Eetspiratie » Aardappel uit de oven (Hasselback aardappel)
Hasselback aardappel

Aardappel uit de oven (Hasselback aardappel)

Aardappel uit de oven (Hasselback aardappel). Gebakken aardappels, wie is er niet gek op? Deze Zweedse Hasselback aardappel is een plaatje. Op je bord ziet het er spectaculair uit en het is ook nog eens erg lekker. Deze chique aardappel doet het altijd goed tijdens een etentje maar kan ook prima op een doordeweekse dag als je wat meer tijd hebt.

Wat extra lekker is, je kunt na het bakken deze aardappels bestrooien met een snufje grof zout en verse (of gedroogde) kruiden. Of je bestrijkt ze met gesmolten boter en knoflook. Voor een pittige variant neem je chilivlokken. Of wat dacht je van (Parmezaanse) kaas! Of een klontje kruidenboter? Pesto of kruidenolie? Ik kan zo nog wel even doorgaan! En heb je een multicooker? Hierin kun je heel makkelijk Hasselback aardappels garen en daarna bak je ze af in de oven. In dit artikel kun je lezen hoe je dat precies doet.

Het geheime wapen van elke keuken ninja
VDN Santokumes damaststaal - Elegance serie - VG-10 Japans damascus - 67 lagen staal

VDN Santokumes damaststaal – Elegance serie – VG-10 Japans damascus – 67 lagen staal

Voor als je op zoek bent naar een echt goed mes!

Hoe snijd je een Hasselback aardappel?

Hier zijn trucjes voor! Het is dus de bedoeling dat je de aardappel gaat insnijden maar niet helemaal doorsnijd. Wat je wilt zijn flinterdunne plakjes, deze gaan tijdens het bakken een beetje uit elkaar staan (uitwaaieren) waardoor hij er zo mooi uitziet.

  • Je kunt de aardappel op een lepel leggen. De lepel voorkomt dat je de aardappel helemaal doorsnijd.
  • Leg 2 chopsticks onder de aardappel, deze stokjes zorgen ervoor dat je niet verder doorsnijd.

Het beste resultaat krijg je als je de aardappels bakt in een voorverwarmde braadslede met een klein beetje olie erin. Zet de braadslede in de oven terwijl deze voorverwarmd. Vervolgens leg je de aardappels in de hete braadslede. Zo wordt de onderkant van de aardappels ook krokant.

Aardappel uit de oven (Hasselback aardappel)

Aardappel uit de oven (Hasselback aardappel)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.0 van 5 stemmen
Gang: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: ZweedsNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

0

minuten
Baktijd

50

minuten
Totale tijd

1

uur 

15

minuten

Deze chique Zweedse Hasselback aardappel ziet er heel spectaculair uit, maar hij is heel eenvoudig te maken. Heerlijke aardappels met knoflookboter en kruiden. een eyecatcher voor op je bord.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4-6 stevige middelgrote aardappels, ingesneden

  • 2 eetlepels gesmolten (plantaardige) roomboter

  • 1 teen knoflook, uitgeperst

  • 1 snufje zout

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper

  • 1 eetlepel olijfolie

  • toppings naar wens

BEREIDING

  • Boen 4-6 stevige middelgrote aardappels heel goed schoon onder de kraan met een borsteltje, de schil laat je erom. Dep ze goed droog en snijd ze in zoals hier boven de receptenkaart omschreven.
  • Smelt 2 eetlepels boter en pers 1 teen knoflook uit. Als de boter gesmolten is, zet je het vuur uit en voeg je de knoflook toe. Roer dit even door elkaar.
  • Neem een braadslede en besprenkel de bodem met 1 eetlepel olijfolie. Zet de braadslede in de oven en verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal de hete braadslede uit de oven en leg de aardappels erin met de gesneden kant naar boven. Neem een kwastje en bestrijk de aardappels met de knoflookboter. Neem ook de binnenkant van de plakjes mee. Bestrooi de aardappels met zout en peper.Hasselback aardappel
  • Bak de aardappels in 50 minuten bruin en gaar. Als de randjes mooi bruin gekleurd zijn en de aardappel van binnen zacht is, zijn ze klaar. Serveer met je favoriete toppings.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.