlijk recept. Een frisse en romige dip op basis van komkommer en yoghurt afkomstig uit de Griekse keuken. Perfect als dip bij brood. Maar ook geschikt als bijgerecht, bij gegrild vlees of groente. Zelf tzatziki maken is heel simpel en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Daarnaast is tzatziki een gezonde keuze en is het met een paar kleine aanpassingen ook makkelijk om te toveren in een vegan/plantaardige variant..

Als er een dip of saus is die niet mag ontbreken in de zomer (of bij de barbecue) dan is het wel tzatziki. Ik heb al een aantal Griekse gerechten op mijn website staan, maar om de serie compleet te maken moest het tzatziki recept er nog bij. Want denk je aan de Griekse keuken, dan denk je aan tzatziki toch? Ik heb een grote liefde voor de Indofood keuken, maar sinds wij op Corfu zijn geweest ben ik ook gaan houden van de Griekse keuken. Hele simpele maar smaakvolle en kleurrijke gerechten, daar hou ik van! Griekse salade, platbrood of pita’s, stifado (stoofvlees) en souvlaki (spiesjes), het is allemaal even lekker. Met het traditionele tzatiki recept erbij is het rijtje compleet.

Hoe maak je tzatziki: een eenvoudig en heerlijk recept

Deze heerlijke romige saus maak je met yoghurt. Dit kan met Griekse yoghurt, maar elke dikke romige yoghurt volstaat. Je kunt ook vegan tzatziki maken. Je vervangt dan de yoghurt door een plantaardige variant zoals sojayoghurt of een vegan variant van Griekse yoghurt.

En dan het tweede belangrijke ingrediënt voor een lekkere tzatziki, namelijk: komkommer. Het lekkerst is om vooraf zoveel mogelijk vocht uit de geraspte komkommer te persen. Je raspt de komkommer (de schil mag eraan blijven) en deze kun je met een halve theelepel zout laten uitlekken in een vergiet. Daarna spoel je het zout eraf en dep je de geraspte komkommer droog. Dit is één optie. Een andere optie is om de komkommer te raspen, de pulp op een schone theedoek te leggen en dicht te vouwen. Vervolgens knijp je met je hand zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. De komkommer is nu meteen klaar voor gebruik. Je kunt ook een lekkere twist geven aan je zelfgemaakte tzatziki, voeg kruiden toe die je lekker vindt. Een scheutje azijn voor een extra zuurtje of zoals ik heb gedaan in plaats van alleen citroensap, voegde ik ook een theelepel citroenrasp toe. Dit geeft een frisse kick aan deze dip.

Tzatziki is niet zomaar een dip of saus, je kunt er nog veel meer mee doen. Het is een lekkere dressing voor salades, een frisse spread voor wraps, sandwiches of broodjes, als dip voor groenten en brood. Het is ook een lekker alternatief voor knoflooksaus.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe maak je tzatziki eenvoudig en heerlijk recept
Tzatziki
Hoe maak je tzatziki: een eenvoudig en heerlijk recept

Hoe maak je tzatziki: een eenvoudig en heerlijk recept

Recipe by Simone | Eetspiratie
4.7 from 7 votes
Difficulty: makkelijk
Hoeveelheid

500

milliliter
Bereiding

15

minutes

Van yoghurt en komkommer maak je een heerlijke Griekse dip: tzatziki.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 400 milliliter Griekse yoghurt (of plantaardige yoghurt)

  • 2 teentjes knoflook geraspt

  • 1 – 2 eetlepels citroensap

  • 1 theelepel citroenrasp

  • 1 komkommer geraspt

  • een paar takjes verse dille of een halve eetlepel gedroogde dille

  • zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel olijfolie

BEREIDING

  • Was de komkommer en rasp deze met een grove rasp. Laat het uitlekken in een vergiet. Leg de pulp op een theedoek, vouw deze dicht en knijp het vocht eruit met je hand. Leg dit even apart tot gebruik.
  • Doe de yoghurt in een grote kom. Rasp de teentjes knoflook boven de kom. Voeg 1 tot 2 eetlepels citroensap toe, 1 theelepel citroenrasp en de fijngehakte (of gedroogde) dille. Meng dit door elkaar.
  • Voeg de komkommerpulp toe aan het yoghurtmengsel en roet dit er goed doorheen. Breng de saus op smaak met zout en peper. Laat deze saus even intrekken en koud worden in de koelkast voor een half uurtje. Dit is geen must, maar wel aan te raden
  • Serveer de tzatziki in een kom en garneer met een paar plukjes dille. Drizzle er een eetlepel olijfolie overheen en een beetje vers gemalen zwarte peper naar smaak.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.