Rijstpudding met mango klinkt als een lekker tropisch gerecht! Persoonlijk vind ik het een lekker fris ontbijtje voor warme zomerse dagen maar als tussendoortje of dessert kan het natuurlijk ook. Dit gerecht heeft wel wat weg van rijstepap zoals wij die eten met kaneel en bruine suiker. Deze tropische rijstpudding wordt veel gegeten in Thailand en misschien ken je het wel als sticky rice pudding. Persoonlijk vind ik de pudding het lekkerst als deze nog een beetje warm is maar je kunt het ook koud eten.
Voor het maken van rijstpudding heb je kleefrijst nodig, ook wel ketanrijst genoemd. Ketanrijst is verkrijgbaar bij de toko. Maar omdat niet iedereen een toko in de buurt heeft heb ik dit recept gemaakt met dessertrijst en dat is verkrijgbaar in iedere supermarkt. Bij deze pudding serveer ik rijpe mango. Laat je niet verleiden door duurdere ‘eetrijpe’ mango’s te kopen want deze zijn vaak nog hard en kun je er niks mee op het moment dat je hem nodig hebt. Ik gebruik vooral mijn neus, ruikt de mango zoet en als je hem lichtjes indrukt en hij geeft mee dan is hij redelijk rijp.
Rijstpudding met mango
Dit recept heeft weinig ingrediënten. Het is eigenlijk niet meer dan rijst gekookt in kokosmelk. Uiteraard voeg je een aantal smaakmakers toe maar de toppings maken dit gerecht extra lekker. Ik heb mango gebruikt maar verse ananas, papaja of lychee zijn ook heerlijke tropische fruitsoorten die bij deze pudding passen. Het sap (en eventueel de zaadjes) van een passievrucht is ook een heerlijke toevoeging. Een leuk detail is om eetbare bloemetjes toe te voegen aan dit gerecht voor extra kleur en een nog meer tropisch gevoel. Zo maak je van een simpel gerecht, iets heel lekkers wat ook visueel heel aantrekkelijk is.
Hoe schil je een mango?
Was de mango goed en maak hem droog. Leg de mango op een snijplank, neem een dunschiller en schil de mango van boven naar beneden. Doe dit voorzichtig en zorg dat je niet teveel in het vruchtvlees snijd. Zet de geschilde mango vervolgens rechtop en snijd twee grote stukken af langs de pit met een scherp mes. Daarna snijd je de ‘reststukjes’ eraf. Maak er plakjes of blokjes van. Pak een kom en knijp vervolgens al het sap uit het vruchtvlees wat nog aan de pit vastzit, dit is het lekkerste van de hele mango. De pit kun je daarna weggooien en het sap gebruiken voor je recept.
OXO – Dunschiller – Y-model
Deze dunschiller van OXO Good Grips is perfect voor het schillen van aardappels, komkommers, appels, wortels en meer!
Heb je geen zin en geen tijd om een mango te schillen en snijden? Neem dan diepvriesmango en laat dit ontdooien. Misschien niet zo zoet als een verse mango, maar een prima alternatief en je bent sneller klaar. Wil je deze pudding vegan/plantaardig maken, vervang dan de honing voor ahornsiroop of agavesiroop.
Rijstpudding met mango
4
porties10
minutes20
minutes30
minutesEen simpel recept voor rijstpudding met mango.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
100 gram dessertrijst
350 milliliter kokosmelk (eventueel iets meer of minder naar wens)
1-2 eetlepels honing, ahornsiroop of agavesiroop
1 snufje zout
1 -2 rijpe mango’s in plakjes gesneden
optioneel: gedroogde geroosterde kokosrasp
BEREIDING
- Begin met het snijden van de mango’s. Verwijder de schil, ik doe dit met een dunschiller. Zet vervolgens de mango rechtop en snijd de mango in plakken van boven naar beneden langs de pit. Snijd de plakken vervolgens in repen of schuine plakjes, net wat je zelf makkelijk vindt.
- Om de pit zit nog heel veel vruchtvlees en dit gaan we niet weggooien natuurlijk! Neem een kom en knijp met je handen al het vruchtvlees en sap erboven uit. Wat overblijft is de harde pit, die gooi je weg. Het sap kun je straks gebruiken over de rijstpudding en dat is superlekker! Zet de mango en het sap koel weg totdat je gaat serveren.
- Neem een steelpannetje en doe hierin 100 gram dessertrijst met 350 milliliter kokosmelk, 1 tot 2 eetlepels honing of ahornsiroop e een snufje zout. Kook de rijst totdat het zacht en gaar is volgens de aanwijzingen op de verpakking. Blijf er wel constant bij, roer af en toe en zorg dat het niet aanbrand. Kijk of de structuur romig genoeg is naar jouw persoonlijke smaak. Voeg indien nodig nog extra kokosmelk toe.
- Je kunt de rijstpudding direct warm serveren maar je kunt het ook koud eten. De structuur van warme of koude pudding is heel verschillend. Hoe kouder, hoe plakkeriger. Je kunt de pudding na bereiding in de koelkast bewaren. Je kunt deze altijd weer verdunnen met een scheutje kokosmelk.
- Schep de rijstpudding in een kom, leg er een paar plakjes mango op en schep er een paar eetlepels van het mangosap overheen. Bestrooi de pudding eventueel met een beetje geraspte geroosterde kokos.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Mango salade
- Ananas smoothie
- Kip in mangosaus
- Mango ontbijt met five spice crumble
- Yoghurt met passievrucht en munt
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.