Eetspiratie » Harissa
Harissa

Harissa

Sambal, chilisaus, hotsauce ik lust het allemaal! Harissa hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Deze pittige kruidige saus is een beetje vergelijkbaar met sambal. Het wordt gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten. Anders dan sambal wordt in harissa bijna altijd komijn en knoflook gebruikt. Karwijzaad geeft het die specifieke smaak.

Harissa koop je in potjes maar je vindt het ook in tubes. Dit is heel geconcentreerd en het lijkt een beetje op tomatenpuree. Je kunt jouw harissa net zo pittig maken als je zelf wilt.

Je kunt deze saus/pasta gebruiken in marinades, sauzen (gecombineerd met mayonaise), dressings of als spread op bijvoorbeeld wraps of als toppping op hummus.

Welke pepers gebruik ik voor harissa?

In mijn recept heb ik gekozen voor gedroogde pepers. Waarom gedroogde? Ik heb ook harissa gemaakt met verse pepers maar dan krijg je niet die smeuïge, pasta achtige textuur die juist zo lekker is. Bij het gebruiken gedroogde pepers krijg je dat wel. De pepers laat ik eerst minimaal een uur zacht worden in warm water voordat ik ze ga verwerken.

De pepersoort die ik dit keer gebruikt heb is de Aji panca. Dit is een Peruaanse milde peper met een rokerige smaak. Deze had ik in huis en dit leek mij een lekkere peper voor dit recept. Je kunt ook prima gedroogde rawits of gewone rode (Spaanse) pepers gebruiken.

Wil je een milde harissa dan verwijder je de zaadjes en de zaadlijsten uit de pepers voordat je ze in de keukenmachine doet. En wil je een pittige variant dan laat je de zaadlijsten en/of zaadjes zitten.

Onmisbaar voor dit recept
Magimix - Mini Plus - Foodprocessor

Magimix – Mini Plus – Foodprocessor

Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!

Harissa

Harissa

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Gang: Condiment, Ingrediënt, SausKeuken: Midden-OostersNiveau: Gemiddeld
Porties

1

potje
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Rusttijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

15

minuten

Harissa is een (milde) pittige saus vergelijkbaar met sambal. De komijn en het karwijzaad geven harissa een specifieke smaak.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 50 gram gedroogde pepers

  • 4 tenen knoflook

  • 1 theelepel korianderzaad

  • 2 theelepels gemalen komijn

  • 1 theelepel karwijzaad

  • 1 puntpaprika

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • 1 eetlepel citroensap

  • 5 eetlepels olijfolie

BEREIDING

  • Doe 50 gram gedroogde pepers in een grote kom en giet er kokend water op tot de pepers onder staan. Laat de pepers een uur weken tot ze zacht zijn.
  • Maak 4 tenen knoflook schoon en snijd een paprika grof en doe dit samen in de keukenmachine.
  • Als de pepers zacht zijn geworden, haal je ze uit het water. Snijd de steeltjes eraf en haal de zaadjes eruit. Doe deze bij de knoflook en paprika in de keukenmachine. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en blend dit tot een pasta.
  • Laat dit even staan en rooster ondertussen 1 theelepel korianderzaadjes, 2 theelepels gemalen komijn en 1 theelepel karwijzaad in een droge koekenpan. Maal dit mengsel daarna fijn in een vijzel of in een koffiemolentje.
  • Voeg de specerijen toe aan het pepermengsel in de keukenmachine, samen met 1 theelepel gerookt paprikapoeder, 1 eetlepel tomatenpuree en 1 eetlepel citroensap. Blend dit goed door elkaar.
  • Schenk terwijl de keukenmachine draait er nog 3 eetlepels olijfolie bij. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Schep de harissa over in een schone uitgekookte glazen pot en schenk er een klein laagje olijfolie op. De harissa is een paar dagen houdbaar in de koelkast.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.