Appelroosjes, kleine kunstwerkjes die smaken naar appelflappen. Als je deze roosjes ziet denk je vast dat het heel veel werk is om ze te maken, maar het is echt heel eenvoudig. Ook heb je er niet veel ingrediënten voor nodig. Ik maakte een stap voor stap uitleg met foto’s erbij. Als je dit stappenplan volgt kunnen ze niet kunnen mislukken.
Dit ‘hapje’ is geschikt voor een high tea, een brunch, dessert, traktatie of gewoon ‘zomaar’. Je kunt het prima maken van een paar verrimpelde appels op je fruitschaal die echt op moeten. Ik maakte deze roosjes regelmatig als hapje voor het kerstdiner op school van de kinderen. Het valt bij de meesten goed in de smaak. Het is ook makkelijk voor te bereiden.
Appelroosjes
Deze appelroosjes kun je maken met roomboter bladerdeeg maar ook met plantaardig bladerdeeg (voor een vegan variant). Dit is geen speciaal bladerdeeg want de meeste goedkope versie in de supermarkt is van zichzelf al plantaardig. Lees voor de zekerheid altijd even het etiket. Je kunt deze roosjes dus ook in een vegan versie maken. Gebruik dan voor het besmeren van de reepjes bladerdeeg ook plantaardige boter in plaats van roomboter. En wil je gewoon roomboter gebruiken dan is dat ook prima. Gebruik wat je zelf het lekkerst vindt.
Appelroosjes
25
stuks25
minutes40
minutes1
hour5
minutesMet bladerdeeg en appels kun je het allermooiste bladerdeeghapje maken.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 appels (het liefst zoete rode appels)
4 vierkante velletjes bladerdeeg
halve citroen (het sap)
1 eetlepel (riet)suiker
1 theelepel kaneel
1 eetlepel ongezouten gesmolten roomboter of plantaardige boter
steelpannetje water
1 eetlepel poedersuiker
BEREIDING
- Was de appels goed en haal het klokhuis eruit. Snijd ze door de helft en snijd er dunne halve maantjes van. Kook het water in een pannetje en voeg daar citroensap aan toe. Als het water kookt voeg dan de plakjes appel toe en blancheer ze 2 minuten. Als ze zacht zijn kun je ze beter vormen zonder dat ze breken.
- Haal ze met de schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje, besprenkel met nog een klein beetje citroensap. Dit gaat het verkleuren tegen.
- Leg 2 velletjes bladerdeeg naast elkaar. Leg nu een velletje een stukje (1 centimeter overlappend) op het andere velletje en rol hierover heen met een deegroller zodat het een brede plak wordt. doe dit ook met de andere 2 velletjes.
- Snijd nu horizontaal 4 lange repen uit het deeg. Dit kan met een mes of een deegroller. Je hebt nu 8 repen deeg. Smelt ondertussen de boter en meng suiker met kaneel.
- Besmeer de repen met een klein beetje gesmolten boter en bestrooi elke reep met kaneelsuiker.
- Leg nu de appelpartjes er naast elkaar op, laat het bovenste stukje erbovenuit steken en vouw de onderste rand en naar boven overheen. Rol de reep nu van links naar rechts op tot een roosje.
- Verwarm de oven op 200 graden en zet de roosjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze eerst ongeveer 18 minuten en maak daarna de oven open. Bedek de roosjes met aluminiumfolie om verbranden van de appel te voorkomen. Bak ze nu nog ongeveer 5 tot 7 minuten. Dit verschilt per oven. De appel mag niet verbranden.
- Haal de roosjes uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Bestrooi met poedersuiker. Doe dit eventueel met een zeefje zodat het mooi over de appelroosjes verdeeld wordt.
AANTEKENINGEN
- Met bladerdeeg kun je hele lekkere dingen maken zoals deze bladerdeeg hartjes met jam.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Bladerdeeg hartjes
- Pesto bladerdeegrolletjes
- Kerst borrelboom
- Eet je diepvries leeg – recepten en tips
- Vegan meringues van aquafaba (bonenwater)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.