Eetspiratie » Souvlaki
Souvlaki

Souvlaki

Souvlaki, een gerecht dat we veel aten tijdens onze vakantie op Corfu. Naast stifado en Griekse salade was dit een van de meest populaire gerechten die daar geserveerd werden. Souvlaki is gekruid vlees op een stokje wat wordt bereid op de barbecue of grill. Je kunt dit bereiden met verschillende soorten vlees. Het is vergelijkbaar met het bereiden van saté.

Het belangrijkste van souvlaki is de grillsmaak, dit krijg je eigenlijk alleen maar als je het vlees op kooltjes bereid. Ook bij dit recept maak ik gebruik van mijn speciale saté bbq. Je kunt ze ook prima op een grillpan bereiden.

Tijdens deze vakantie werd er elke dag stifado (stoofvlees) geserveerd. Omdat dit zo lekker was heb ik gevraagd aan de chef van het hotel of ik het recept mocht en hij zei ja! Ook mocht ik het delen op Eetspiratie, dat vond hij erg leuk. Ik heb dus een authentiek stifado recept van Corfu. Dit heb ik omgezet naar een slowcooker recept. Bekijk hier het recept voor echte Griekse stifado.

Souvlaki

Op Corfu werd het vlees gegrild of geroosterd op spiesjes en vervolgens (zonder stokje uiteraard) geserveerd in een grote pita met rode ui, komkommer en tomaat en een flinke drizzle tzatziki. Daarna werd alles nog besprenkeld met citroensap en om het af te maken strooiden ze er nog extra gedroogde oregano overheen. Een lekker alternatief voor tzatziki is een lekkere frisse knoflooksaus. Dit gerecht is echt ‘Grieks streetfood’. Je kunt het natuurlijk ook op de spiesjes serveren. Maak er dan een lekkere Griekse salade bij met feta en pita chips.

Souvlaki kun je ook heel goed in een vegetarische of vegan variant maken. Gebruik bijvoorbeeld courgette, ui en rode en gele paprika en kruid ze op dezelfde manier als dat je met vlees zou doen. Seitan, tofu of paddenstoelen zijn ook geschikt voor souvlaki. Souvlaki is afgeleid van het woord souvla, wat ‘spies’ betekend. Je kunt dus zelf bepalen wat je aan je spiesjes rijgt. Vlees, groenten of een plantaardige optie, kies wat je zelf lekker vindt!

Souvlaki

Souvlaki

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Bereidingstijd

45

minuten
Marineren

2 uur

Tijd totaal

2

uren 

45

minuten

Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast maak je de lekkerste souvlaki (gegrild vlees op een stokje).

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram varkenshaas, procureur, kip of een plantaardige optie

  • 4 eetlepels olijfolie

  • 1 flinke eetlepel gemalen komijn

  • 1 flinke theelepel paprikapoeder

  • halve theelepel gerookt paprikapoeder

  • 1 eetlepel (appelcider) azijn

  • 1 theelepel gedroogde oregano en/of vers gehakte peterselie

  • 1 citroen in partjes gesneden

  • zout en vers gemalen peper naar smaak

BEREIDING

  • Week de bamboeprikkers in een glas water zodat ze straks niet verbranden tijdens het grillen.
  • Begin met het snijden van het vlees, groenten (of andere optie) en doe dit in een grote kom. Voeg hier 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel gemalen komijn, 1 theelepel paprikapoeder, halve theelepel gerookt paprikapoeder en 1 theelepel azijn aan toe. Meng dit goed door elkaar en zorg dat alles goed bedekt is met een laagje kruiden en olie.
  • Laat het alles goed marineren, het liefst een nachtje maar een paar uur is ook voldoende. Rijg de stukjes op de prikkers en leg ze op een bord. Het lekkerst is om de souvlaki op kooltjes te roosteren zoals op een barbecue of een saté bbq. Een grillpan werkt ook prima.
  • Rooster de souvlaki tot het mooi bruin is en gaar is, laat het niet verbranden. Test bij vlees een stukje om zeker te weten of het gaar is. Serveer de souvlaki met vers gehakte peterselie en een snufje gedroogde oregano. Besprenkel met vers citroensap.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.