Eetspiratie Ā» Linzenchili uit de slowcooker
Linzenchili uit de slowcooker

Linzenchili uit de slowcooker

Linzenchili uit de slowcooker, een chili met een bite! Als ik mijn favoriete chili recept moest kiezen dan zou het deze zijn. De linzen geven dit gerecht body en daarnaast zijn ze lekker en gezond. Je maakt dit gerecht in de slowcooker, dus je hebt er – behalve een beetje voorbereiding – bijna geen omkijken naar. Ook zit er in deze chili een lekkere pittige smaakmaker, namelijk chipotle pepers in adobosaus. Hier krijgt de chili een pittige en rokerige smaak van.

Zoals ik al vaker heb gezegd: linzen zijn niet oubollig! Ze zijn lekker, makkelijk te verwerken in recepten en een goede plantaardige bron van eiwitten. Linzen hoef je in principe niet te weken, maar het is wel aan te raden ze altijd goed af te spoelen tot er geen schuim meer af komt en het water helder is. Groene linzen zijn van alle linzen de meest stevige soort, ze behouden na zelfs 8 uur in de slowcooker nog mooi hun vorm. Ze zijn daarom ideaal voor een gerecht als deze vegan chili. Zoek je een lekker recept voor een chili met bonen? Hier vind je een aantal lekkere recepten.

Linzenchili uit de slowcooker
Vegan chili met groene linzen

Linzenchili uit de slowcooker

Ik wilde deze chili een lekkere rokerige smaak geven. Daarvoor gebruikte ik een ingrediƫnt dat inmiddels onmisbaar is geworden in mijn keuken namelijk: chipotle pepers in adobosaus. Je koopt dit in de supermarkt in een klein schattig oranje blikje van het merk La Morena. Maar vergis je niet, de pepertjes zien er schattig uit, maar ze zijn pittig! Voeg ze daarom toe naar eigen smaak. Pepers die je overhebt, bewaar je een paar dagen in de koelkast of je prakt ze fijn en vriest ze in, in een ijsblokjesvorm. Zo hoef je niks weg te gooien en heb je altijd chipotle pepers in adobosaus bij de hand.

Een chili is niet compleet zonder toppings. Een drizzle limoensap mag echt niet ontbreken evenals in plakjes gesneden jalapeno peper. Andere lekkere toppings zijn, een pickle (zoetzuur) van rode ui, guacamole, (cashew) room en natuurlijk niet te vergeten verkruimelde tortillachips. De linzenchili kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of je vriest het in.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Linzenchili uit de slowcooker
Linzenchili uit de slowcooker
Linzenchili uit de slowcooker

Linzenchili uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

20

minuten
Slowcooker low

8

uren 
Total time

8

uren 

20

minuten

Linzen chili uit de slowcooker, een vegan chili met een bite.

Kook modus

Als de kookmodus aanstaat dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediƫnten:

  • 1 ui gesnipperd

  • 4 tenen knoflook fijngehakt

  • 300 gram gedroogde groene linzen afgespoeld

  • 100 gram gedroogde rode linzen afgespoeld

  • 750 milliliter water

  • 1 blik tomatenblokjes (400 ml)

  • 1 pakje gezeefde tomaten (500 ml)

  • 1 blik kidney bonen (400 gram) afgespoeld

  • 1 blik zwarte bonen (400 gram) afgespoeld

  • halve theelepel chilipoeder

  • 2 theelepels gedroogde oregano

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje)

  • 2 chipotle pepers in adobosaus (of meer naar smaak)

  • zout naar smaak

  • 2 theelepels suiker

  • 1 limoen in partjes voor erbij

  • 1 theelepel olie

Bereiding:

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Maak ook de chipotle pepers fijn met een mes of vork.
  • Weeg de linzen af en doe deze samen in een vergiet. Spoel ze af onder de kraan tot het schuim verdwenen is en het water helder is. Doe dit ook met de kidney bonen en de zwarte bonen.
  • Verhit 1 theelepel olie in een pan of in de slowcooker of multicooker als deze een sautĆ© functie heeft. Fruit de ui aan samen met de knoflook en een snufje zout. Voeg de komijn, chilipoeder en oregano toe en schep dit even om. Schep het vervolgens over in de slowcooker of stop de sautĆ© functie van je cooker.
  • Voeg de afgespoelde linzen en bonen toe, samen met 400 milliliter tomatenblokjes, 500 milliliter gezeefde tomaten, de chipotle pepers, een halve theelepel zout, 2 theelepels suiker en 1,5 eetlepel bouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje).
  • Schenk er 750 milliliter water op en roer alles goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en stel een kooktijd in van 8 uur op low. Na 8 uur is de chili klaar. Naarmate de chili afkoelt dikt hij nog wat in.
  • Serveer met lekkere toppings zoals: (cashew) room, guacamole, een pickle van rode ui en tortilla chips. Een drizzle limoensap mag niet ontbreken en voor extra pit voeg je plakjes jalapeno peper toe.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.