Eetspiratie voor kerst

Wat eten we met kerst? Dat weet ik nog niet! Ik ging daarom eens googlen voor inspiratie, maar ik werd er niet veel wijzer van. Zelf kook ik elke dag al best uitgebreid en experimenteer ik veel in de keuken. Veel heb ik dus al wel uitgeprobeerd. Dus met kerst wil ik wel echt alles uit de kast halen of juist heel simpel houden. Of ik kook met een thema, zoals bijvoorbeeld een Indische rijsttafel, Mexicaans of tapas. Al scrollend door mijn website dacht ik; “waarom maak ik geen artikel met wat kersttips en inspiratie voor kerst (bij)gerechten?”

Kerst heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor mij is het een gezellig samenzijn met familie. Vroeger draaide het veel om eten, maar nu heb ik daar niet zoveel behoefte meer aan. Niet meer de hele dag eten of snoepen van toastjes of een banketletter en ook geen grote porties als diner. Het samen aan tafel zitten, genieten van een zelfgekookte maaltijd, kaarsjes aan, kerstmuziek op de achtergrond en de lichtjes van de kerstboom aan… dat is voor mij kerstsfeer.

Hierbij mijn tips voor de feestdagen. Dit zijn voornamelijk kleine gerechtjes of bijgerechten.

Een feestelijk brood voor het kerstontbijt is brioche brood. Dit zoete brood is echt een traktatie en dat komt waarschijnlijk door de hoeveelheid roomboter die erin zit. Dit brood eet je vast niet zo vaak. Des te meer reden om hem zelf eens vers te bakken. Alleen voor de geur al moet je het eens proberen.

brioche1

Wat voor mij echt bij kerst hoort zijn worstenbroodjes! Volgens mij houdt iedereen wel van een lekker kruidig worstenbroodje op z’n tijd. Vroeger stonden ze standaard bij het kerstontbijt op tafel of we aten ze op kerstavond. Zelfgemaakte worstenbroodjes zijn echt een stuk lekkerder dan de supermarktversie. Geserveerd met een beetje mosterd heb je een lekker hapje voor op tafel.

worstenbroodje 2

Kleine vers gebakken broodjes bij het ontbijt mogen niet ontbreken. Maar deze broodjes zijn ook geschikt voor bij de lunch of het diner. Heerlijk met zelfgemaakte kruidenboter. En je kunt deze broodjes makkelijk van tevoren bakken en invriezen. Zo hoef je ze op de dag zelf alleen maar te ontdooien. Het allerlekkerst is natuurlijk om ze te eten als ze net uit de oven komen.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.


diverse broodjes

Een klein hapje vooraf:

Deze rosbiefrolletjes zijn een ideaal als voorafje. Lekker licht en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Maak ze niet te ver van tevoren want anders kan de rosbief een beetje gaan verkleuren. Zeg nou zelf, deze rolletjes zien er toch heerlijk uit! Lekker met een beetje zelfgemaakte pesto of mayonaise.

Italiaanse rosbiefrolletjes

En bij al dat heerlijke brood hoort natuurlijk kruidenboter. En wat is nu lekkerder dan er zelfgemaakte kruidenboter? Deze variant is lekker pittig omdat er rucola in zit. Je kunt deze kruidenboter al eerder maken en bewaren in de koelkast. Laat hem voor gebruik een tijdje op kamertemperatuur komen zodat hij goed smeerbaar is.

rucola kruidenboter 1

Een lekkere ouderwetse groentensoep kan ook prima als voorgerecht. Vaak zit je we snel vol van soep en vooral als je er nog brood bij eet. Deze soep zou met kerst ook een heerlijk lunchgerecht kunnen zijn. En als je hem de dag van tevoren maakt, smaakt de soep op de dag zelf nog veel lekkerder.

groentensoep slowcooker

Bijgerechten:

Een handig bijgerecht dat er best spectaculair uitziet is de Hasselback aardappel. Deze aardappels zijn heel makkelijk te bereiden. Met wat knoflook en kruiden heb je een mooi gerecht en je kunt er ook veel tegelijk maken.

hasselback potato

Gremolata krieltjes zijn ook net even wat anders dan ‘gewone’ aardappeltjes. Ook zijn ze simpel om te maken en ze passen eigenlijk bij elk stukje vlees of vis. Peterselie, knoflook en citroen gecombineerd met Parmezaanse kaas is altijd een succes, volgens mij.

gremolata krieltjes

Aardappeltoefjes of met een chique woord pommes duchesse kun je heel eenvoudig zelf maken. Oké, kant en klaar uit de supermarkt is natuurlijk veel makkelijker, maar het is kerst dus dan maak je alles toch zelf!

pommes duchesse

Frietjes horen er vaak wel een beetje bij. Kinderen zijn er ook gek op! Zelfgemaakte friet kun je lekker dik snijden en lekker knapperig bakken in de oven. Het is ook nog eens een stuk gezonder dan dat ze zijn gebakken in olie of frituurvet. Zoete aardappelfrietjes zijn ook heerlijk. Bij friet serveer je natuurlijk zelfgemaakte appelmoes.

oven friet

Groenten en fruit:

Ik ben gek op groenten bereid op verschillende manieren en die je dan vervolgens serveert in allerlei leuke schaaltjes. Dit recept met broccoli is een ideaal bijgerecht. De knoflookchips maken het extra lekker.

broccoli met sojadressing 2

Een groene salade mag niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Het liefst een lichte salade met een neutrale dressing want die past ook overal bij. Sla gecombineerd met verse kruiden, wat olie en citroensap valt meestal bij iedereen in de smaak. De groene kruidensla is dan ook een perfect bijgerecht.

kruidensalade

Doperwtenpuree vind ik alleen al mooi door de groene kleur. Je maakt het met maar 3 ingrediënten en het is supersnel klaar. Ook past deze puree bij allerlei gerechten en smaakt het heerlijk fris en zoet. Kinderen vinden dit vaak ook erg lekker.

Erwtenpuree

Wortel en pastinaak zijn natuurlijk groenten, maar je kunt er ook heerlijke groentefrietjes mee maken. Dit kun je eten als alternatief voor aardappelfriet maar ook als een groente bijgerecht. Met lekkere kruiden zoals tijm of rozemarijn en een beetje knoflook maak je in de oven lekkere frietjes. En als je de regenboogwortels gebruikt ziet dat er extra feestelijk uit op tafel.

wortels

Als er iets bij de winter hoort zijn het wel stoofperen. Stoofperen passen goed bij een kerstdiner en zijn ook lekker bij een stukje vlees. Stoofperen kun je makkelijk een paar dagen van tevoren maken. De smaak wordt alleen nog maar lekkerder als je ze langer in het sap laat staan.

stoofpeertjes 1

Een leuk en feestelijk gerecht voor kinderen is toch wel de poffertjessalade. Deze door mijn dochter bedachte salade is naast kleurrijk ook lekker en een gezonder alternatief voor allerlei vette hapjes en snacks tijdens het kerstdiner. Je kunt er ook een kleinere versie van maken en serveren als dessert. Met wat (kokos)slagroom wordt het helemaal een feest!

poffertjes salade 1

Tips voor toetjes en desserts:

Ik noemde hierboven de poffertjessalade al als dessert. Vaak heb je al best veel gegeten en past je dessert er net nog in. Zelf ben ik niet echt een zoetekauw dus ik sla meestal het dessert over en neem ik een kop koffie. Met wat kleine tips kun je een simpel toetje omtoveren tot een feestelijk dessert.

Als je het lekker simpel bij een kopje koffie wil houden na het diner dan is het wel leuk om er een heel klein hapje bij te serveren. Deze appelroosjes zijn daar perfect voor. Klein, mooi en erg lekker. Ze zijn heel eenvoudig om te maken en ze smaken naar appelflappen.

appelroosje 1

Wat ik dan wel weer erg lekker vind op of bij een dessert is iets krokants en dan het liefst een crumble. Een crumble maak je heel eenvoudig zelf met boter, suiker en bloem. Met een crumble wordt eigenlijk alles lekkerder!

yoghurt met crumble

Kleur is ook heel belangrijk voor een gerecht want het oog wil ook wat. Met ingrediënten zoals passievrucht en munt maakt je van een simpel bolletje ijs of zelfgemaakte hangop een feestelijk toetje.

yoghurt met passievrucht

Zelf maakte ik deze bastogneparfait een keer als afsluiter voor het kerstdiner. Bij een dessert zoals deze kun je natuurlijk niet om de suiker heen. Maar met kerst heb ik daar geen probleem mee. Als ik dan toch een keer toetje eet dan mag hij best een beetje zoet zijn.

bastogne parfait 2

En dit dessert ga ik zelf maken deze kerst! Deze versie van Eton mess heb ik laatst al een keertje uitgetest en deze is zo goed bevallen dat ik hem nog een keer ga maken, maar dan neem ik een wat grotere schaal! Dit dessert is heel snel klaar en ziet er erg mooi uit. Het bestaat voornamelijk uit Griekse yoghurt, meringue en vers fruit.

eton mess 3

Hopelijk heb ik jullie een beetje “Eetspiratie kunnen geven voor de kerst! Geniet van de feestdagen en ik ben heel benieuwd wat jullie gaan eten met de kerst!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*