Familierecept: sambal goreng boontjes (buncis) van mijn oma. Als er iets niet mag ontbreken op mijn blog is dat wel het recept voor sambal goreng boontjes. Dit is van alle ‘sambal goreng gerechten’ de meest populaire en ook de meest geliefde. Sperziebonen gebakken met ui, knoflook en sambal, een heerlijk bijgerecht uit de Indonesische keuken. Dit gerecht haalt mooie herinneringen naar boven. Het doet mij denken aan de fijne momenten in de keuken waarbij mijn oma Etty en mijn moeder mij het recept hebben geleerd.
Sambal goreng boontjes is een onmisbaar bijgerecht in de Indonesische keuken en wordt vaak geserveerd naast rijstgerechten of als onderdeel van een uitgebreide rijsttafel. Dit familierecept is echter flexibel en je kunt er jouw eigen draai aan geven. Voeg bijvoorbeeld tahoe (tofu) toe, zoals in dit recept. Pas de pittigheid aan of experimenteer met verschillende kruiden om het gerecht naar jouw smaak aan te passen. Wat mijn oma ook weleens deed, was hardgekookte eieren toevoegen. De smaak van de boemboe kon er dan lekker intrekken en het was een lekkere toevoeging aan het gerecht. Wil je een vegan versie maken? Laat dan de trassi weg en zo tover je het om tot een plantaardig recept. Blokjes tahoe zijn dan een lekkere aanvulling.
Familierecept: sambal goreng boontjes (buncis) van mijn oma
Pittige, kruidige en knapperige boontjes gebakken in sambal. Klinkt als een pittig gerecht maar dat hoeft natuurlijk niet. Maak het gerecht zo pittig als je zelf wilt. Als je voor meerdere mensen kookt, kun je beter iets terughoudender zijn met de sambal of pepers en er extra sambal naast serveren voor de liefhebbers. Wat ik zelf altijd doe is diepvries sperzieboontjes gebruiken in plaats van verse. De diepvries variant is ‘goedkoper’ en makkelijk in gebruik. Vers kan ook prima, de kooktijd is dan misschien ietsjes langer. Qua smaak komt het vrijwel overheen. De structuur van verse boontjes is misschien iets knapperiger dan de diepvriesvariant, maar het doet niks af aan de smaak.
Je kunt verse pepers gebruiken in de boemboe, maar sambal oelek is ook een handige optie. Bij verse pepers weet je niet precies hoe de smaak zal uitvallen. Als je sambal oelek gebruikt kun je dit een beetje ‘sturen’. Ik gebruik bijna altijd sambal oelek in mijn boemboes, dit is handig en lekker.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)