Eetspiratie » Nasi kuning (gele rijst) uit de multicooker
Nasi kuning uit de Crock-Pot Express

Nasi kuning (gele rijst) uit de multicooker

Nasi kuning (gele rijst) uit de multicooker. Mijn nasi kuning was nooit zoals ik het wilde. In een gewone pan of rijstkoker lukte het wel maar ik was nooit helemaal tevreden over het eindresultaat. Om die reden maakte ik weinig nasi kuning (ook wel bekend als gele (feest)rijst). Dus toen ik mijn Crock-Pot Express multicooker wat vaker gebruikt had voor het koken rijst dacht ik, nasi kuning moet hier perfect in lukken. En eerlijk gezegd heb ik nog nooit zulke lekkere nasi kuning gegeten.

Nasi kuning is rijst waar kurkuma aan toegevoegd wordt zodat het een gele kleur krijgt. Naast kurkuma worden er nog een aantal andere aromatische ingrediënten gebruikt zoals sereh (citroengras) en djeroek poeroet (limoenblad) waardoor het een heerlijke smaak krijgt. De kokosmelk zorgt voor lekkere zachte rijst. Ik voeg er als extra touch nog gember en knoflook aan toe.

Nasi kuning (gele rijst) uit de multicooker

Ik heb verschillende soorten rijst gekookt in de multicooker. Gewone witte rijst, zilvervliesrijst en zelfs sushirijst. Het fijne is dat elke rijstsoort vrij goed uit de multicooker komt. Bij mijn rijstkoker was dat wel anders. Daar plakte het of koekte het aan de bodem vast. Dat heb ik in de multicooker nog niet meegemaakt. Een multicooker is wat mij betreft de beste rijstkoker. Bij dit recept is de verhouding water en rijst gelijk. Hiermee bedoel ik 2 kopjes rijst op 2 kopjes vloeistof. En of je nu koffiekopjes of emmers gebruikt, de verhouding is 2 op 2. Ik gebruik het maatbekertje wat ik bij mijn rijstkoker destijds heb gekregen. Een normaal koffiekopje is ook prima qua formaat.

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Rijst wassen voor het koken

Mijn oma waste altijd haar rijst. Deze belangrijke stap kun je beter niet overslaan. De rijst komt er meer fluffy uit als je hem van tevoren wast. Spoel de rauwe rijst onder de koude kraan tot het water helder ziet. In dit artikel leg ik alles uit over het wassen van rijst.

Kneuzen van de kruiden en specerijen

Het is belangrijk dat je voor dat je begint met koken een aantal ingrediënten ‘kneust’. Hierdoor komen de smaken beter vrij en dat is bij dit recept juist belangrijk. De djeroek poeroet blaadjes kneus je door ze even te verfrommelen of in te scheuren. De sereh, gember en knoflook kneus je bijvoorbeeld met een stamper van een vijzel. Niet te voorzichtig, sla ze maar flink plat!

Nasi kuning (gele rijst) uit de multicooker

Nasi kuning (gele rijst) uit de multicooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.3 van 6 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

5

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

40

minuten

Bereid heel eenvoudig nasi kuning (gele feestrijst) in ongeveer een half uurtje in de multicooker.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 kopjes witte rijst gewassen

  • 1 kopje kokosmelk

  • 1 kopje water

  • 1 flinke theelepel theelepel kurkuma

  • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 gekneusde sereh stengel

  • halve theelepel zout

  • 2 laurierbladen (of daun salam)

  • 1 plak verse gember gekneusd

  • 2 tenen knoflook gekneusd

BEREIDING

  • Zet de multicooker op een stevige ondergrond en kijk of de bovenkant vrij is zodat de stoom straks weg kan. Controleer of de ring in de deksel zit en de binnenpan in de multicooker zit.
  • Doe 2 kopjes gewassen rijst in de pan samen met 1 kopje kokosmelk, 1 kopje water, 2 gekneusde djeroek poeroet blaadjes, 1 stengel gekneusde sereh, 2 laurierbladen, 1 plakje gekneusde gember, 2 tenen geplette knoflook 1 theelepel kurkuma en een halve theelepel zout.
  • Roer alles even goed door. Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Druk op rice/risotto en vervolgens op start. De pan geeft standaard 12 minuten kooktijd aan.
  • Er verschijnt heat op de display en de pan gaat druk opbouwen. Dit duurt ongeveer 6 minuten. Er kan ondertussen wat stoom uit de pan ontsnappen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal. De pan gaat nu terugtellen van 12 naar 0.
  • Als het programma klaar is, springt hij over op de warmhoudstand. Let op! Je laat de pan nu nog 10 minuten dicht staan, deze laat nu zelf zijn stoom los (natural release).
  • Als de 10 minuten verstreken zijn druk je op stop, Je maakt het ventiel voorzichtig open, let op stoom of heet water wat uit de deksel kan lopen. Zet de deksel op een theedoek.
  • Roer de rijst door met een rijstlepel of siliconen spatel en verwijder de sereh, djeroek poeroet, en de plak gember. Serveer direct en spoel zo snel mogelijk de pan en je keukengerei af in verband met de kurkuma.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.