Eetspiratie » Olie met peterselie en knoflook
Olie met peterselie en knoflook

Olie met peterselie en knoflook

Olie met peterselie en knoflook, oftewel Aceite de Ajo y Perejil. Een smaakvolle en aromatische olie die veel gebruikt wordt in de mediterrane keuken. Je kunt deze olie op verschillende manieren gebruiken. Ik ontdekte deze heerlijke smaakmaker tijdens een vakantie naar Ibiza. Daar werd deze olie standaard bij elke maaltijd geserveerd. Met minimale ingrediënten kun je een echte smaakbom maken die elk gerecht naar een hoger level tilt.

Ken je dat, dat je van een bepaalde geur of smaak aan iets terugdenkt? Dat heb ik bij het zien en het proeven van deze olie. Het geeft mij direct een vakantiegevoel. Het is heel makkelijk te maken en ontzettend lekker. In een schone glazen pot is het 1 tot 2 weken houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de olie uit het potje te scheppen, op deze manier bederft de olie minder snel.

Olie met peterselie en knoflook

Voor dit recept gebruik je platte peterselie en geen krulpeterselie want die heeft een totaal andere smaak en structuur. Je gebruikt grotendeels de blaadjes maar gooi de steeltjes niet weg! Deze kun je invriezen en bijvoorbeeld gebruiken in soepen of stoofschotels. Je kunt ervoor kiezen de olie te verwarmen en zo als het ware de smaken te laten infuseren. Je hoeft de olie alleen te verwarmen. Laat het niet koken wat dat gaat ten koste van de smaak. Eerst verwarm je de olie met de knoflook en als laatste voeg je de fijngehakte peterselie toe zodat de groene kleur behouden blijft. Laat de olie afkoelen en bewaar in de koelkast. Je kunt de olie ook maken zonder het te verwarmen. Kies de manier die je zelf het handigst vindt.

Je zult zien dat de olie in de koelkast een beetje stolt. Dit is niet erg. Het heeft geen invloed op de smaak van de olie. Laat de olie even op kamertemperatuur komen voor gebruik. Roer het even door en hij is klaar om te serveren.

Waar gebruik je olie met peterselie en knoflook bij?

  • Serveer het als dressing over een salade.
  • Het is een heerlijke smaakmaker bij pasta, orzo en gnocchi.
  • Lekker over gegrilde groenten, vlees, kip en vis.
  • Een heerlijke dip voor brood.
  • Je kunt het gebruiken als marinade.
  • Drizzle het over een soep als extra smaakmaker.
  • Bij een traybake (ovenschotel) of dit Italiaanse gerecht met aardappel.
Olie met peterselie en knoflook

Olie met peterselie en knoflook

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.8 van 4 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

250

milliliter
Bereiding

20

minuten

Deze Spaanse knoflook- peterselieolie is een lekkere toevoeging bij salades, soepen en vis.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 bosje platte peterselie (de blaadjes) 30 tot 40 gram

  • 200 milliliter olijfolie

  • half theelepeltje zout

  • 3 tenen knoflook

  • 1 eetlepel vers citroensap

BEREIDING

  • Snijd de steeltjes van de peterselie en vries deze in. Was de blaadjes goed onder de kraan.
  • Pel de knoflook en hak in stukjes.
  • Doe alle ingrediënten in een hoge beker en mix het glad met een staafmixer. Proef of de smaak van de olie naar wens is en voeg indien nodig nog wat zout of citroensap toe.
  • Giet de olie in een schoon uitgekookt glazen potje of flesje en schenk er een klein laagje olie op. Sluit het goed af. In de koelkast is de olie 1 tot 2 weken houdbaar.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.