Eetspiratie » Souvlaki
Souvlaki

Souvlaki

Tijdens onze reis naar Corfu aten we naast stifado en Griekse salade ook souvlaki. Souvlaki is vlees op een stokje wat wordt bereid op de bbq of grill. Het is een lekker en simpel gerecht en je kunt dit bereiden met verschillende soorten vlees, je zou het kunnen vergelijken met het bereiden van saté.

Het belangrijkste van souvlaki is de grillsmaak, dit krijg je eigenlijk alleen maar als je het vlees op kooltjes bereid. Ook bij dit recept maak ik gebruik van mijn speciale saté bbq.

Citroensap en oregano maken dit gerecht helemaal af. Na het roosteren besprenkel je de souvlaki royaal met citroensap en bestrooi je het met oregano. Dit geeft die specifieke smaak aan de souvlaki.

Souvlaki

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: WereldkeukenKeuken: GrieksMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Bereidingstijd

45

minuten
Marineren

2 uur

Tijd totaal

2

uren 

45

minuten

Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast maak je de lekkerste souvlaki (gegrild vlees op een stokje).

Ingrediënten

  • 500 gram varkenshaas, procureur of kip(filet of dijen)

  • 4 eetlepels olijfolie

  • 1 flinke eetlepel gemalen komijn

  • 1 flinke theelepel paprikapoeder

  • halve theelepel gerookt paprikapoeder (optioneel)

  • 1 eetlepel (appelcider) azijn

  • 1 theelepel gedroogde oregano en/of vers gehakte peterselie

  • 1 citroen

  • 1 snuf zout naar smaak

  • 1 snuf versgemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

  • Week de bamboeprikkers in een glaasje water zodat ze straks niet verbranden tijdens het grillen.
  • Begin met het snijden van het vlees en doe dit in een grote kom. Voeg hier 4 eetlepels olijfolie, komijn, paprikapoeder (evt gerookt paprikapoeder) en azijn aan toe. Meng dit goed door met je handen en knijp de specerijen goed in het vlees.
  • Laat het vlees goed marineren, het liefst een nachtje maar een paar uur is ook voldoende. Rijg de stukjes vlees of kip op de prikkers en leg deze apart op een bord. Het lekkerst is om de souvlaki op kooltjes te roosteren. Een saté bbq is hier perfect voor. In dit artikel lees je alles over de saté bbq en hoe deze werkt.
  • Rooster de souvlaki tot het vlees mooi bruin is en gaar is, laat het niet verbranden. Test een stukje vlees uit om zeker te weten of het gaar is. Serveer de souvlaki met vers gehakte peterselie en/of een snufje gedroogde oregano en pers er vers citroensap overheen.

Aantekeningen

  • Maak er een lekkere dip van yoghurt, knoflook, citroensap en peterselie bij. Lekker in combinatie met een Griekse salade en zoete aardappelfrietjes.
  • Op Corfu wordt dit niet alleen van een stokje gegeten maar na het roosteren wordt het vlees geserveerd in een pitabroodje.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE