Eetspiratie » Linzenchili uit de slowcooker
Linzenchili uit de slowcooker

Linzenchili uit de slowcooker

Linzenchili uit de slowcooker, een chili met een bite! Als ik mijn favoriete chili recept moest kiezen dan zou het deze zijn. De linzen geven dit gerecht body en daarnaast zijn ze lekker en gezond. Je maakt dit gerecht in de slowcooker, dus je hebt er – behalve een beetje voorbereiding – bijna geen omkijken naar. Ook zit er in deze chili een lekkere pittige smaakmaker, namelijk chipotle pepers in adobosaus. Hier krijgt de chili een pittige en rokerige smaak van.

Zoals ik al vaker heb gezegd: linzen zijn niet oubollig! Ze zijn lekker, makkelijk te verwerken in recepten en een goede plantaardige bron van eiwitten. Linzen hoef je in principe niet te weken, maar het is wel aan te raden ze altijd goed af te spoelen tot er geen schuim meer af komt en het water helder is. Groene linzen zijn van alle linzen de meest stevige soort, ze behouden na zelfs 8 uur in de slowcooker nog mooi hun vorm. Ze zijn daarom ideaal voor een gerecht als deze vegan chili. Zoek je een lekker recept voor een chili met bonen? Hier vind je een aantal lekkere recepten.

Deze vergiet is zo lek als een mandje
HI NATURE™ Vergiet Opvouwbaar set van 2 stuks

HI NATURE™ Vergiet Opvouwbaar set van 2 stuks

Inklapbaar Siliconen Vergiet – 1 Groot en 1 Klein – 100% BPA Vrij – Vaatwasbestendig – Hittebestendig.

Linzenchili uit de slowcooker

Ik wilde deze chili een lekkere rokerige smaak geven. Daarvoor gebruikte ik een ingrediënt dat inmiddels onmisbaar is geworden in mijn keuken namelijk: chipotle pepers in adobosaus. Je koopt dit in de supermarkt in een klein schattig oranje blikje van het merk La Morena. Maar vergis je niet, de pepertjes zien er schattig uit, maar ze zijn pittig! Voeg ze daarom toe naar eigen smaak. Pepers die je overhebt, bewaar je een paar dagen in de koelkast of je prakt ze fijn en vriest ze in, in een ijsblokjesvorm. Zo hoef je niks weg te gooien en heb je altijd chipotle pepers in adobosaus bij de hand.

Een chili is niet compleet zonder toppings. Een drizzle limoensap mag echt niet ontbreken evenals in plakjes gesneden jalapeno peper. Andere lekkere toppings zijn, een pickle (zoetzuur) van rode ui, guacamole, (cashew) room en natuurlijk niet te vergeten verkruimelde tortillachips. De linzenchili kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of je vriest het in.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Linzenchili uit de slowcooker
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Linzenchili uit de slowcooker

Linzenchili uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
4.9 van 10 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, DinerKeuken: MexicaansNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd (op stand low)

8

uren 
Totale tijd

8

uren 

20

minuten

Linzenchili uit de slowcooker, een vegan chili met een bite. Dit recept maak je in 8 uur op stand low in de slowcooker. Een voedzaam, eiwitrijk gerecht met een beetje pit van chipotle pepers in adobosaus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 ui ,gesnipperd

  • 4 tenen knoflook, fijngehakt

  • 300 gram gedroogde groene linzen, afgespoeld

  • 100 gram gedroogde rode linzen, afgespoeld

  • 750 milliliter water

  • 1 blik tomatenblokjes (400 ml)

  • 1 pakje gezeefde tomaten (500 ml)

  • 1 blik kidney bonen (400 gram) afgespoeld

  • 1 blik zwarte bonen (400 gram) afgespoeld

  • halve theelepel chilipoeder

  • 2 theelepels gedroogde oregano

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje)

  • 2 chipotle pepers in adobosaus (of meer naar smaak)

  • zout naar smaak

  • 2 theelepels suiker

  • 1 limoen in partjes voor erbij

  • 1 theelepel olie

BEREIDING

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Maak ook de chipotle pepers fijn met een mes of vork.
  • Weeg 300 gram groene linzen en 100 gram rode linzen af en doe deze samen in een vergiet. Spoel ze af onder de kraan tot het schuim verdwenen is en het water helder is. Doe dit ook met 400 gram kidney bonen en 400 gram zwarte bonen.
  • Verhit 1 theelepel olie in een pan of in de slowcooker of multicooker als deze een sauté functie heeft. Fruit de ui aan samen met de knoflook en een snufje zout. Voeg 1 theelepel komijn, een halve theelepel chilipoeder, 2 theelepels oregano toe en schep dit even om. Schep alles vervolgens over in de slowcooker of stop de sauté functie van je cooker.
  • Voeg de afgespoelde linzen en bonen toe, samen met 400 milliliter tomatenblokjes, 500 milliliter gezeefde tomaten, 2 chipotle pepers, een halve theelepel zout, 2 theelepels suiker en 1,5 eetlepel bouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje).
  • Schenk er 750 milliliter water op en roer alles goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en stel een kooktijd in van 8 uur op stand low. Na 8 uur is de chili klaar. Naarmate de chili afkoelt dikt hij nog wat in.
  • Serveer met lekkere toppings zoals: (cashew) room, guacamole, een pickle van rode ui en tortilla chips. Een drizzle limoensap mag niet ontbreken en voor extra pit voeg je plakjes jalapeno peper toe.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.