Kerstboom bladerdeeg

Kerst borrelboom

Ik kan wel de hele dag naar online receptenfilmpjes kijken… als ik daar de tijd voor zou hebben… Maar zo af en toe kom ik een leuk filmpje tegen op Facebook of Youtube en sla ik die automatisch op in mijn geheugen. Zo kwam ik ook een filmpje van deze bladerdeeg kerstboom tegen en die wilde ik natuurlijk gaan uitproberen. Hij zag er zo spectaculair uit, dus ik was benieuwd of ik dat ook voor elkaar kon krijgen. Ik weet niet meer waar het filmpje van was, maar de werkwijze zit in mijn hoofd. Dus ben ik aan de slag gegaan. En ik heb het de kerst borrelboom genoemd!

Wat heb je nodig voor de boom?

  • 8 plakjes bladerdeeg (vierkant)
  • 1 ei losgeklopt

Deze boom is gevuld met pesto. Dit kun je gewoon kant en klaar kopen maar dat doe ik natuurlijk niet. Een pesto is heel snel zelf te maken.

Wat heb je nodig voor de pesto?

Wat heb je nodig?

  • een handje cashewnoten
  • een teentje knoflook
  • 3 volle handen rucola
  • stukje Parmezaanse kaas
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • ongeveer 60 milliliter olijfolie

Doe alle ingrediënten in een mengbeker (de hoeveelheden komen niet zo nauw) en maak er met de staafmixer een mooie pesto van. Proef of hij op smaak is en voeg indien nodig nog wat zout en peper toe. Voor het uitgeschreven recept van de rucolapesto kijk je hier. Zet de pesto even apart tot gebruik.

Nu gaan we de boom maken!

Hiervoor heb je een aantal keukenhulpjes nodig:

  • deegroller
  • bakplaat
  • bakpapier
  • kwastje
  • groot mes
  • lepel

Leg de velletjes bladerdeeg op het aanrecht om te ontdooien. Zorg dat je een schoon werkblad hebt om straks het bladerdeeg op uit te rollen.

Begin met 4 plakjes bladerdeeg en leg deze in een vierkant. Laat ze met elkaar overlappen en rol erover met de deegroller zodat het een grote vierkante plak wordt. Als de plakjes ontdooit zijn gaat dit prima, want het is natuurlijk gewoon een deeg. Leg de plak voorzichtig over op een stuk bakpapier. Besmeer de plak bladerdeeg met de pesto, dit gaat het beste met de achterkant van een lepel.

Kerstboom bladerdeeg
Het ziet er nu nog niet echt smakelijk uit, dat komt nog!

Doe hetzelfde met de andere velletjes bladerdeeg en leg deze bovenop de plak met pesto. Je hebt nu 2 lagen bladerdeeg op elkaar met een laagje pesto ertussen.

Nu kun je de vorm van de boom gaan snijden. Ik heb het als voorbeeld gedaan op een klein velletje bladerdeeg. Zo kun je zien wat de wijze is waarop je moet snijden. Snijd de grote plak in de vorm van een kerstboom met een groot glad mes. Maak inkepingen, ongeveer ter breedte van je vinger. Snijd niet helemaal tot het midden, maar laat ook nog een ‘stam’ over.

Kerstboom bladerdeeg
Dit is een voorbeeld in het klein voor het idee

Als je de reepjes voor de ‘takken’ hebt gesneden draai je ze aan beide kanten op in de vorm van een wokkel. En als je niet een mooie punt aan de kerstboom zit, dan plak je er een mooie piek op met de restjes bladerdeeg…

Kerstboom bladerdeeg

Je houd van dit recept best wat restjes bladerdeeg over maar hier maak je wat plakjes van en die bak je gewoon mee in de oven en kun je prima opeten. Zonde om weg te gooien!

Verwarm ondertussen de oven op 200 graden en kluts het eitje even los in een kommetje. Bestrijk de boom overal met een klein beetje ei. Je zou er nog wat Parmezaanse kaas of sesamzaadjes overheen kunnen strooien als je dat lekker vind.

Bak de boom op 200 graden in ongeveer 20 tot 25 minuten. Hij moet wel een beetje goudbruin zijn, bak hem desnoods nog ietsjes langer. Laat de boom daarna even afkoelen op een snijplank. Serveer warm of koud. Het is een lekker borrelhapje maar ook heerlijk bij een kom soep. Trek er steeds een takje vanaf en als je nog wat pesto over hebt kun je die lekker als dip gebruiken.

En mocht je boom niet perfect zijn… Geen probleem! Daardoor smaakt hij echt niet minder lekker!

Kerstboom bladerdeeg

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*