Hasselback aardappels uit de Crock-Pot Express multicooker (en oven). Dit was een experiment wat heel goed heeft uitgepakt! Ik had al eerder aardappels bereid in de Crock-Pot Express en toen dacht ik ineens aan deze lekkere Hasselback aardappels. Het lijkt een simpel gerechtje, een aardappel met wat sneetjes erin, even in de oven en klaar. Dat is het dus niet. Maar met de multicooker wordt het een stuk makkelijker om deze fancy aardappels te bereiden.
Leuke aardappels, maar waar eet je ze eigenlijk bij? Nou maar met wat je maar wilt! Zie het als een variatie op gebakken aardappels of gepofte aardappels. Bij een etentje doen ze het ook goed. Ze zien er restaurantwaardig uit. Je kunt Hasselback aardappels ook prima zonder multicooker bereiden natuurlijk. Het recept hiervoor plaatste ik al een tijdje geleden. Maar deze aardappels voorbereiden in de Crock-Pot Express is ook best wel heel erg handig. Je hebt in beide gevallen de oven nodig, alleen de voorbereiding is anders.
Hasselback aardappels uit de Crock-Pot Express multicooker (en oven)
Ik gebruikte 4 middelgrote aardappels. Een kooktijd van 10 minuten in de multicooker is hiervoor voldoende. Ze garen nog verder in de oven. Gebruik je hele grote aardappels? Pas dan de kooktijd aan naar 12 tot 15 minuten. En voor kleinere aardappels pas je de tijd aan naar 6 tot 8 minuten. Bij aardappels maak ik altijd gebruik van een natural release zodat de aardappels nog even kunnen ‘na’ stomen. Wil je meer dan 4 aardappels tegelijk bereiden? Dat kan prima, de kooktijd in de CPE blijft gewoon hetzelfde.
Heb je nog geen Crock-Pot Express maar wil je meer weten over dit multifunctionele apparaat? Lees dan hier mijn uitgebreide review.
Hoe snijd je een Hasselback aardappel?
Je gaat de aardappels insnijden maar niet helemaal door. Probeer zo dun mogelijke plakjes te snijden. Deze gaan tijdens het bakken open staan waardoor ze lekker krokant worden.
- Je kunt de aardappel op een eetlepel leggen. De lepel voorkomt dat je de aardappel helemaal doorsnijd.
- Leg 2 chopsticks (eetstokjes) onder de aardappel, deze stokjes zorgen ervoor dat je niet verder doorsnijd.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Hasselback aardappels uit de Crock-Pot Express multicooker (en oven)
4
personen15
minuten40
minuten55
minutenBereid je Hasselback aardappels voor in de Crock-Pot Express multicooker en bak ze bruin en krokant in de oven.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 aardappels in de schil
1 snufje grof zout
1 snufje vers gemalen zwarte peper
2 eetlepels (plantaardige) boter
250 milliliter water
halve theelepel knoflookpoeder
verse of gedroogde kruiden naar wens
BEREIDING
- Begin met het insnijden van de aardappels zoals hierboven omschreven.
- Zet de multicooker op een stevige ondergrond en kijk of stoom aan de bovenkant vrij weg kan. Controleer of de binnenpan erin zit en of de ring in de deksel zit.
- Doe 250 milliliter water in de binnenpan van de Crock-Pot Express en zet er een stoominzet of een rekje in. Leg hierop de ingesneden aardappels. Bestrooi ze met zout en peper.
- Doe de deksel op de pan en sluit meteen het ventiel. Druk op manual, stel 10 minuten high in en druk op start.
- Er verschijnt nu heat op de display en de pan gaat druk opbouwen, er kan wat stoom uit de pan ontsnappen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal. De tijd gaat nu terugtellen van 10 naar 0.
- Als de kooktijd verstreken is hoor je een piepsignaal, de pan springt nu automatisch op de warmhoudstand. Je doet nu niets. Je laat de pan pan 10 minuten zelf zijn stoom loslaten (natural release).
- Na 10 minuten druk je op stop en open je voorzichtig het ventiel (de meeste stoom is al verdwenen). Haal de aardappels voorzichtig met een tang uit de pan. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Haal de stoominzet uit de binnenpan en giet het water weg. Maak de pan droog en zet hem weer in de multicooker. Druk op sauté en op start. Voeg de 2 eetlepels boter toe en laat deze smelten. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.
- Als de boter gesmolten is druk je op stop zodat de sauté functie stopt. Smeer de aardappels in met de gesmolten boter. Bestrooi de aardappels met een beetje knoflookpoeder en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven op 200 graden tot ze goudbruin en knapperig zijn.
AANTEKENINGEN
- In de Crock-Pot Express kun je de perfect opbak aardappeltjes maken om de lekkerste gebakken aardappels mee te maken. Lees hier hoe je dat doet.
- Een kruidenolie smaakt altijd heerlijk bij een gebakken of gepofte aardappel. Deze olie met peterselie en knoflook past er ook perfect bij.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Aardappel uit de oven (Hasselback aardappel)
- Curry aardappels uit de oven
- Rijst koken in de Crock-Pot Express
- Opbak aardappeltjes uit de Crock-Pot Express
- Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.