Aardappel uit de oven (Hasselback aardappel). Gebakken aardappels, wie is er niet gek op? Deze Zweedse Hasselback aardappel is een plaatje. Op je bord ziet het er spectaculair uit en het is ook nog eens erg lekker. Deze chique aardappel doet het altijd goed tijdens een etentje maar kan ook prima op een doordeweekse dag als je wat meer tijd hebt.
Wat extra lekker is, je kunt na het bakken deze aardappels bestrooien met een snufje grof zout en verse (of gedroogde) kruiden. Of je bestrijkt ze met gesmolten boter en knoflook. Voor een pittige variant neem je chilivlokken. Of wat dacht je van (Parmezaanse) kaas! Of een klontje kruidenboter? Pesto of kruidenolie? Ik kan zo nog wel even doorgaan! En heb je een multicooker? Hierin kun je heel makkelijk Hasselback aardappels garen en daarna bak je ze af in de oven. In dit artikel kun je lezen hoe je dat precies doet.
Hier zijn trucjes voor! Het is dus de bedoeling dat je de aardappel gaat insnijden maar niet helemaal doorsnijd. Wat je wilt zijn flinterdunne plakjes, deze gaan tijdens het bakken een beetje uit elkaar staan (uitwaaieren) waardoor hij er zo mooi uitziet.
Je kunt de aardappel op een lepel leggen. De lepel voorkomt dat je de aardappel helemaal doorsnijd.
Leg 2 chopsticks onder de aardappel, deze stokjes zorgen ervoor dat je niet verder doorsnijd.
Het beste resultaat krijg je als je de aardappels bakt in een voorverwarmde braadslede met een klein beetje olie erin. Zet de braadslede in de oven terwijl deze voorverwarmd. Vervolgens leg je de aardappels in de hete braadslede. Zo wordt de onderkant van de aardappels ook krokant.
Deze chique Zweedse Hasselback aardappel ziet er heel spectaculair uit, maar hij is heel eenvoudig te maken. Heerlijke aardappels met knoflookboter en kruiden. een eyecatcher voor op je bord.
Kookmodus
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4-6stevige middelgrote aardappels, ingesneden
2eetlepelsgesmolten (plantaardige) roomboter
1teenknoflook, uitgeperst
1snufjezout
1snufjevers gemalen zwarte peper
1eetlepelolijfolie
toppings naar wens
BEREIDING
Boen 4-6 stevige middelgrote aardappels heel goed schoon onder de kraan met een borsteltje, de schil laat je erom. Dep ze goed droog en snijd ze in zoals hier boven de receptenkaart omschreven.
Smelt 2 eetlepels boter en pers 1 teen knoflook uit. Als de boter gesmolten is, zet je het vuur uit en voeg je de knoflook toe. Roer dit even door elkaar.
Neem een braadslede en besprenkel de bodem met 1 eetlepel olijfolie. Zet de braadslede in de oven en verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal de hete braadslede uit de oven en leg de aardappels erin met de gesneden kant naar boven. Neem een kwastje en bestrijk de aardappels met de knoflookboter. Neem ook de binnenkant van de plakjes mee. Bestrooi de aardappels met zout en peper.
Bak de aardappels in 50 minuten bruin en gaar. Als de randjes mooi bruin gekleurd zijn en de aardappel van binnen zacht is, zijn ze klaar. Serveer met je favoriete toppings.
AANTEKENINGEN
Een simpele salade is het lekkerst bij deze aardappelen. Deze groene kruidensla past er heel goed bij.
Hoi, ik ben Simone en op mijn blog Eetspiratie deel ik mijn allerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische gerechten tot slowcooker recepten en praktische kooktips. Eetspiratie, voor jouw dagelijkse culinaire inspiratie. Wil je meer over mij en mijn blog weten, klik dan hier en/of volg mij op social media! Liefs Simone
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Pinterest
Hallo!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.