Zwarte bonensoep uit de slowcooker, een goedgevulde eiwitrijke soep met Mexicaanse smaken. Soepen met bonen zijn ideaal om te bereiden in de slowcooker, zo ook deze zwarte bonensoep. Dit soort soepen kun je gerust 6 tot 8 uur op low laten staan en je hebt er geen omkijken naar. Gebruik bonen uit blik, of bonen die je zelf geweekt en gekookt hebt. Serveer de soep met lekkere toppings zoals verse kruiden, pepertjes en verkruimelde tortillachips.
Deze soep ziet er net even iets anders uit dan andere soepen. Door de zwarte bonen krijgt het een mooie warme kleur. Het is romig, hartig en doordat de soep deels gepureerd wordt heeft het een lekkere textuur. Als je nog geen zwarte bonen liefhebber bent, dan word je het misschien wel door dit recept. Deze soep is lekker door de toppings. Een drizzle limoensap mag bij zwarte bonen nooit ontbreken. Een beetje (cashew)room, verkruimelde tortillachips en verse koriander of peterselie geven de soep een extra kick. Voor dit recept kun je zwarte bonen uit blik gebruiken, maar zelf geweekte en gekookte zwarte bonen zijn ook een goede optie. In dit artikel kun je lezen hoe je zelf makkelijk gedroogde bonen kunt koken.
Zwarte bonensoep uit de slowcooker
Wat ik wel doe bij bijna al mijn slowcooker recepten is aanbakken. Hier zijn de meningen over verdeeld, maar het heeft wel mijn voorkeur. Wil je liever niet aanbakken dan is dat natuurlijk prima. Dan kun je die stap gewoon overslaan. Het is wel lekker om bij dit recept de ui, knoflook pepers en bleekselderij aan te bakken. De ‘rauwe’ smaak gaat er zo een beetje af en de smaken komen beter vrij. Het is maar een handeling van 5 minuten, maar het is zeker de moeite waard.
In dit recept gebruik ik in plaats van standaard tomatenblokjes een potje salsa uit de supermarkt. Tegenwoordig zijn er heerlijke salsa’s te koop met niet al te gekke ingrediënten. Ik heb de soep ook gemaakt zonder de salsa, maar het is toch net iets lekkerder mét. In plaats van verse rode paprika heb ik gekozen voor gegrilde paprika uit pot. Deze heeft meer smaak dan de verse variant en het is een snel en handig ingrediënt voor deze vegan zwarte bonensoep.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Zwarte bonensoep uit de slowcooker
8
porties20
minutes6
hours6
hours20
minutesZwarte bonensoep, een eiwitrijk gerecht uit de slowcooker met een Mexicaans tintje. Dit recept maak je in 6 uur op stand low in de slowcooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
2 verse jalapeno pepers, fijngesneden
3 plakken gegrilde paprika uit pot, fijngesneden
1 potje salsa naar smaak (220 gram)
1 theelepel gemalen komijn
1 – 2 theelepels oregano
1 theelepel gerookt paprikapoeder
chilipoeder naar smaak
2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 1,5 verkruimeld bouillonblokje)
800 gram zwarte bonen (2 blikken van 400 gram), afgespoeld
750 milliliter water
peper en zout naar smaak
1 limoen in partjes voor erbij
toppings: verse kruiden/tortillachips/(cashew) room
1 theelepel olie
BEREIDING
- Snipper 1 ui, hak 3 tenen knoflook fijn, snijd 3 gegrilde paprika’s in stukjes en hak de jalapeno pepers fijn. Maak 2 stengels bleekselderij schoon en snijd deze in kleine stukjes.
- Spoel 800 gram zwarte bonen af onder de kraan tot het schuim weg is en het water helder is.
- Verhit een theelepel olie in een koekenpan (of de slowcooker of multicooker als er een sauté functie op zit). Bak de ui, knoflook, jalapeno en bleekselderij aan met een snufje zout aan tot het een beetje zacht en glazig is. Voeg ook 1 theelepel gemalen komijn, 2 theelepels oregano en 1 theelepel gerookt paprikapoeder toe en schep dit even om.
- Doe dit mengsel over in de slowcooker (of stop de sauté functie van je cooker).
- Voeg 1 potje salsa, de gesneden gegrilde paprika, chilipoeder naar smaak, de zwarte bonen en 2 eetlepels bouillonpoeder (of 1,5 bouillonblokje) toe. Schenk er 750 milliliter water op.
- Doe de deksel op de pan en stel een kooktijd van 6 tot 8 uur in op stand low of op 3 tot 4 uur op stand high. Als de kooktijd verstreken is, schep je 500 milliliter van de soep in een (hittebestendige) blender en pureer je dit glad. Je kunt ook een gedeelte pureren met de staafmixer. Doe dit niet rechtstreeks in de pan van je slowcooker maar schep een gedeelte eruit, pureer het en schenk het weer terug in de pan.
- Breng de soep op smaak met zout en peper. Drizzle er limoensap overheen en serveer met de toppings die je lekker vindt.
AANTEKENINGEN
- Deze soep kun je prima invriezen. In de vriezer is het tot 6 maanden houdbaar.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Bruine bonensoep
- Woksaus met zwarte peper en knoflook
- Chinees wokgerecht met kip en zwarte bonen
- Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)
- Sambal goreng boontjes met tahoe
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.