Krokante Spaanse kip met snelle aioli. Maar Simoon, jij bent toch van het ‘Indofood’? Ja, dat klopt! Maar soms maak ik weleens een uitstapje naar een andere keuken, en toevallig ben ik gek op Ibiza. Na een aantal keer dat prachtige eiland bezocht te hebben kan ik wel zeggen dat ik de Spaanse keuken ook erg waardeer. Dit recept is verre van authentiek, het is meer een Spaanse stijl.
Er zit zelfs witte wijn in dit recept en dat terwijl ik nooit wijn drink of met wijn kook. De wijn zit in de marinade en de smaak is zo subtiel dat zelfs ik het lekker vind. Bij deze krokante kip hoort aioli. Deze maak je met maar een paar ingrediënten. Samen met een paar lekkere gerechtjes maak je binnen no time een lekkere tapas lunch of borrelplank.
Krokante Spaanse kip met snelle aioli
Krokante stukjes kip met knoflookmayonaise, dit valt bij veel mensen goed in de smaak. Het is het middelpunt van de borrelplank, dus zorg ervoor dat je voldoende maakt! Vul je borrelplank aan met olijven, ingelegde jalapeno pepers, brood en tomaatjes. Ik maakte er ook nog geroosterde mini puntpaprika met verkruimelde geitenkaas bij. En knapperige tortillachips met een lekkere salsa mag ook niet ontbreken. Deze gerechtjes aten wij als lunch. Lekker op een zomerse dag in het zonnetje op je terras of balkon.

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan
Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!
Krokante Spaanse kip met snelle aioli
4
personen20
minuten15
minuten35
minutenKrokante gekruide kip met een lekkere dip van zelfgemaakte aioli.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
700 gram kiphaasjes of kippendijen
150 milliliter witte wijn
1 theelepel gemalen komijn
100 milliliter olijfolie
1 theelepel gedroogde tijm
halve tot hele theelepel chilivlokken
1 eetlepel fijngehakte peterselie + extra voor de aioli
zout en peper naar smaak
8-10 eetlepels paneermeel
1 ei
4 eetlepels mayonaise
3 tenen knoflook, geraspt
2 eetlepels olie
BEREIDING
- Meng in een grote schaal 150 milliliter witte wijn, 100 milliliter olijfolie, 1 theelepel komijn, 1 theelepel gedroogde tijm, halve tot hele theelepel chilivlokken, 1 eetlepel vers gehakte peterselie, 2 tenen geraspte knoflook, zout en peper. Doe de kiphaasjes of kippendijen in de marinade en zorg dat ze goed bedekt worden. Laat dit ongeveer 15 minuten intrekken.
- Kluts 1 ei in een diep bord en doe 8 tot 10 eetlepels paneermeel in een ander diep bord.
- Haal de stukjes kip eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel.
- Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de kip hierin bruin en krokant.
- Maak ondertussen de aioli door 4 eetlepels mayonaise te mengen met 3 teentjes geraspte knoflook, peper, zout en een theelepel vers gehakte peterselie.
- Serveer de kip met de aioli en en maak er een lekkere borrelplank van.
AANTEKENINGEN
- Wil je in plaats van een Spaans getinte borrelplank een Oosterse borrelplank maken? Klik dan hier voor inspiratie.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Groenteburgers met aioli
- Spaanse gehaktballetjes uit de slowcooker (Albondigas)
- Vegan knoflookmayonaise
- Spaanse linzenstoof met pompoen uit de slowcooker
- Gazpacho recept – traditionele Spaanse koude soep
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.