Eetspiratie » Ketanrijst koken – stap voor stap uitgelegd
Ketanrijst koken stap voor stap uitgelegd

Ketanrijst koken – stap voor stap uitgelegd

Ketanrijst koken – stap voor stap uitgelegd. Een handig stappenplan om op een makkelijke manier kleefrijst te bereiden voor de lekkerste gerechten. Als je aan ketanrijst denkt, dan is lemper (gevulde Indonesische kleefrijstrolletjes) misschien het eerste wat in je opkomt. Het maken van lemper is best een klus, maar het meeste werk zit in het bereiden van de kleefrijst en het rollen. Om het koken van de rijst makkelijker te maken leg ik het in dit artikel precies uit. Op deze manier is het een makkelijk klusje waar je niet tegenop hoeft te zien.

Lemper is een lekkere Indonesische snack die je zowel koud als warm kunt eten. Zelf lemper maken is leuk om te doen, maar om het te bereiden vergt nogal wat tijd. Waar ik zelf altijd tegenop zag, was het koken van de ketanrijst. Ik zag dit altijd als een heel project en het was nog maar de vraag of het eindresultaat uiteindelijk goed zou zijn. Om deze reden ben ik gaan oefenen om het onder de knie te krijgen. Vele kilo’s ketanrijst en een paar liter kokosmelk later heb ik nu voor mezelf een manier gevonden die werkt. Dit heb ik samengevat in dit artikel zodat kleefrijst koken leuk en makkelijk is, in plaats van een vervelende klus.

Ketanrijst koken – stap voor stap uitgelegd

Ketan is een rijstsoort die vooralsnog alleen verkrijgbaar is in de toko. Ik koop altijd een grote zak van een kilo, hier kan ik twee bereidingen mee doen of twee verschillende recepten mee maken. Voor het koken van deze rijst volg je een aantal stappen. Deze leg ik uitgebreid uit in de receptenkaart hieronder. De eerste stap is het afwegen van de rijst en daarna ga je de rijst wassen. Het is belangrijk om deze stap niet over te slaan. Wassen kun je doen in een schaal of in een speciale rijstzeef. Doe de rijst in de zeef en vul deze met water. Ga er met je handen doorheen, je zult zien dat het water wit wordt. Giet het water weg en herhaal deze stap drie keer tot het water helder ziet. Daarna is de rijst klaar voor verder gebruik.

Voor perfect gewassen rijst
Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal

Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal

Was rijst met deze Reishunger rijstzeef – 22 cm roestvrij staal, antislip siliconen bodem voor stabiliteit. Ideaal voor rijst, groenten en granen. Duurzaam en hittebestendig!

Voor het bereiden van ketanrijst heb je een aantal keukenhulpjes nodig:

  • 2 grote (kook)pannen
  • 1 stoompan of stoominzet
  • Deksel
  • Rijstlepel en een siliconen spatel
  • Rijstzeef
  • Grote kom
  • (Hittebestendig) huishoudfolie

De hoeveelheid van recept is geschikt om ongeveer 20 tot 22 lempers te maken of 15 lemper sandwiches. Ketan seroendeng, is ook een eenvoudig recept met ketanrijst. Hierbij wordt de rijst geserveerd met een topping van seroendeng. Je kunt de rijst hiervoor eerst in een vormpje drukken zoals bijvoorbeeld een cupcake vorm, laten opstijven in de koelkast en voor het serveren bestrooien met het gekruide kokosmengsel. Wajik is een zoete lekkernij gemaakt van kleefrijst, gula djawa en kokosmelk. Dit zoete hapje kun je maken met de hoeveelheid kleefrijst van dit recept.

Perfect recept om te stomen met deze inzet
Habonne Universele Stoominzet - 16 - 18 - 20 cm

Habonne Universele Stoominzet – 16 – 18 – 20 cm

Stoom gezond met de Habonne Universele Stoominzet – hoogwaardig RVS, vaatwasserbestendig, geschikt voor pannen van 16, 18 en 20 cm. Behoud vitaminen door te stomen!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe kook je ketanrijst stap voor stap uitgelegd Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Ketanrijst koken - stap voor stap uitgelegd

Ketanrijst koken – stap voor stap uitgelegd

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Bijgerecht, IngrediëntKeuken: IndonesischNiveau: Gemiddeld
Porties

18

porties
Voorbereiding

35

minuten
Kooktijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

35

minuten

Kook met behulp van mijn uitgebreide stappenplan ketanrijst voor lemper, lemper sandwiches, ketan seroendeng of wajik. Leer hoe je op een eenvoudige manier kleefrijst bereid voor verschillende recepten uit de Indonesische keuken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 550 gram ketanrijst

  • 750 milliliter water

  • 250 milliliter kokosmelk

  • 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 serehstengel, gekneusd

  • optioneel: 1 pandanblad (uit de diepvries)

  • halve theelepel zout

  • oliespray (om de stoominzet licht mee in te vetten)

BEREIDING

  • Weeg 550 gram ketanrijst af en was/spoel dit 3 keer onder de kraan tot het water wat eraf komt helder ziet.
  • Doe de gewassen rijst in een ruime kom en vul de kom met water tot de rijst volledig onderstaat. Laat dit nu 30 minuten weken.
  • Ondertussen vul je één pan met 500 milliliter water en zet hier een stoominzet op met een deksel. Spray hier een klein beetje olie in zodat de rijst straks niet aan de pan blijft plakken. Breng het water alvast aan de kook.
  • In de andere pan schenk je 750 milliliter water en 250 milliliter kokosmelk. Voeg hieraan 2 blaadjes djeroek poeroet en 1 gekneusde serehstengel toe, samen met een halve theelepel zout en optioneel een pandanblad. Laat dit zo staan tot gebruik.
  • Giet de geweekte rijst af en doe deze in de stoominzet. Plaats er een deksel op en stoom de rijst nu ongeveer 40 minuten. Schep de rijst tijdens het stomen een aantal keer om met een rijstlepel zodat alle korrels gelijkmatig kunnen garen.
  • Verwarm ondertussen de pan met de kokosmelk. Breng dit rustig aan de kook. De sereh, djeroek poeroet en pandanblad kunnen nu ook hun smaak afgeven.
  • Als de rijst 40 minuten gestoomd heeft en de kokosmelk aan de kook is geweest vis je de sereh, djeroek poeroet en het pandanblad uit de pan met kokosmelk.
  • Vervolgens schep je de gestoomde rijst met behulp van een rijstlepel over in de pan met de warme kokosmelk. Zet het vuur laag tot middelhoog en blijf net zolang roeren en omscheppen met een siliconen spatel tot al het vocht is opgenomen door de rijst. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.
  • Na 20 minuten is de consistentie van paprijst naar een stevige brij veranderd. De rijst is nu gaar en klaar voor verder gebruik. Doe de rijst eventueel over in een ruime schaal of bakblik bekleed met huishoudfolie. Dek ook de bovenkant van de rijst af met een stuk huishoudfolie om uitdrogen tegen te gaan.
  • Het beste kun je de rijst zo snel mogelijk verwerken. Naarmate het afkoelt stijft het op waardoor je het bijvoorbeeld minder goed kunt rollen of uitsmeren. Werk altijd met huishoudfolie, omdat de ketanrijst hier niet aan blijft plakken. Gebruik tools zoals een siliconen spatel of een rijstlepel, zodat je de rijst niet met je handen hoeft aan te raken.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.