Eetspiratie » Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)
Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)

Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)

Bubur ketan hitam, oftewel zwarte kleefrijstpap of zwarte zoete rijstepap. Ja zwart, je leest het goed! Nu denk je misschien, dit recept laat ik even aan me voorbij gaan. Ik zeg, probeer het vooral uit. Als ik je vertel dat het een zoet gerecht is dat je kunt eten als ontbijt, tussendoortje of dessert dan klinkt het ineens een stuk aantrekkelijker toch? Het is eenvoudig om te maken en je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Bubur ketan hitam is ook een mooie afsluiter van een etentje of Indische rijsttafel. Het ziet er ook mooi en bijzonder uit door de zwart/paarse kleur.

Het belangrijkste ingrediënt van deze rijstepap is natuurlijk de zwarte rijst. En je hoeft hiervoor geen tripje naar de toko te maken, want het is gewoon te koop in de supermarkt. Biologische en volkoren varianten van zwarte rijst zijn ook online verkrijgbaar in verschillende (natuurvoedings)winkels (zie de aantekeningen onderaan het recept).

Zwarte rijst heeft wel een langere kooktijd dan bijvoorbeeld witte rijst. Je kunt de rijst een nacht voorweken om zo de kooktijd te verkorten, maar dit is geen must. De kooktijd voor zwarte rijstepap in een gewone pan is ongeveer 60 minuten. En heb je een Crock-Pot Express multicooker? (klik hier voor meer informatie). In deze pan is de kooktijd ongeveer 40 minuten. Ik leg beide bereidingen uit.

Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap) in de Crock-Pot Express bereiden? Onderaan dit recept vind je de bereidingswijze.

Bubur ketan hitam maken

Er zijn verschillende versies van deze zwarte zoete rijstepap. In Thailand serveren ze er bijvoorbeeld jonge kokosnoot en taro (een wortelknol die lijkt op een aardappel) bij. Ook worden er zoete maiskorrels of blokjes mango bij gegeten. Vanja van der Leeden (klik hier om haar boek te bekijken) serveert er zoete aardappelchips bij en garneert de pap met gehakte pistachenoten.

Ik heb het recept zo simpel mogelijk gehouden en ingrediënten gebruikt die iedereen makkelijk kan vinden. Zo heb ik geen pandanblad gebruikt. Pandan wordt ook wel de Oosterse vanille genoemd. In plaats daarvan heb ik vanille-extract gebruikt in dit recept en dat werkt prima. Er zit ook suiker in dit recept. Ik heb lichtbruine suiker gebruikt omdat deze smaak het dichtstbij de smaak van palmsuiker komt. De hoeveelheid suiker kun je aanpassen naar je eigen smaak.

De kokosmelk wordt er in principe bij geserveerd. Je maakt de pap en je schenkt de kokosmelk eroverheen. In sommige recepten wordt de kokosmelk ingedikt met rijstbloem of maïzena. Als je dikke kokosmelk (dus geen light variant) gebruikt is dit niet perse nodig. Echter heb ik ervaren dat als je de rijstepap hebt bereid, het lekkerder is om de kokosmelk door de rijst heen te mengen. Kijk dus wat je zelf het lekkerst vindt, eroverheen drizzelen of er doorheen mengen.

Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Budget, Crock-Pot Express, Desserts, Indofood, VeganKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

1

uur 
Tijd totaal

1

uur 

5

minuten

Bubur ketan hitam oftewel zwarte zoete rijstepap. Geschikt als ontbijt, tussendoortje en dessert.

Ingrediënten

  • 200 gram zwarte rijst

  • 1 liter water

  • halve theelepel zout

  • 1 theelepel vanille extract

  • 200 milliliter kokosmelk

  • 50 tot 75 gram lichtbruine suiker (hoeveelheid naar smaak)

Hoe maak je het?

  • Spoel de rijst af onder de kraan en doe dit samen met het water en zout in een ruime kookpan.
  • Breng de rijst aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de rijst minimaal een uur koken tot hij zacht en gaar is. Maar let op! Zorg ervoor dat je regelmatig roert. Omdat zwarte rijst veel zetmeel bevat, plakt deze sneller. Roer dus regelmatig zodat de rijst niet aan de bodem van de pan vastplakt en verbrand.
  • Als de kooktijd verstreken is ga je proeven om te kijken of de rijst gaar en zacht genoeg is. Er mag nog een kleine bite aan de rijst zitten. Je hoeft de rijst niet af te gieten, het is niet erg als er nog wat vocht in de pan zit.
  • Meng nu de suiker en het vanille extract door de rijst. Serveer de kokosmelk erop of meng deze door de gekookte rijst. Eet de rijstpap warm of koud. Serveer er eventueel fruit bij. Restjes bewaar je in de koelkast.Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)

Aantekeningen

  • Bereiding zwarte zoete rijstepap in de Crock-Pot Express: spoel 250 gram zwarte rijst af en doe dit samen met 600 milliliter water en een halve theelepel zout in de Crock-Pot Express. Zet het ventiel dicht en stel het rice/risotto programma in voor 40 minuten op stand low. Doe na de kooktijd een quick release door het ventiel direct te openen. Meng 50 (tot 75) gram suiker, vanille en 200 milliliter kokosmelk door de rijst. Serveer warm en bewaar restjes in de koelkast.
  • Online kun je biologische zwarte rijst, kokosmelk en vanille extract kopen. Uiteraard zijn alle ingrediënten voor dit recept ook te vinden in de supermarkt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

5 Reacties

  1. Yes gelukt! Ik denk dat ik het tijdens programma de tijd wilde aanpassen maar dan lukt het niet meer. Thnx!

  2. Hi Simone,

    Ja heb ik.
    Manual kiezen dan ipv van risotto/rice?

    Groetjes Jennifer

    • Hoi, je kunt rice/risotto kiezen en dan geeft hij standaard 12 minuten aan als het goed is. Met het + tekentje (boven het woordje low) kun je de tijd naar boven instellen tot hij op 40 staat. Zo doe ik het altijd in ieder geval. Manual stand kan ook maar dan moet je temp adjust kiezen om de hoge druk van high naar low te zetten en dan de tijd handmatig instellen. Met de plus en min knopjes zou je in principe elke tijd moeten kunnen instellen. Ik hoor graag of het gelukt is! Groetjes, Simone

  3. Hi Simone, ik kan alleen hele of half uur instellen dus geen 40 min. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Haha

    Groetjes Jennifer

    • Hoi Jennifer, heb je een Crock-Pot Express multicooker? Hierop zou je met de + en de – knop de tijd handmatig moeten kunnen instellen. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

3 × drie =