Groenteburgers met kaas

Groenteburgers met kaas

Als je mij zou laten kiezen tussen een groenteburger of een hamburger dan kies ik altijd voor de groenteburger. Ik eet wel vlees maar liever niet teveel. Groenteburgers vind ik gewoon erg lekker. Je kunt ze kopen in de winkel maar nog veel makkelijker zelf maken. Lees voor de grap maar eens een etiket van een verpakking groenteburgers en je bent verrast hoeveel suikers en toevoegingen erin zitten. Door ze zelf te maken weet je precies wat erin zit. Deze burgers kunnen eigenlijk niet mislukken.

Dit recept is geïnspireerd op een recept uit het Boodschappen magazine. Ik heb de groenten als basis gebruikt en er mijn eigen draai aangegeven. Bij het maken van groenteburgers mag je lekker los gaan met kruiden want dat komt de smaak alleen maar ten goede. Wat bij dit soort burgers ook erg lekker is, is een sausje zoals een frisse yoghurtsaus, tzatziki of een honing mosterdsausje.

Wat heb je nodig voor 5 tot 6 burgers?

  • een pot kikkererwten (400 gram)
  • 2 wortels geraspt
  • 1 ui heel fijn gesnipperd
  • 2 handjes diepvries doperwten
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels geraspte kaas
  • 1 theelepel (pittig) paprikapoeder
  • 1 flinke teen knoflook geraspt
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • 1 ei
  • 4 eetlepels havermout
  • 2 eetlepels bloem
  • scheutje neutrale olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Het is heel eenvoudig, je doet alle ingrediënten in een grote kom en maakt er met de staafmixer een mooi mengsel van. Je kunt het hier en daar een beetje grof laten zodat je ook nog een beetje een bite hebt. Is het mengsel te vochtig? Voeg er dan nog extra bloem aan toe.

Groenteburgers met kaas
Voor dit recept gebruik je gewoon diepvrieserwtjes!

Het maken van de burgers

Verdeel het mengsel in 5 tot 6 even grote stukken en draai er burgers van met je handen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin. Bak ze ongeveer 7 tot 10 minuten.

Serveer de burgers op een broodje of in een tortilla wrap met sla, knapperige groenten en een fris sausje. Het is ook een prima alternatief voor vlees. Dus wil je een dagje geen vlees maak dan deze simpele groenteburgers. Deze burger is ook prima als lunch. Zelfs kinderen zullen dit lekker vinden!

Je kunt ze makkelijk voorbereiden door het mengsel alvast de dag van tevoren te maken. Op de dag zelf hoef je er alleen nog maar burgers van te maken en ze te bakken.

Kijk hier voor meer vegetarische recepten.

Recept groenteburgers

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

13 Reacties

  1. Hoi Simone, heb ik 2 winterwortels nodig of “gewone” wortels?
    Groetjes Natasja

  2. voor hoeveel personen is dit ongeveer?

    • Hoi Marne, al mijn recepten zijn voor 4 personen tenzij anders aangegeven. Je maakt 5 tot 6 burgers uit dit recept (staat bovenaan bij de ingrediënten). Kinderen eten er meestal 1 p.p. en volwassenen 1 á 2 p.p. Je kunt natuurlijk ook een dubbele hoeveelheid maken en evt invriezen als je over hebt. Groetjes, Simone

    • Hi Simone,

      Bedankt voor je snelle reactie! Ik heb er inderdaad 6 grote hamburgers uit kunnen halen (stond ook al in de tekst zag ik later…oeps). Ze waren goed van smaak en heel erg lekker. Echter heb ik altijd het probleem met dit soort hamburgers dat ze snel uit elkaar vallen en niet echt crunchy zijn. Heb je hier misschien nog tips voor?? (paneermeel heb ik al vaker geprobeerd)

      • Graag gedaan. Geeft niet hoor! Je kunt dan eventueel meer bloem toevoegen totdat het mengsel droog in je handen aanvoelt. Je kunt de burgers altijd door de bloem heen halen als je er een laagje omheen wilt. Misschien zou je voor een krokant korstje ook een laagje panko kunnen proberen. Eerst door een geklutst ei halen en daarna door de panko. Ik doen dat wel eens vaker met andere burgers en misschien lukt dat hierbij ook wel :-) Eerst eentje uittesten misschien!

  3. Hoi Simone,
    Het recept klinkt goed! Paar vragen… Hoeveel gram kikkererwten gebruik je? En echt maar twee lepels kaas erbij? Bedankt alvast!

    • Hoi!
      Ik heb een pot van 400 gram gebruikt. Twee lepels kaas is voldoende, maar je kunt uiteraard ook iets meer toevoegen als je dat wilt.
      Groetjes Simone

      • Hoi Simone, bedankt voor dit recept. Kun je de burgers ook invriezen? (En doe je dit dat voor of na het bakken?) Alvast bedankt!

      • Hoi Elisabeth, het kan in principe allebei. Ik zou dan wel tussen elke burger een stukje bakpapier doen zodat ze niet aan elkaar vriezen. Groetjes, Simone

  4. Vanavond de groenteburger gemaakt en een absolute aanrader!!! Heerlijk met rijst en een salade erbij. Dankjewel voor dit recept.

    • Hoi Jesse, wat leuk om te lezen! Ik heb vorige week het recept voor een linzenburger online gezet. Deze is ook erg lekker! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*