Eetspiratie » Groentesoep van oma sambal
Groentesoep van oma sambal

Groentesoep van oma sambal

Groentesoep van oma sambal, mijn moeder! Volgens mij weten maar weinig mensen haar echte voornaam, namelijk ‘Jane’. Mijn moeder wordt al jaren door bekenden oma sambal genoemd. Hoe dat zo gekomen is, ik denk door haar roots en het feit dat ze overal sambal bij eet. Inmiddels heb ik al veel recepten van haar gedeeld en deze groentesoep mag ook niet op mijn blog ontbreken.

Ik ben groot geworden van rijst met soep. Mijn moeder maakte elke week verschillende soorten soep, bamisoep, bruine bonensoep, groentesoep of soto ayam (Indonesische kippensoep). Elke dag kon ik na schooltijd een kom soep eten als ik honger had. Zelf doe ik dit ook, ik maak minstens twee pannen soep per week. Zo heb ik elke dag een lekkere lunch of tussendoortje als ik trek heb. Ook de kinderen eten vaak soep als ze uit school komen. Precies zoals ik het zelf als kind ook deed.

Groentesoep van oma sambal

Deze groentesoep is heel eenvoudig te maken en heeft simpele ingrediënten. Als ik deze soep eet doet me dat denken aan vroeger. Het heeft een bepaalde smaak die herinneringen oproept. Ik zag mijn moeder dan boven de gaspit met een tang paprika en ui ‘roosteren’ of poffen. Deze sneed ze in stukken en deed ze in de soep. Dat was voor de smaak zei ze en inderdaad, daardoor smaakt de soep nog lekkerder.

Groentesoep van oma sambal

Groentesoep van oma sambal

Recept van Simone | Eetspiratie
4.3 van 4 stemmen
Niveau: gemiddeld
Porties

5

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

25

minuten
Total time

50

minuten

Een lekkere groentesoep met gepofte ui en paprika.

Kook modus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

 • 1 zak boerensoepgroente of grof gesneden soepgroenten (350 gram)

 • 2 liter water

 • 200 – 250 gram half-om-half gehakt (voor soepballetjes)

 • 1 of 2 rode paprika’s in grove stukken gesneden

 • 1 ui in grove stukken gesneden

 • 2 laurierbladen

 • 3 kruidnagels

 • mespunt gemalen foelie (of een stukje foelie)

 • mespunt nootmuskaat

 • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes

 • zout en peper naar smaak

 • 100 gram spaghetti

 • 1 theelepel olie

BEREIDING

 • Doe het gehakt in een kom en voeg er zout, peper en nootmuskaat aan toe. Meng dit goed door elkaar en draai er kleine soepballetjes van. Zet deze apart tot gebruik.
 • Blaker de paprika en de ui boven de gaspit of rooster deze in een droge hete koekenpan of gebruik een contactgrill. Het maakt niet uit hoe je dit doet, als ze maar een beetje geblakerd zijn. Snijd de paprika en de ui vervolgens in grove stukken.
 • Verhit een theelepel olie in een soeppan en voeg de soepgroente toe. Bak deze even aan met een snufje zout.
 • Druk de kruidnagels in een uienschil zodat je ze niet kwijtraakt en voeg ze toe aan de pan samen met de laurierbladen en foelie.
 • Schenk het water erbij en voeg groentebouillonpoeder of bouillonblokjes toe. Breng het zachtjes aan de kook. Voeg nu de gesneden paprika en ui toe.
 • Als het water kookt zet je het vuur lager en voeg je de gehaktballetjes toe. Laat deze rustig garen en schep tussendoor het eventuele schuim van de soep af.
 • Breek de spaghetti in stukjes en voeg ze toe aan de soep. Als de spaghetti gaar is (na ongeveer 10 minuten) is de soep klaar. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en indien nodig een snufje zout. Verwijder de laurierbladen en de kruidnagels.
 • Serveer er knapperig brood bij of eet het met gekookte rijst. Een beetje sambal mag natuurlijk niet ontbreken.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.