Oma's groentesoep

Groentesoep van oma sambal

Wie is oma sambal? Je raad het al, dat is natuurlijk mijn moeder! Mijn kinderen kennen haar niet anders en ik vind het nog steeds een hele toepasselijke naam. Iedereen in onze omgeving noemt haar ook zo. Volgens mij weten maar weinig mensen haar echte voornaam, namelijk ‘Jane’. Mijn moeder en een pot sambal zijn trouwens onafscheidelijk, mijn moeder eet werkelijk overal sambal bij, dat zit nou eenmaal in haar Indo roots. Mijn moeder maakt ook altijd soep. Als ik bij haar ben heeft ze altijd soep voor mij en mijn oudste dochter is er ook gek op. Dus vandaag een familiereceptje van mijn lievelingssoep, de groentesoep van oma sambal.

Wat heb je nodig?

 • 1 zak boerensoepgroente of grof gesneden soepgroente
 • 2 liter water
 • 200 tot 250 gram half om half gehakt
 • 1 rode paprika
 • 1 ui
 • 2 laurierbladen
 • 3 kruidnagels
 • snufje gemalen foelie
 • 2 eetlepels groentebouillonpoeder
 • vers gemalen zwarte peper
 • 100 gram spaghetti

Hoe maak je het?

Zet een pan met water op, kruid het gehakt met een snufje zout en peper en draai er gehaktballetjes van. De balletjes kunnen meteen in de pan. Laat dit op een zacht vuurtje gaar koken. Nu ga je de paprika en de ui poffen of grillen.

Je kunt dit doen door de paprika en de ui in zijn geheel op een droge hete grillpan te leggen of je houdt de ui en paprika even boven je gaspit (dit is de snelle werkwijze). Mijn moeder gebruikt de gaspit, maar ik liever de grillpan.

Paprika poffen
Oma sambal in actie

Schep het eventuele ‘schuim’ van de soep af, dit is iets wat mijn moeder altijd doet en wat ik dus braaf ook altijd doe. Mijn moeder doet dit met een schuimspaan maar zij noemt dit een soetil (dat is de Indonesische vertaling). Voeg de laurier, kruidnagels, foelie, bouillonpoeder en soepgroente toe. Als de paprika en ui geblakerd zijn snijd je deze in grove stukken en voeg ze aan de soep toe.

Breek de spaghetti in stukjes en laat deze zachtjes gaar worden in de soep. Laat de soep op een zacht vuurtje staan.

Breng de soep op smaak met vers gemalen zwarte peper en indien nodig een snufje zout. Wij eten deze soep met een beetje rijst, gebakken uitjes en natuurlijk… sambal! Maar met een lekker stuk brood is het ook erg lekker.

Groentesoep

 

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

3 Reacties

 1. Heerlijke soep :) Dankjewel voor het recept

 2. soep gemaakt.. heerlijk. was leuk om de paprika en het ui boven het gas te houden.

  • Hoi Cees, ik zag vroeger als klein kind mijn moeder dit altijd doen en dat vond ik erg grappig. Zelfs Jamie Oliver doet het! Leuk dat je de soep gemaakt hebt. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*