Rendang van rundvlees wie kent het niet? Als je aan de Indonesische keuken denkt is dit misschien wel het eerste gerecht wat in je opkomt. Dit gerecht is heel belangrijk in de Indische en Indonesische keuken. Er zijn verschillende manieren om rendang te bereiden. Ik heb een slowcooker en dat is voor dit stoofvlees ideaal. Ik deel mijn recept van rendang en leg uit hoe ik deze bereid in de slowcooker.
Iedere familie, ieder eiland, iedere chefkok en elke oma heeft een ander recept voor rendang. Ook maakt iedereen dit gerecht op een andere manier. Er zijn verschillende soorten rendang. Je hebt een ‘droge’ versie, deze wordt in Indonesië het meeste gegeten. Maar veel mensen vinden het lekker met een beetje meer saus, de ‘natte’ versie. Wat ik wil zeggen, niet één rendang is hetzelfde.
Rendang wordt niet alleen gemaakt met rundvlees maar ook met kip, varkensvlees en je kunt het zelfs maken van spitskool. Bekijk hier een overzicht met verschillende rendang recepten.
Rendang van rundvlees uit de slowcooker
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je rendang gaat maken. Het vlees bijvoorbeeld. Elk stuk vlees is weer anders. Komt het van de slager of van de supermarkt? Is het biologisch of niet? Zit er veel vocht in of zit er veel of weinig vet aan? Dit heeft allemaal invloed op je gerecht. Rendang heeft vet nodig want vet = smaak. Haal rundvlees altijd van tevoren uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Als je ijskoud vlees in een hete pan legt dan komt het je gerecht niet ten goede. Een zuurtje toevoegen aan een rundvlees gerecht zorgt ervoor dat het vlees mals wordt. Dit kan zijn citroensap, azijn en in dit geval tamarinde.
Er is altijd een discussie over wel of niet aanbakken als je iets bereidt in de slowcooker. Ik kan daar heel kort over zijn, ik bak altijd aan. Dit is een scheikundig gebeuren (de maillardreactie) maar kort gezegd, het geeft meer smaak. Ik zeg niet dat je dat niet krijgt als je niet aanbakt, maar dan duurt dat proces gewoon langer. En in de Indonesische keuken worden boemboe’s, kruiden en specerijen altijd aangebakken en aangefruit want.. meer smaak.
Natte en droge rendang
Deze rendang is na 6 tot 8 uur nog redelijk ‘nat’ dus het is meer een curry (kare) te noemen. Als je de kooktijd verlengt dan kookt het vocht in en krijg je uiteindelijk de ‘droge’ rendang. In de slowcooker duurt dit proces veel langer als in een gewone stoofpan, omdat de temperatuur van de slowcooker onder de 100 graden blijft. Op gas of inductie heb je voor een droge rendang ongeveer 4 uur nodig. Voor een droge rendang heb ik ook een recept wat gemaakt wordt in een stoofpan. Ik noem dat recept ‘mijn ultieme rendang’. Bekijk hier het recept.
Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur voor rendang:
- Fase 1: kare (curry) dus met veel saus en vocht
- Fase 2: kalio, hier verkleurd de saus en dikt het in, de olie komt bovendrijven
- Fase 3: de uiteindelijke rendang, al het vocht is weg en het gekruide vlees blijft over
Dit is heel belangrijk: proeven! Ik hoor weleens dat een recept ‘flauw’ is. En dan denk ik, hoe dan? Een recept is een basis, een leidraad. Je volgt het recept en daarna ga je proeven. Als je gaat proeven dan weet je of je nog iets moet toevoegen aan het recept. Dit kan zijn zout, extra sambal, suiker of citroensap. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde smaak. Heb je het gerecht geproefd en ben je tevreden? Dan is je gerecht pas klaar. Zo kan een recept nooit flauw uitvallen.
Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!
Rendang van rundvlees uit de slowcooker
6
personen30
minutes8
hours8
hours30
minutesRendang van rundvlees uit de slowcooker, een geliefd recept uit de Indonesische keuken. Bereid dit heerlijke stoofvlees in 8 tot 10 uur op stand low in de slowcooker. Of in 3 tot 4 uur in de stoofpan.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
700 gram rundvlees (sukadelappen of runderlappen)
3 tenen knoflook
3 uien, in grove stukken
halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)
5 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
2 theelepels djinten (gemalen komijn)
1 theelepel trassi
2 centimeter verse gember, grof gesneden
300-350 milliliter water
100 gram fijngehakte santen (van een blok)
1 eetlepel (palm)suiker
2 theelepels gemalen laos
2 theelepels tamarinde pasta (asem)
5 laurierblaadjes of 2 salambladeren (Indisch laurier)
3 blaadjes djeroek poeroet ingescheurd
1 sereh stengel gekneusd
2 stuks steranijs
2 eetlepels (rijst)olie
zout en peper naar smaak
BEREIDING
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de boemboe in een keukenmachientje of met behulp van een staafmixer. Doe 3 grof gesneden uien, 3 tenen knoflook, 2 centimeter verse gember, een halve eetlepel sambal oelek, een rode peper grof gesneden (zonder zaadlijsten) en 1 theelepel trassi in een keukenmachientje en maal het fijn tot een pasta. Voeg een beetje water toe om boemboe een beetje te helpen.
- Snijd of knip 700 gram rundvlees in kleine blokjes en verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Bak het vlees rondom bruin en schep het uit de pan. Schep het vlees over in de slowcooker.
- Bak in dezelfde koekenpan de boemboe 3 tot 5 minuten aan in een eetlepel olie. Voeg vervolgens de droge specerijen toe (5 theelepels ketoembar, 2 theelepels djinten en 2 theelepels laos) en bak dit kort mee. Schep dit mengsel (de boemboe) over in de slowcooker bij het vlees.
- Kneus de sereh stengel door deze te pletten met de zijkant van een mes of de stamper van een vijzel en scheur de 3 djeroek poeroet blaadjes in. Leg nu de 5 laurierblaadjes, djeroek poeroet, sereh, 1 steranijs, 100 gram fijngehakte santen, 1 eetlepel palmsuiker en 2 theelepels asempasta (tamarinde) in de slowcooker op het vlees. Schenk er 300 tot 350 milliliter water op en meng alles goed door elkaar met een spatel.
- Zet de slowcooker op stand low en laat de rendang in 8 uur (tot 10 uur) gaar worden. Als de kooktijd verstreken is ga je proeven. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met rijst en een groentegerecht, zoals bijvoorbeeld toemis boontjes.
BENODIGDHEDEN o.a.
- FoodprocessorKoop bij Bol.com
- KoekenpanKoop bij Bol.com
- SlowcookerKoop bij Bol.com
AANTEKENINGEN
- Heb je geen slowcooker? Maak het dan op dezelfde manier maar voeg de stappen dan in een gewone stoofpan. In een stoofpan is het in 4 uurtjes ongeveer klaar. Rendang kun je prima invriezen.
- Wil je dit recept verdubbelen? Verdubbel dan NIET alle ingrediënten, houd het basisrecept aan en neem van alles een beetje meer. Kook op gevoel, proef en pas daarop je gerecht aan. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste een recept kan verdubbelen.
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Gerelateerde recepten en artikelen
- De lekkerste recepten voor rendang
- Vegetarische rendang uit de slowcooker
- Krokant Indisch rundvlees
- Champignon rendang
- Mijn ultieme rendang recept
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.