Inspiratie voor vegan en vegetarisch gourmetten. Bij sommige mensen is het een traditie, gourmetten tijdens de feestdagen. Vroeger kwam met Sinterklaasavond, kerst of Pasen bij ons standaard de steengrill op tafel. Vaak wordt er bij steengrillen en gourmetten gedacht aan vlees. Stukjes vlees bakken in kleine pannetjes of op de grillplaat die je eet met lekkere sausjes en dips. Maar er zijn ook heerlijke plantaardige alternatieven die je kunt serveren bij het gourmetten. In dit artikel geef ik je ‘Eetspiratie’ voor vegan en vegetarisch gourmetten.
Zelf heb ik de laatste jaren onze feestdagendiners op verschillende manieren ingevuld. Geen gourmet of geen steengrill, maar gewoon lekker koken. Heel verrassend komt er ook tijdens de kerstdagen meestal Indofood op tafel, omdat we dat gewoon erg lekker vinden. Of lunchen we uitgebreid met een Oosterse borrelplank en eten we iets lichts in de avond. En wat heel erg leuk en lekker is om te doen bij feestelijke gelegenheden is de hotpot. Deze Oosterse bouillonfondue is juist zo lekker omdat het niet zo zwaar tafelen is. Je bereidt groente, tofu, dumplings, noedels en/of vlees in een hete pan bouillon. Je serveert er verse kruiden en heerlijke dips bij. In dit artikel leg ik alles uit over de hotpot.
Inspiratie voor vegan en vegetarisch gourmetten
Het liefst houd ik het koken zo simpel mogelijk. Een beetje voorbereiding mag, maar het liefst geen stress in de keuken. Tijd doorbrengen met familie en vrienden is veel gezelliger dan de hele dag in de keuken staan. Begin daarom op tijd met plannen en boodschappen doen. Dit scheelt een hoop werk. Bedenk wat je wilt serveren. Ga je voor vleesvervangers, zelfgemaakte hapjes of een combinatie daarvan? Tegenwoordig kun je ook kant-en-klare vegan ‘gourmetpakketten’ kopen. Dit heeft niet mijn persoonlijke voorkeur omdat het allemaal een beetje op elkaar lijkt. Ik kies liever zelf een aantal dingen die ik lekker vind, aangevuld met zelfgemaakte hapjes. Hieronder geef ik een aantal suggesties voor een gezellig plantaardig gourmetavondje.
De basis
Hiermee bedoel ik de gerechtjes die je gaat klaarmaken in de gourmetpannetjes of op de grillplaat. Om het bakken makkelijker te maken, kun je een oliespray gebruiken. Hiermee kun je heel handig olie doseren om alles in te bakken.
Vleesvervangers (uit de supermarkt)
- Sateetjes van kipstukjes op basis van soja-eiwit. Marineer de kipstukjes in een lekkere satémarinade en rijg ze op kleine satéprikkers.
- Yakitori spiesjes van kipstukjes zijn ook ideaal voor op de grillplaat.
- Plantaardige gehaktballetjes doen het altijd goed bij een gourmet. Je bakt ze in het pannetje of rijgt ze net als de sateetjes op een stokje. Serveer de balletjes met pindasaus of tomatensaus.
- Een vegetarische optie is halloumi (een stevige kaassoort), deze snijd je in plakken en bak je op de plaat of in het pannetje.
- Kleine groenteburgertjes, of groenteballetjes zijn ook een lekkere optie. Of maak mini vegetarische groenteburgers met kaas (bekijk het recept).
- Plantaardige shoarma is snel klaar en lekker op een klein broodje, met naan of als ‘loaded fries’.
- Seitan is ook een fijn alternatief voor vlees. Je kunt dit zelf maken maar ook kopen in de supermarkt of natuurvoedingswinkel (van bijvoorbeeld het merk Smaakt). Het zit in een pot, in een smaakvolle bouillon. Je kunt dit kruiden en bakken net als vlees of je rijgt het op spiesjes als saté. Serveer met een lekkere pindasaus.
Champignons en paddenstoelen
- Oesterzwammen in reepjes gescheurd, kan zowel op de plaat als in het pannetje.
- Koningsoesterzwammen in plakken gesneden en gemarineerd, bak op de plaat of in het pannetje.
- Gebakken champignons (met ketjap, of knoflook) van tevoren bereiden, alleen nog maar opwarmen. Of bak champignons met hoisinsaus of een vegan paddenstoelen (wok)saus.
- Hele portobello met plantaardige kruidenboter, of in repen gesneden en gebakken op de plaat of in het pannetje (lekker met teriyaki saus).
Tofu, tempeh en peulvruchten
- Kruid blokjes tofu, bak ze in het pannetje of op de plaat.
- Maak spiesjes van tofu, leg ze in een marinade en serveer als sateetjes op de grillplaat.
- Maak van tevoren sambal goreng tempeh, lekker als bijgerecht (koud of warm) of geserveerd op een (mini) broodje.
- Snijd blokjes tempeh, marineer deze en maak er tempeh saté van, grill deze op de plaat.
- Falafel (voorgebakken), alleen nog opwarmen. De falafel kun je zelf maken of kies een lekkere variant uit de (Turkse) supermarkt.
- Kant en klare mix voor burgertjes en falafel (bijvoorbeeld van het merk Smaakt). Alleen water toevoegen, burgers vormen en bakken.
Groenten
Al deze groenten kun je bakken op de plaat en serveren met een dip, op platbrood met bijvoorbeeld hummus of drizzle er een pestodressing overheen.
- Plakken courgette
- Aubergine
- Paprika of snack paprika’s
- Uienringen
- Bimi
- Groene asperges
- Mini Romaine sla om te grillen op de plaat
Bijgerechten
Aardappelgerechten
- Gebakken aardappeltjes of frietjes als bijgerecht.
- Aardappelgratin voorbereiden, laten afkoelen en in stukjes snijden. Opwarmen in het pannetje.
- Aardappelkroketjes (een vegan variant). De goedkoopste merken zijn meestal vegan, andere bevatten vaak melk.
- Pommes duchesse (aardappeltoefjes), bekijk hier het recept.
Brood
In de supermarkt vind je een groot aanbod mini broodjes. Lees even het etiket om te kijken of er alleen plantaardige ingrediënten inzitten. Zelf maken is natuurlijk ook een optie maar kost wel iets meer tijd.
- Mini naan (platbrood), beleg met hummus en gegrilde groenten, lekker om mee te dippen of combineer met falafel.
- Kleine mini hamburgerbroodjes, (sliders) beleg met een burgertje, gebakken oesterzwammen of sambal goreng tempeh. Snijd de broodjes open en rooster ze op de plaat zodat ze een beetje krokant worden.
- Stokbrood met dips en plantaardige kruidenboter.
Sausjes en smeersels
Salades en toppings
- Kikkererwtensalade met komkommer, tomaat en rode ui
- Simpele knapperige salade van Romaine sla
- Pickle van rode ui, lekker bij plantaardige shoarma, gebakken oesterzwammen, hummus en gegrilde groente.
- Ringetjes gesneden bosui om mee te garneren.
Zoete gerechten
- Bak stukjes (of partjes) appel met kaneel en suiker.
- Van tevoren een crumble en serveer dit als topping op de gebakken appel met kaneel. Of warm appelscheptaart op in de pannetjes, lekker met vegan slagroom.
- Maak een vegan pannenkoekenbeslag, spray een pannetje in met een beetje olie en bak er een pannenkoekje in, serveer met toppings zoals jam, ahornsiroop, plantaardige slagroom of kokosslagroom.
- Verwarm kersen in een pannetje en serveer dit met een bolletje ijs of vegan bananenijs.
- Grill plakken ananas, bestrooi met geraspte kokos en drizzle er een beetje ahornsiroop overheen.
- Smelt blokjes vegan chocolade, drizzle dit over stukjes banaan met een snufje kaneel en verkruimel er (speculaas)koekjes overheen.
Dit was een overzicht met ‘Eetspiratie’ voor een vegan of vegetarisch avondje gourmetten. Kies er een aantal gerechtjes uit en zorg dat je niet te lang in de keuken hoeft te staan. Veel dingen kun je de dag ervoor al klaarmaken. Zoals je ziet is het best makkelijk om met plantaardige ingrediënten en producten lekkere gourmetgerechtjes te maken.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.