Eetspiratie » Groenteburgers met aioli
Groenteburgers met aioli

Groenteburgers met aioli

Groenteburgers met aioli, lekker op een broodje, heerlijk als snack of bijgerecht. Hoe maak je nu een goede groenteburger? Het liefst een stevige burger die niet uit elkaar valt en die ook nog lekker smaakt. Deze vegan groenteburgers zijn makkelijk te maken en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Het geheime ingrediënt voor dit recept is kikkererwtenmeel. Dit eiwitrijke meel zorgt voor een lekkere, stevige en voedzame burger.

De laatste tijd gebruik ik steeds vaker kikkererwtenmeel. Het is fijn in gebruik, een goede bron van eiwitten en makkelijk verkrijgbaar. In de plantaardige en vegan keuken is het een geliefd ingrediënt omdat het zo veelzijdig is. Je kunt er pannenkoeken van bakken, maar ook hartige muffins, een aardappeltortilla, frittata of een vegan omelet. Ook in deze groenteburgers is het een belangrijk ingrediënt, het zorgt ervoor dat de burgers niet uit elkaar vallen. Daarnaast geeft het een lekkere nootachtige smaak wat goed bij de groenteburgers past. Je kunt het kopen in de meeste supermarkten, natuurvoedingswinkels en bij de toko. Bij de toko vind je het onder de naam ‘besanmeel’.

Groenteburgers met aioli

Dit soort burgers worden ook wel ‘fritters’ genoemd. Het is een gerechtje waarbij je ‘iets’ bindt met een beslag of een deeg. Dit kan van alles zijn. Een voorbeeld zijn mijn Indische maiskoekjes of het recept voor bloemkoolkoekjes. In dit geval heb ik het burgers genoemd. Voornamelijk door de vorm en omdat ze geschikt zijn om op een broodje te eten. Je kunt er dus alle kanten mee op. Ze zijn warm het lekkerst, maar je kan ze ook koud eten. Ook zijn ze heerlijk met een dip. Aioli past er heel goed bij. Beide recepten zijn volledig vegan/plantaardig. De burgers zijn prima te bewaren in de koelkast en zelfs goed in te vriezen (doe er dan wel stukjes bakpapier tussen). Het is ook een handig mealprep gerecht. In dit recept kun je verse gemengde kruiden toevoegen naar smaak. Ik houd erg van koriander, maar vind je dit niet lekker gebruik dan andere kruiden zoals peterselie en/of bieslook.

Bij dit soort recepten is het altijd handig om maatlepels te gebruiken. In dit artikel leg ik uit waarom maatlepels onmisbaar zijn in de keuken.

Altijd de juiste hoeveelheden
Joseph Joseph Nest Maatlepel - Maatcupjes

Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes

Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groenteburgers met aioli
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Groenteburgers met aioli

Groenteburgers met aioli

Recipe by Simone | Eetspiratie
5.0 from 3 votes
Course: Lunch, HoofdgerechtCuisine: InternationaalDifficulty: Makkelijk
Porties

8

stuks
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totale tijd

30

minutes

Vegan groenteburgers met een lekkere dip van aioli.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 grote courgette

  • 2 middelgrote wortels

  • 130 gram kikkererwtenmeel

  • 15 – 25 gram verse kruiden (koriander/peterselie/bieslook) fijngehakt

  • 5 eetlepels edelgistvlokken (nutritional yeast)

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel uienpoeder

  • 1,5 eetlepel olie

  • zout en peper

  • 3 eetlepels plantaardige mayonaise

  • 2 tenen knoflook geraspt

BEREIDING

  • Rasp de wortel en de courgette en doe dit samen in een zeef. Hang de zeef boven een kom en bestrooi de groenten met een halve theelepel zout. Laat dit 5 minuten staan tot een groot deel van het vocht eruit getrokken is. Hak de verse kruiden fijn en zet even apart tot gebruik.
  • Maak ondertussen de aioli door 3 eetlepels mayonaise te mengen met 2 geraspte tenen knoflook. Breng de aioli op smaak met peper en zout en voeg naar wens een beetje van de vers gehakte kruiden toe.
  • Knijp nu met je handen het overtollige vocht uit de groenten of leg ze in een kaasdoek (of schone theedoek) en knijp dan het vocht eruit. Hoe droger de groenten hoe krokanter de burgers worden.
  • Doe de uitgeknepen groenten in een kom en voeg 100 gram kikkererwtenmeel, 5 eetlepels edelgistvlokken, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, de fijngehakte verse kruiden en een snufje zout en peper toe. Meng dit met een spatel door elkaar. Als het mengsel te droog blijft, voeg dan een eetlepel water toe. Zorg dat het mengsel niet te vochtig wordt.
  • Verdeel het mengsel door de helft, daarna in vieren en en daarna in 8 stukken. Draai er met vochtige handen balletjes van, druk deze vervolgens plat tot een burger. Leg ze op een bord of dienblad bekleed met een stukje bakpapier.
  • Verhit 1 tot 1,5 eetlepel olie in een koekenpan en bak de burgers (eventueel in 2 batches) in 7 tot 10 minuten rondom bruin.
  • Bestrooi ze met een snufje zout en serveer met de aioli. Restjes bewaar je in een afgesloten bak in de koelkast of je vriest de burgers in.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.