Eetspiratie » Kerst borrelboom
Kerst borrelboom

Kerst borrelboom

Kerst borrelboom, een heerlijk hapje van bladerdeeg met pesto. Een ideaal hapje dat niet mag ontbreken bij een kerstlunch, op een borrelplank of als bijgerecht tijdens het kerstdiner. Eenvoudig te maken en je hebt weinig ingrediënten nodig. Serveer bij een soep, of op een hapjesplank. Lekker met een beetje pesto ernaast om in te dippen en extra Parmezaanse kaas om eroverheen te strooien.

Voor dit recept kun je de pesto gebruiken die je lekker vindt. Het kan zelfgemaakte pesto zijn of lekker handig een potje uit de supermarkt. Dit recept kun je ook goed omtoveren in een vegan/plantaardige variant. Neem dan een pesto zonder kaas, dus op basis van alleen kruiden, olie en pijnboompitten. Maar er zijn ook pesto’s gemaakt met tofu of bijvoorbeeld cashewnoten. Gebruik Parmezaanse kaas of een plantaardige versie daarvan. Veel bladerdeegsoorten – meestal de goedkopere variant of het huismerk – zijn vaak al vegan. Met dit recept kun je dus alle kanten op.

Kerst borrelboom

Maar hoe maak je deze kerst borrelboom nu precies? Het is veel eenvoudiger dan je denkt. Je neemt een vel bladerdeeg. Deze besmeer je met pesto. Daarna leg je er een tweede vel bovenop en hieruit snijd je een ‘kerstboomvorm’. Daarna snijd je de zijkanten in en die reepjes ’twist’ je vervolgens zodat je de takken krijgt. Daarna bak je de boom af in de oven voor ongeveer 15 minuten op 200 graden.

Het geheime wapen van elke keuken ninja
VDN Santokumes damaststaal - Elegance serie - VG-10 Japans damascus - 67 lagen staal

VDN Santokumes damaststaal – Elegance serie – VG-10 Japans damascus – 67 lagen staal

Voor als je op zoek bent naar een echt goed mes!

Serveer de borrelboom op een mooie plank met een beetje pesto ernaast en gebruik dat als dip. Je kunt als het ware de takjes van de boom af ‘plukken’. Een heerlijk bijgerecht, maar ook erg geschikt om als kersthapje te serveren op school of werk tijdens de kerstviering. Als je de stappen in de bereiding volgt, kan het eigenlijk niet mislukken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kerst borrelboom Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Kerst borrelboom

Kerst borrelboom

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Gang: Bijgerecht, BorrelhapjeKeuken: InternationaalNiveau: Gemiddeld
Porties

2

stuks
Voorbereiding

15

minuten
Oventijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Maak met 2 grote vellen bladerdeeg een heerlijk bijgerecht of borrelhapje voor kerst, een kerst borrelboom! Een makkelijk recept met weinig ingrediënten en een eyecatcher op de kersttafel. Volg het stappenplan, zo kan dit recept eigenlijk niet mislukken. Serveer met extra pesto om de ’takjes’ van de boom in te dippen. Top het af met Parmezaanse kaas.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4 eetlepels pesto

  • 2 pakjes vers bladerdeeg op rol 34 x 26 centimeter

  • 2 eetlepels (plantaardige) Parmezaanse kaas

BEREIDING

  • Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat dit heel even op kamertemperatuur komen.
  • Neem een snijplank en rol hierop het eerste vel bladerdeeg uit. Er zit waarschijnlijk al een bakpapiertje onder, deze zit al in de verpakking. kerst borrelboom maken stap 1
  • Doe 4 flinke eetlepels pesto op het bladerdeegvel en smeer dit uit met de achterkant van een lepel tot het hele vel bedekt is. Plaats het andere vel erbovenop en druk het lichtjes aan.kerst borrelboom maken stap 2kerst borrelboom maken stap 3
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Nu wordt het creatief. Je gaat de kerstboom snijden. Snijd de contouren van de boom zoals aangegeven op de afbeelding hieronder. Je hebt aan weerskanten 2 snijstukken over. Leg deze even apart want van deze stukken kun je met een beetje creativiteit een 2e borrelboom maken.kerst borrelboom maken stap 4
  • Maak vervolgens om de 1,5 cm snedes voor de takken. De ’takken’ twist je tot ze eruit zien als wokkels. Bestrooi de boom met (plantaardige) Parmezaanse kaas.kerst borrelboom maken stap 5kerst borrelboom maken stap 6
  • Schuif de boom inclusief het bakpapier op de bakplaat. Maak van de afsnijdsels en 2e borrelboom door de stukken op elkaar te leggen en vervolgens aan te drukken. Volg nu weer stap 5 en 6. Schuif ook deze boom op een 2e bakplaat en bak ze tegelijk in de oven voor ongeveer 15 – 17 minuten op 200 graden.kerst borrelboom maken stap 7
  • Serveer de borrelboom warm of koud. Leg de boom op een plank en iedereen kan er zijn eigen takken ‘afplukken’. Lekker met extra pesto ernaast.

AANTEKENINGEN

  • Kun je geen bladerdeeg op rol vinden? Je kunt het ook maken met kleinere stukjes bladerdeeg. Leg dan 4 kleinere vellen in de vorm van een vierkant en laat ze een klein stukje overlappen. Rol er dan met de deegroller overheen. Dit doe je twee keer, zodat je twee grote vellen bladerdeeg hebt. Daarvan volg je de stappen uit het recept hierboven.
  • Wil je weten wat ik met kerst op tafel zet? Klik dan hier voor een overzicht met Eetspiratie voor kerst.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.