Sambal, chilisaus, hotsauce ik lust het allemaal! Harissa hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Deze pittige kruidige saus is een beetje vergelijkbaar met sambal. Het wordt gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten. Anders dan sambal wordt in harissa bijna altijd komijn en knoflook gebruikt. Karwijzaad geeft het die specifieke smaak.
Harissa koop je in potjes maar je vindt het ook in tubes. Dit is heel geconcentreerd en het lijkt een beetje op tomatenpuree. Je kunt jouw harissa net zo pittig maken als je zelf wilt.
Je kunt deze saus/pasta gebruiken in marinades, sauzen (gecombineerd met mayonaise), dressings of als spread op bijvoorbeeld wraps of als toppping op hummus.
Welke pepers gebruik ik voor harissa?
In mijn recept heb ik gekozen voor gedroogde pepers. Waarom gedroogde? Ik heb ook harissa gemaakt met verse pepers maar dan krijg je niet die smeuïge, pasta achtige textuur die juist zo lekker is. Bij het gebruiken gedroogde pepers krijg je dat wel. De pepers laat ik eerst minimaal een uur zacht worden in warm water voordat ik ze ga verwerken.
De pepersoort die ik dit keer gebruikt heb is de Aji panca. Dit is een Peruaanse milde peper met een rokerige smaak. Deze had ik in huis en dit leek mij een lekkere peper voor dit recept. Je kunt ook prima gedroogde rawits of gewone rode (Spaanse) pepers gebruiken.
Wil je een milde harissa dan verwijder je de zaadjes en de zaadlijsten uit de pepers voordat je ze in de keukenmachine doet. En wil je een pittige variant dan laat je de zaadlijsten en/of zaadjes zitten.
Harissa
1
potje1
uur15
minuten1
uur15
minutenHarissa is een (milde) pittige saus vergelijkbaar met sambal. De komijn en het karwijzaad geven harissa een specifieke smaak.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
50 gram gedroogde pepers
4 tenen knoflook
1 theelepel korianderzaad
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel karwijzaad
1 puntpaprika
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel citroensap
5 eetlepels olijfolie
BEREIDING
- Doe de pepers in een grote kom en giet er kokend water op. Laat de pepers een uur in het water staan.
- Maak de knoflook schoon en paprika schoon en doe deze alvast in de keukenmachine.
- Als de pepers zacht zijn geworden haal je ze uit het water. Snijd de steeltjes eraf en haal de zaadjes eruit. Doe deze bij de knoflook en paprika in de keukenmachine. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en blend dit tot een pasta.
- Laat dit even staan en rooster ondertussen de korianderzaadjes, komijn en karwijzaadjes in een droge koekenpan. Maal dit mengsel daarna nog even fijn in een vijzel of in een koffiemolentje.
- Voeg de specerijen toe aan het pepermengsel, samen met het gerookt paprikapoeder, tomatenpuree en citroensap. Blend dit goed door elkaar.
- Schenk terwijl de keukenmachine draait de rest van de olijfolie erbij. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Schep de harissa over in een schone uitgekookte glazen pot en schenk er een klein laagje olijfolie op. De harissa is een paar dagen houdbaar in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- Harissa heeft wel iets weg van sambal tomaat. Dit is een milde sambal met een zoet accent. Kijk hier voor het recept.
- Piri piri saus is ook een saus op basis van (gegrilde) paprika’s en knoflook. Deze saus is wel een stuk pittiger dan harissa. Kijk hier voor het recept en een kookvideo.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker
- Kip met groenten uit de slowcooker
- Smaakmakers uit de Thaise keuken
- Sambal tomaat
- Kip met zwarte peper en noedels (slowcooker)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.