Eetspiratie » Familierecept: sambal goreng boontjes (buncis) van mijn oma
Familierecept sambal goreng boontjes van mijn oma

Familierecept: sambal goreng boontjes (buncis) van mijn oma

Familierecept: sambal goreng boontjes (buncis) van mijn oma. Als er iets niet mag ontbreken op mijn blog is dat wel het recept voor sambal goreng boontjes. Dit is van alle ‘sambal goreng gerechten’ de meest populaire en ook de meest geliefde. Sperziebonen gebakken met ui, knoflook en sambal, een heerlijk bijgerecht uit de Indonesische keuken. Dit gerecht haalt mooie herinneringen naar boven. Het doet mij denken aan de fijne momenten in de keuken waarbij mijn oma Etty en mijn moeder mij het recept hebben geleerd.

Sambal goreng boontjes is een onmisbaar bijgerecht in de Indonesische keuken en wordt vaak geserveerd naast rijstgerechten of als onderdeel van een uitgebreide rijsttafel. Dit familierecept is echter flexibel en je kunt er jouw eigen draai aan geven. Voeg bijvoorbeeld tahoe (tofu) toe, zoals in dit recept. Pas de pittigheid aan of experimenteer met verschillende kruiden om het gerecht naar jouw smaak aan te passen. Wat mijn oma ook weleens deed, was hardgekookte eieren toevoegen. De smaak van de boemboe kon er dan lekker intrekken en het was een lekkere toevoeging aan het gerecht. Wil je een vegan versie maken? Laat dan de trassi weg en zo tover je het om tot een plantaardig recept. Blokjes tahoe zijn dan een lekkere aanvulling.

Familierecept: sambal goreng boontjes (buncis) van mijn oma

Pittige, kruidige en knapperige boontjes gebakken in sambal. Klinkt als een pittig gerecht maar dat hoeft natuurlijk niet. Maak het gerecht zo pittig als je zelf wilt. Als je voor meerdere mensen kookt, kun je beter iets terughoudender zijn met de sambal of pepers en er extra sambal naast serveren voor de liefhebbers. Wat ik zelf altijd doe is diepvries sperzieboontjes gebruiken in plaats van verse. De diepvries variant is ‘goedkoper’ en makkelijk in gebruik. Vers kan ook prima, de kooktijd is dan misschien ietsjes langer. Qua smaak komt het vrijwel overheen. De structuur van verse boontjes is misschien iets knapperiger dan de diepvriesvariant, maar het doet niks af aan de smaak.

Je kunt verse pepers gebruiken in de boemboe, maar sambal oelek is ook een handige optie. Bij verse pepers weet je niet precies hoe de smaak zal uitvallen. Als je sambal oelek gebruikt kun je dit een beetje ‘sturen’. Ik gebruik bijna altijd sambal oelek in mijn boemboes, dit is handig en lekker.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Familierecept sambal goreng boontjes van mijn oma
Sambal goreng boontjes
Familierecept: sambal goreng boontjes (buncis) van mijn oma

Familierecept: sambal goreng boontjes (buncis) van mijn oma

Recept van Simone | Eetspiratie
4.8 van 14 stemmen
Categorie: BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

35

minuten

Sambal goreng buncis. Een heerlijk en makkelijk Indisch recept van pittige gestoofde sperziebonen. Serveer met rijst of als onderdeel van de rijsttafel.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 450 – 500 gram sperziebonen (vers of diepvries)

  • 2 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)

  • 2 laurierblaadjes (of daun salam blad)

  • 1 ui of 2 sjalotten grof gesneden

  • 3 tenen knoflook grof gesneden

  • 1 – 1,5 eetlepel sambal oelek naar smaak

  • 1 rijpe tomaat in stukken gesneden

  • halve theelepel zout

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje

  • 2 theelepels suiker

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 100 – 150 milliliter water

  • 1 theelepel trassi (optioneel)

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • De boemboe maak je het makkelijkst in een foodprocessor, nutribullet of met een staafmixer.
  • Hak de ui, knoflook en tomaat grof en doe deze in de foodprocessor of een hoge beker als je een staafmixer gebruikt. Blend dit tot een pasta samen met 1 eetlepel tot 1,5 eetlepel sambal oelek en voeg indien nodig een scheutje water toe zodat het iets beter blend.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit hierin de boemboe voor ongeveer 3 minuten aan. Voeg de djeroek poeroet blaadjes en de laurierblaadjes toe en bak deze even mee.
  • Als je trassi gebruikt (dit is optioneel) verkruimel je deze nu boven de pan. Voeg 2 theelepels suiker en de sperziebonen toe. Schep alles goed om.
  • Schenk er 100 – 150 milliliter water bij en voeg 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje) toe. Breng op smaak met ketjap manis en laat dit sudderen tot de bontjes beetgaar zijn. Proef en breng op smaak met een extra snufje zout indien nodig.
  • Serveer met witte rijst, nasi kuning of bij nasi goreng.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.