Ketanrijst koken – stap voor stap uitgelegd. Een handig stappenplan om op een makkelijke manier kleefrijst te bereiden voor de lekkerste gerechten. Als je aan ketanrijst denkt, dan is lemper (gevulde Indonesische kleefrijstrolletjes) misschien het eerste wat in je opkomt. Het maken van lemper is best een klus, maar het meeste werk zit in het bereiden van de kleefrijst en het rollen. Om het koken van de rijst makkelijker te maken leg ik het in dit artikel precies uit. Op deze manier is het een makkelijk klusje waar je niet tegenop hoeft te zien.
Lemper is een lekkere Indonesische snack die je zowel koud als warm kunt eten. Zelf lemper maken is leuk om te doen, maar om het te bereiden vergt nogal wat tijd. Waar ik zelf altijd tegenop zag, was het koken van de ketanrijst. Ik zag dit altijd als een heel project en het was nog maar de vraag of het eindresultaat uiteindelijk goed zou zijn. Om deze reden ben ik gaan oefenen om het onder de knie te krijgen. Vele kilo’s ketanrijst en een paar liter kokosmelk later heb ik nu voor mezelf een manier gevonden die werkt. Dit heb ik samengevat in dit artikel zodat kleefrijst koken leuk en makkelijk is, in plaats van een vervelende klus.
Ketanrijst koken – stap voor stap uitgelegd
Ketan is een rijstsoort die vooralsnog alleen verkrijgbaar is in de toko. Ik koop altijd een grote zak van een kilo, hier kan ik twee bereidingen mee doen of twee verschillende recepten mee maken. Voor het koken van deze rijst volg je een aantal stappen. Deze leg ik uitgebreid uit in de receptenkaart hieronder. De eerste stap is het afwegen van de rijst en daarna ga je de rijst wassen. Het is belangrijk om deze stap niet over te slaan. Wassen kun je doen in een schaal of in een speciale rijstzeef. Doe de rijst in de zeef en vul deze met water. Ga er met je handen doorheen, je zult zien dat het water wit wordt. Giet het water weg en herhaal deze stap drie keer tot het water helder ziet. Daarna is de rijst klaar voor verder gebruik.

Voor het bereiden van ketanrijst heb je een aantal keukenhulpjes nodig:
- 2 grote (kook)pannen
- 1 stoompan of stoominzet
- Deksel
- Rijstlepel en een siliconen spatel
- Rijstzeef
- Grote kom
- (Hittebestendig) huishoudfolie
De hoeveelheid van recept is geschikt om ongeveer 20 tot 22 lempers te maken of 15 lemper sandwiches. Ketan seroendeng, is ook een eenvoudig recept met ketanrijst. Hierbij wordt de rijst geserveerd met een topping van seroendeng. Je kunt de rijst hiervoor eerst in een vormpje drukken zoals bijvoorbeeld een cupcake vorm, laten opstijven in de koelkast en voor het serveren bestrooien met het gekruide kokosmengsel. Wajik is een zoete lekkernij gemaakt van kleefrijst, gula djawa en kokosmelk. Dit zoete hapje kun je maken met de hoeveelheid kleefrijst van dit recept.


Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.