Eet je diepvries leeg – recepten en tips! Herkenbaar? Je vriezer puilt uit en je hebt eigenlijk geen idee wat er precies in ligt. Nieuwe boodschappen worden erbij gelegd want met een beetje aanduwen past het nog net. Het is daarom een goed idee om eens in de zoveel tijd de inhoud van je diepvries leeg te eten. Met de producten, ingevroren gerechten, groenten en fruit kun je vast nog hele lekkere gerechten maken. Op deze manier ga je ook verspilling tegen.
Als het op eten en voeding aankomt ben ik heel erg georganiseerd. Ik hou van plannen en ik wil graag weten wat ik in huis heb. Ook heb ik een uitgebreide basisvoorraad, hier kan ik altijd op terugvallen en met die ingrediënten iets lekkers en voedzaams op tafel zetten. Maar dan zijn er ook nog mijn vriezers. De vriezer is mijn beste vriend! Ik kook graag grotere hoeveelheden (komt door mijn Indo roots) en dat is ook praktisch omdat ik de slowcooker vaak gebruik. Ongeveer 2 tot 3 keer per jaar haal ik mijn vriezers leeg en kook ik de hele week gerechten met alleen deze producten en ingrediënten. Ik combineer dit met verse ingrediënten die ik nog in huis heb. Zo krijg ik weer overzicht in mijn diepvries, hoef ik (bijna) niks weg te gooien en ga ik verspilling tegen.
Eet je diepvries leeg – recepten en tips
Het beste moment om je diepvries leeg te maken is na een vakantie of na de feestdagen. Ik doe de ‘grote beurt’ meestal na de zomervakantie en na oud en nieuw. In mijn vriezer vind je onder andere verschillende soorten brood, diepvriesfruit en diepvriesgroente, Oosterse kruiden/specerijen zoals gember, kurkuma, sereh en djeroek poeroet. Loempiavellen, dumplings, zelfgemaakte seitan, snacks en friet en dan nog een hoop bakjes met gerechten die ik een keer heb ingevroren. Om te voorkomen dat ik niet meer weet wat er in een bakje of zakje zit schrijf ik er voor het invriezen altijd op wat erin zit met de datum erbij.
Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf ook je vriezer onderhanden gaan nemen? Ik leg aan de hand van een stappenplan uit hoe ik dit aanpak.
Stappenplan
Inventariseer de inhoud
- Neem een pen, papier een afvalzak en je groenbak en begin met het sorteren van de producten. Leg vleesproducten bij elkaar, groenten, fruit en broodproducten. Kijk welke producten niet meer eetbaar zijn en gooi dit weg.
Categoriseer
- Leg alle producten op categorie (eventueel in aparte bakken als je er plaats voor hebt) en schrijf precies op wat er in je vriezer ligt. Vervolgens ga je met je lijstje naar je voorraadkast en koelkast.
Begin met plannen
- Plan je maaltijden voor de komende week met de producten uit je diepvries. De ingrediënten met de oudste houdbaarheidsdatum zou je als eerste kunnen gebruiken. Kijk wat je nog in je koelkast en voorraadkast hebt en combineer dit met de producten uit je vriezer. Je kunt nu makkelijk op je lijstje zien wat voor soort gerechten je kunt maken.
- Ga je nog boodschappen doen, kijk dan eerst op je ‘vriezerlijstje’ en pas je boodschappen daarop aan.
- Heb je iets uit je vriezer opgegeten, streep dit dan van je lijstje af.
Voorbeeldmaaltijd 1:
Wokgerecht
- Uit de vriezer: verschillende diepvriesgroenten zoals sperziebonen, edamame boontjes, broccoli en paprikareepjes.
- Verse ingrediënten: ui, knoflook, een eiwitbron zoals kip of tofu, bosuitjes.
- Uit de voorraadkast: rijst, woksaus, sesamolie, gebakken uitjes.
Met deze ingrediënten maak je snel met een aantal diepvriesgroenten een lekker en snel wokgerecht.
Voorbeeldmaaltijd 2:
Curry
- Uit de vriezer: een portie zelfgemaakte linzencurry, eventueel diepvriesbloemkool of broccoli.
- Verse ingrediënten: ingelegde rode ui, komkommer of een andere groente uit je koelkast (bimi, broccoli of veldsla).
- Uit de voorraadkast: rijst, platbrood of pita’s.
Maak een lekker bordje met curry, rijst, platbrood, groenten en ingelegde rode ui. Een restje curry kun je ook eten in een wrap samen met bijvoorbeeld sla en ingelegde ui. Of serveer de curry over gepofte (zoete) aardappelen, lekker met verse kruiden en ringetjes bosui en een beetje yoghurt.
Voorbeeldmaaltijd 3:
Noedelsoep
- Uit de vriezer: (vegan)kipreepjes, broccoli, doperwten, edamame boontjes of een zak soepgroente.
- Verse ingrediënten: bosui, gember, knoflook, limoensap, water
- Uit de voorraadkast: noedels, groentebouillonpoeder of bouillonblokjes, sojasaus, sesamolie, chilivlokken.
Bak de gember, bosui en knoflook aan, voeg de groenten en smaakmakers toe, laat dit met water zachtjes koken. Bak de kip en gebruik deze als topping of laat de reepjes meekoken in de soep. Voeg als laatste de noedels toe. Als de noedels gaar zijn is je soep klaar. Breng op smaak met limoensap.
Welke gerechten zijn geschikt om restjes in te verwerken?
- Pastasauzen of tomatensauzen, in dit soort gerechten kun je allerlei groenten verwerken.
- Soepen, hierin kun je allerlei soorten diepvriesgroenten verwerken.
- Noedelsoepen, zoals hierboven in het voorbeeld beschreven.
- Stoofschotels zoals een chili, een stoof met kikkererwten of pompoen.
- Wok en roerbakgerechten, sperziebonen, edamame boontjes, paprikareepjes passen hier prima bij
- Curry’s, hierin kun je diepvriesgroente zoals bloemkool en broccoli verwerken
- Ovenschotels, groente zoals bloemkool, pompoen en broccoli zijn hier erg geschikt voor.
- Gebakken rijst gerechten zoals bijvoorbeeld nasi goreng.
- Smoothies, maak smoothies van diepvriesfruit en groente zoals bevroren boerenkool en spinazie.
- Fruitmoes of compote van rood diepvriesfruit.
- Chia jam maak je van verschillende soorten fruit, ideaal voor bevroren fruit zoals blauwe bessen, aardbeien en zelfs mango.
Ga jij je diepvries leeg maken? Plaats op facebook je foto’s van jouw #eetjediepvriesleeg gerecht! Vind ik leuk!
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Kooktips voor de Indische keuken
- Kleine (basis) broodjes
- Bladerdeeg hartjes
- Smoothie met rode besjes
- Pesto bladerdeegrolletjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.