Bubur ketan hitam, oftewel zwarte kleefrijstpap of zwarte zoete rijstepap. Ja zwart, je leest het goed! Nu denk je misschien, dit recept laat ik even aan me voorbij gaan. Ik zeg, probeer het vooral uit. Als ik je vertel dat het een zoet gerecht is dat je kunt eten als ontbijt, tussendoortje of dessert dan klinkt het ineens een stuk aantrekkelijker toch? Het is eenvoudig om te maken en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Bubur ketan hitam is ook een mooie afsluiter van een etentje of Indische rijsttafel. Het ziet er ook mooi en bijzonder uit door de zwart/paarse kleur.
Het belangrijkste ingrediënt van deze rijstepap is natuurlijk de zwarte rijst. En je hoeft hiervoor geen tripje naar de toko te maken, want het is gewoon te koop in de supermarkt. Biologische en volkoren varianten van zwarte rijst zijn ook online verkrijgbaar in verschillende (natuurvoedings)winkels (zie de aantekeningen onderaan het recept).
Zwarte rijst heeft wel een langere kooktijd dan bijvoorbeeld witte rijst. Je kunt de rijst een nacht voorweken om zo de kooktijd te verkorten, maar dit is geen must. De kooktijd voor zwarte rijstepap in een gewone pan is ongeveer 60 minuten. En heb je een Crock-Pot Express multicooker? (klik hier voor meer informatie). In deze pan is de kooktijd ongeveer 40 minuten. Ik leg beide bereidingen uit.
Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap) in de Crock-Pot Express bereiden? Onderaan dit recept vind je de bereidingswijze.
Bubur ketan hitam
Er zijn verschillende versies van deze zwarte zoete rijstepap. In Thailand serveren ze er bijvoorbeeld jonge kokosnoot en taro (een wortelknol die lijkt op een aardappel) bij. Ook worden er zoete maiskorrels of blokjes mango bij gegeten. Vanja van der Leeden (klik hier om haar boek te bekijken) serveert er zoete aardappelchips bij en garneert de pap met gehakte pistachenoten.
Ik heb het recept zo simpel mogelijk gehouden en ingrediënten gebruikt die iedereen makkelijk kan vinden. Zo heb ik geen pandanblad gebruikt. Pandan wordt ook wel de Oosterse vanille genoemd. In plaats daarvan heb ik vanille-extract gebruikt in dit recept en dat werkt prima. Er zit ook suiker in dit recept. Ik heb lichtbruine suiker gebruikt omdat deze smaak het dichtstbij de smaak van palmsuiker komt. De hoeveelheid suiker kun je aanpassen naar je eigen smaak.
De kokosmelk wordt er in principe bij geserveerd. Je maakt de pap en je schenkt de kokosmelk eroverheen. In sommige recepten wordt de kokosmelk ingedikt met rijstbloem of maïzena. Als je dikke kokosmelk (dus geen light variant) gebruikt is dit niet perse nodig. Echter heb ik ervaren dat als je de rijstepap hebt bereid, het lekkerder is om de kokosmelk door de rijst heen te mengen. Kijk dus wat je zelf het lekkerst vindt, eroverheen drizzelen of er doorheen mengen.
Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje viaWIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE