Sambal, chilisaus, hotsauce ik lust het allemaal! Harissa hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Deze pittige kruidige saus is een beetje vergelijkbaar met sambal. Het wordt gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten. Anders dan sambal wordt in harissa bijna altijd komijn en knoflook gebruikt. Karwijzaad geeft het die specifieke smaak.
Harissa koop je in potjes maar je vindt het ook in tubes. Dit is heel geconcentreerd en het lijkt een beetje op tomatenpuree. Je kunt jouw harissa net zo pittig maken als je zelf wilt.
Je kunt deze saus/pasta gebruiken in marinades, sauzen (gecombineerd met mayonaise), dressings of als spread op bijvoorbeeld wraps of als toppping op hummus.
Welke pepers gebruik ik voor harissa?
In mijn recept heb ik gekozen voor gedroogde pepers. Waarom gedroogde? Ik heb ook harissa gemaakt met verse pepers maar dan krijg je niet die smeuïge, pasta achtige textuur die juist zo lekker is. Bij het gebruiken gedroogde pepers krijg je dat wel. De pepers laat ik eerst minimaal een uur zacht worden in warm water voordat ik ze ga verwerken.
De pepersoort die ik dit keer gebruikt heb is de Aji panca. Dit is een Peruaanse milde peper met een rokerige smaak. Deze had ik in huis en dit leek mij een lekkere peper voor dit recept. Je kunt ook prima gedroogde rawits of gewone rode (Spaanse) pepers gebruiken.
Wil je een milde harissa dan verwijder je de zaadjes en de zaadlijsten uit de pepers voordat je ze in de keukenmachine doet. En wil je een pittige variant dan laat je de zaadlijsten en/of zaadjes zitten.
Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje viaWIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE