Eetspiratie » Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)
Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)

Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)

Bubur ketan hitam, oftewel zwarte kleefrijstpap of zwarte zoete rijstepap. Ja zwart, je leest het goed! Nu denk je misschien, dit recept laat ik even aan me voorbij gaan. Ik zeg, probeer het vooral uit. Als ik je vertel dat het een zoet gerecht is dat je kunt eten als ontbijt, tussendoortje of dessert dan klinkt het ineens een stuk aantrekkelijker toch? Het is eenvoudig om te maken en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Bubur ketan hitam is ook een mooie afsluiter van een etentje of Indische rijsttafel. Het ziet er ook mooi en bijzonder uit door de zwart/paarse kleur.

Het belangrijkste ingrediënt van deze rijstepap is natuurlijk de zwarte rijst. En je hoeft hiervoor geen tripje naar de toko te maken, want het is gewoon te koop in de supermarkt. Biologische en volkoren varianten van zwarte rijst zijn ook online verkrijgbaar in verschillende (natuurvoedings)winkels (zie de aantekeningen onderaan het recept).

Zwarte rijst heeft wel een langere kooktijd dan bijvoorbeeld witte rijst. Je kunt de rijst een nacht voorweken om zo de kooktijd te verkorten, maar dit is geen must. De kooktijd voor zwarte rijstepap in een gewone pan is ongeveer 60 minuten. En heb je een Crock-Pot Express multicooker? (klik hier voor meer informatie). In deze pan is de kooktijd ongeveer 40 minuten. Ik leg beide bereidingen uit.

Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap) in de Crock-Pot Express bereiden? Onderaan dit recept vind je de bereidingswijze.

Bubur ketan hitam

Er zijn verschillende versies van deze zwarte zoete rijstepap. In Thailand serveren ze er bijvoorbeeld jonge kokosnoot en taro (een wortelknol die lijkt op een aardappel) bij. Ook worden er zoete maiskorrels of blokjes mango bij gegeten. Vanja van der Leeden (klik hier om haar boek te bekijken) serveert er zoete aardappelchips bij en garneert de pap met gehakte pistachenoten.

Ik heb het recept zo simpel mogelijk gehouden en ingrediënten gebruikt die iedereen makkelijk kan vinden. Zo heb ik geen pandanblad gebruikt. Pandan wordt ook wel de Oosterse vanille genoemd. In plaats daarvan heb ik vanille-extract gebruikt in dit recept en dat werkt prima. Er zit ook suiker in dit recept. Ik heb lichtbruine suiker gebruikt omdat deze smaak het dichtstbij de smaak van palmsuiker komt. De hoeveelheid suiker kun je aanpassen naar je eigen smaak.

De kokosmelk wordt er in principe bij geserveerd. Je maakt de pap en je schenkt de kokosmelk eroverheen. In sommige recepten wordt de kokosmelk ingedikt met rijstbloem of maïzena. Als je dikke kokosmelk (dus geen light variant) gebruikt is dit niet perse nodig. Echter heb ik ervaren dat als je de rijstepap hebt bereid, het lekkerder is om de kokosmelk door de rijst heen te mengen. Kijk dus wat je zelf het lekkerst vindt, eroverheen drizzelen of er doorheen mengen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)

Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)

5.0 van 3 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Budget, Crock-Pot Express, Desserts, Indofood, VeganKeuken: IndofoodNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

1

uur 
Tijd totaal

1

uur 

5

minuten

Bubur ketan hitam oftewel zwarte zoete rijstepap. Geschikt als ontbijt, tussendoortje en dessert.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 200 gram zwarte rijst

  • 1 liter water

  • halve theelepel zout

  • 1 theelepel vanille extract

  • 200 milliliter kokosmelk

  • 50 tot 75 gram lichtbruine suiker (hoeveelheid naar smaak)

Bereiding:

  • Spoel de rijst af onder de kraan en doe dit samen met het water en zout in een ruime kookpan.
  • Breng de rijst aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de rijst minimaal een uur koken tot hij zacht en gaar is. Maar let op! Zorg ervoor dat je regelmatig roert. Omdat zwarte rijst veel zetmeel bevat, plakt deze sneller. Roer dus regelmatig zodat de rijst niet aan de bodem van de pan vastplakt en verbrand.
  • Als de kooktijd verstreken is ga je proeven om te kijken of de rijst gaar en zacht genoeg is. Er mag nog een kleine bite aan de rijst zitten. Je hoeft de rijst niet af te gieten, het is niet erg als er nog wat vocht in de pan zit.
  • Meng nu de suiker en het vanille extract door de rijst. Serveer de kokosmelk erop of meng deze door de gekookte rijst. Eet de rijstpap warm of koud. Serveer er eventueel fruit bij. Restjes bewaar je in de koelkast.Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)

Aantekeningen

  • Bereiding zwarte zoete rijstepap in de Crock-Pot Express: spoel 250 gram zwarte rijst af en doe dit samen met 600 milliliter water en een halve theelepel zout in de Crock-Pot Express. Zet het ventiel dicht en stel het rice/risotto programma in voor 40 minuten op stand low. Doe na de kooktijd een quick release door het ventiel direct te openen. Meng 50 (tot 75) gram suiker, vanille en 200 milliliter kokosmelk door de rijst. Serveer warm en bewaar restjes in de koelkast.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)