Rijstepap uit de Crock-Pot Express multicooker. Vroeger at ik graag koude rijstepap. Het zat in zo’n plastic beker die na twee keer opscheppen al leeg was (heel jammer). Ik at het met een beetje rietsuiker, dit knisperde altijd zo lekker in je mond. Het is een prima ontbijt, tussendoortje of dessert. In de multicooker kun je heel eenvoudig en snel zelf rijstepap maken.
Rijstepap is een redelijk goedkoop gerecht. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en je kunt het maken in grote hoeveelheden. Deze bereidingswijze is voor de multicooker, maar je kunt het prima maken in een ‘gewone pan‘ maar ook in de slowcooker. Kijk wat voor jou het handigst is.
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Rijstepap uit de Crock-Pot Express multicooker
Voor het maken van rijstepap gebruik ik het liefst pandan rijst of basmati rijst. Gewone simpele witte rijst kan natuurlijk ook. Belangrijk is om de rijst vooraf altijd te wassen. Spoel de rijst af in een vergiet onder de kraan. Ga er goed met je handen doorheen tot het water dat er vanaf komt helder ziet. In dit artikel leg ik uit waarom je rijst het beste kunt wassen voor het koken.
Verhouding rijst met melk en water
Om de rijst en het vocht af te meten, gebruik ik mijn kleine oude maatbekertje. Dit maatbekertje kreeg ik ooit bij mijn rijstkoker. Heb je niet zo’n handig bekertje? Neem dan een klein koffiekopje als alternatief. De grootte van het kopje maakt in principe niks uit. De verhouding voor rijstepap in de Crock-Pot Express is 1 kopje rijst met 3 kopjes vocht. Als je hetzelfde kopje gebruikt, kan er niks misgaan. Na de kooktijd voeg je nog een extra kopje melk toe (of meer naar wens) om de rijstpap iets meer vloeibaar en romig te maken.
In dit recept heb ik plantaardige melk gebruikt. Kokosmelk, sojamelk en havermelk zijn hiervoor prima opties. Als je voor een plantaardige variant kiest, krijg je vegan rijstepap. Wil je gewone melk gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt als de rijstepap warm is ook een klontje (plantaardige) boter toevoegen als je dat lekker vindt. Bestrooi de rijstpap voor het serveren met een beetje rietsuiker. Je kunt het zowel warm als koud eten.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Rijstepap uit de Crock-Pot Express multicooker
6
porties5
minutes35
minutes40
minutesMaak binnen 45 minuten een heerlijke romige rijstepap in de Crock-Pot Express multicooker. Een lekker tussendoortje, ontbijt of dessert. Ideaal voor mealprep en met een paar kleine aanpassingen makkelijk te maken in een vegan variant.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 kopje afgespoelde rijst
2 kopjes (plantaardige) melk + 1 tot 1,5 extra kopje om toe te voegen na de kooktijd
1 kopje water
1 kaneelstokje of een theelepel kaneel
1 zakje vanillesuiker (8 gram)
1 eetlepel suiker
snufje zout
topping: (riet)suiker of ahornsiroop
BEREIDING
- Weeg 1 kopje rijst af en spoel deze in een vergiet onder de kraan af tot het water dat er vanaf komt helder ziet.
- Zet de multicooker op een stevige ondergrond en kijk of het stoom aan de bovenkant vrij weg kan. Check of de ring in de deksel is geplaatst en of de binnenpan erin zit.
- Doe 1 kopje afgespoelde rijst in de multicooker en voeg 2 kopjes melk en 1 kopje water toe. Leg het kaneelstokje erin of voeg 1 theelepel kaneelpoeder toe. Voeg vervolgens een snufje zout en het zakje vanillesuiker toe. Roer dit even door elkaar.
- Doe de deksel op de pan en zet direct het ventiel dicht. Druk op rice/risotto, stand low, stel een tijd van 15 minuten in en druk op start.
- De pan gaat druk opbouwen en er verschijnt heat op de display, er kan stoom ontsnappen uit de pan. Als de druk is opgebouwd, hoor je een piepsignaal. De pan gaat nu terugtellen van 15 naar 0. Als de kooktijd verstreken is hoor je een piepsignaal, de pan springt over op de warmhoudstand en je doet nu niets.
- Laat de multicooker 10 minuten zo staan zodat hij zelf het meeste stoom kan kwijtraken (natural release). Na 10 minuten druk je op stop en open je voorzichtig het ventiel. Haal de deksel van de pan, verwijder het kaneelstokje en roer de rijst even door. Deze zal nu plakkerig zijn.
- Voeg nu nog 1 tot 1,5 kopje melk toe (afhankelijk van hoe dik je de pap wilt). Meng er 1 eetlepel suiker doorheen en proef of de rijstepap zoet genoeg is. Als je het lekker vindt, kun je nu een klontje (plantaardige) boter toevoegen. Meng dit er doorheen.
- Serveer de rijstepap warm of koud met een beetje (riet)suiker of ahornsiroop. Bewaar de rijstepap in een afgesloten bak in de koelkast.
- De volgende dag is de rijstepap een stuk steviger. Voeg dan een scheutje melk toe om het iets te verdunnen. In de koelkast is de rijstepap twee dagen houdbaar.
AANTEKENINGEN
- Wil je rijstepap bereiden in de slowcooker? Klik dan hier voor het recept. Wil je rijstpudding bereiden in een gewone pan? Klik dan hier voor het recept.
- Naast zoete rijstepap bestaat er ook hartige rijstepap. Dit wordt ook wel ‘congee’ genoemd. Het is ook bekend als bubur ayam (rijstepap met kip). Klik hier om het recept te bekijken.
Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
- Rijst koken in de Crock-Pot Express
- Nasi kuning (gele rijst) uit de Crock-Pot Express
- Bubur ayam (rijstepap met kip)
- Bubur ketan hitam (zwarte zoete rijstepap)
- Ontbijt zonder brood
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.