Eetspiratie » Pommes duchesse (aardappeltoefjes)
Pommes duchesse

Pommes duchesse (aardappeltoefjes)

Pommes duchesse, een sjiek woord voor aardappelrozetjes of aardappeltoefjes. Deze aardappeltjes doen het altijd goed bij een etentje, het is een lekker en leuk gerechtje voor de feestdagen of je maakt het als je een restje aardappelpuree over hebt. Ze lijken misschien moeilijk te maken, maar in werkelijkheid valt dat reuze mee. Het is een beetje oefenen met de spuitzak maar het hoeft er niet perfect uit te zien. Het is tenslotte ‘homemade’.

Om deze aardappeltorentjes te maken heb je een spuitzak nodig. Deze koop je voor een paar euro en je krijgt er een aantal verschillende spuitmondjes bij. Maar heb je niet zo’n handig ding? Dan kun je ook prima een stevig plastic (ziplock) zakje gebruiken. Vul deze met de aardappelpuree en knip er een klein puntje af, nu heb je een zelfgemaakte spuitzak.

Pommes duchesse (aardappeltoefjes)

De basis voor deze pommes duchesse is aardappelpuree. Dit kun je op verschillende manieren maken. Je kunt de aardappels koken simpel in een pan of je kookt ze in de multicooker, in mijn geval de Crock-Pot Express. Wat je ook kunt doen om het jezelf makkelijk te maken is een zak stamppot aardappelen kopen. Deze hoef je alleen maar te koken en te stampen, het bespaart tijd en het is erg handig. Je kunt ze bakken in de oven maar ook in de airfryer. Je hebt hiervoor geen olie meer nodig want er zit al boter in de puree. In de oven bak je ze op 200 graden voor ongeveer 25 minuten. In de airfryer bak je ze 15 minuten op 200 graden. Mijn voorkeur heeft bakken in de airfryer, hier komen de toefjes heel crispy uit.

Dit recept is heel makkelijk te maken in een plantaardige/vegan variant. Je vervangt (room)boter door plantaardige boter en melk door een ongezoete plantaardige variant zoals sojamelk of havermelk. Verder volg je het recept zoals beschreven.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pommes duchesse (aardappeltoefjes)

Pommes duchesse (aardappeltoefjes)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Oventijd

25

minuten
Tijd totaal

55

minuten

Maak in plaats van gebakken aardappels eens pommes duchesse (aardappeltoefjes).

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 kilo kruimige aardappelen

  • halve theelepel zout + een snufje om de aardappels in te koken

  • 3 eetlepels (plantaardige) boter

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 50 – 60 milliliter (plantaardige) melk bijvoorbeeld ongezoete havermelk

BEREIDING

  • Kook de aardappels gaar tot ze uit elkaar vallen. Giet ze af, en maak er met de pureestamper een puree van.
  • Voeg 3 eetlepels (plantaardige) boter, 50 milliliter (plantaardige) melk en1 theelepel knoflookpoeder toe. Meng de puree met een spatel goed door elkaar tot hij romig is. Voeg eventueel nog een extra scheut melk toe als het nog iets te droog is. Laat de aardappelpuree een beetje afkoelen.
  • Draai het mondje op de spuitzak. Kies er een met een grote opening. Zet de spuitzak in een hoge beker en klap de zak naar beneden, zo kun je hem makkelijker vullen. Vul de zak maar niet helemaal vol want dat is niet makkelijk met opspuiten.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit de toefjes rechtstreeks op de bakplaat. Spuit ze redelijk hoog want tijdens het bakken zakken ze nog een beetje in. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de pommes duchesse 25 minuten bruin en gaar. Of in een voorverwarmde airfryer op 200 graden voor 15 minuten.
  • Haal ze uit de oven en bestrooi met een snufje zout. Voor een extra touch en een beetje kun je de toefjes garneren met een beetje vers gehakte peterselie. Serveer eventueel met een lekkere dip.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.