Bruine bonensoep zoals mijn moeder hem maakt! Met deze soep ben ik groot geworden. Elke week maakte mijn moeder een grote pan van deze soep, of het nu zomer of winter was. We aten het met rijst, sambal en gebakken uitjes. Het is een goed gevulde soep en de ingrediënten zijn vriendelijk voor je portemonnee. Het is ook een ideale soep om je restjes op te maken.
Wij noemen dit gerecht thuis Indische bruine bonensoep. De Hollandse variant wordt namelijk normaal gesproken niet gegeten met rijst, gebakken uitjes en sambal. Ook worden in dit recept specerijen als laurier, foelie, nootmuskaat en kruidnagel gebruikt. In de Hollandse variant kom je kruiden zoals tijm of peterselie tegen. Deze soep kun je dus op verschillende manieren maken. Hoe dan ook, bruine bonensoep is lekker, vullend en makkelijk te maken.
Bruine bonensoep
Bruine bonensoep was voor ons vroeger een lekker en betaalbaar gerecht. De ene keer gebruikte mijn moeder er gehakt en/of rookworst in en de andere keer voegde ze er in plaats van vlees een restje ongekookte pasta (bijvoorbeeld penne, gebroken spaghetti of macaroni) en extra bonen (kidneybonen of zwarte bonen) aan toe. Net wat het boodschappenbudget op dat moment toeliet. Dit is ook een van de redenen dat ik budget recepten deel op Eetspiratie. Ik laat zien dat je met een klein budget creatief kunt zijn in de keuken. Ik schreef er dit artikel over. Deze soep is redelijk low budget, hij is voedzaam en je kunt er grote hoeveelheden van maken. De meeste ingrediënten zijn specerijen die je waarschijnlijk al in je voorraadkast hebt staan.
Kruiden infuser ”Gusto” – Gefu
Raak nooit meer kruidnagels, steranijs of laurierblaadjes kwijt met deze kruideninfuser!
Voor het maken van bruine bonensoep zijn eigenlijk geen regels. Heb je een zak soepgroente, dan kun je die gebruiken. Ligt er nog wortel, bosui en bleekselderij in je koelkast? Snijd dit dan op en je hebt een prima basis voor deze soep. Heb je nog een restje diepvries sperziebonen of erwtjes? Deze kunnen er ook in. Ik houd zelf van lekker veel bonen in de soep. Ga er tegen het einde van de kooktijd nog even met een pureestamper doorheen zodat de soep iets indikt. En nog een tip van mijn moeder: een kneepje citroensap maakt de soep nog lekkerder.
Bruine bonensoep
6
personen20
minuten1
uur1
uur20
minutenHeerlijke Indische bruine bonensoep met rijst, sambal en gebakken uitjes zoals mijn moeder hem maakt. Zet in een uur een goed gevulde maaltijdsoep op tafel.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 potten bruine bonen (á 680 gram), uitgelekt en afgespoeld
1 liter water (of meer naar wens)
2 eetlepels groentebouillonpoeder of 2 groente bouillonblokjes
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 kruidnagels
1 mespunt (vers geraspte) nootmuskaat
4 laurierbladen
1 stukje foelie of een mespunt gemalen foelie (optioneel)
400 gram fijne soepgroenten
2 middelgrote aardappels in blokjes gesneden
300 gram half-om-half gehakt (optioneel)
1 rookworst (optioneel) in plakjes gesneden
4 handjes diepvries sperziebonen
1 eetlepel olie
peper en zout naar smaak
voor erbij: rijst, sambal, gebakken uitjes
BEREIDING
- Als je gehaktballetjes wilt maken voor de soep dan begin je daar als eerste mee. Kruid het gehakt met peper en zout en draai er kleine gehaktballetjes van. Geen zin om balletjes te draaien? Je kunt ook plukjes van het gehakt ’trekken’ in plaats van gehaktballetjes draaien.
- Druk nu 4 kruidnagels in een stukje van de ui, zo raak je ze niet kwijt in de soep. Snipper de rest van de ui en hak 2 tenen knoflook fijn. Snijd 2 middelgrote aardappel in even grote blokjes.
- Verhit een eetlepel olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en 4 laurierbladen aan. Voeg ook de ui met de kruidnagels toe. Als de ui glazig ziet, voeg je 400 gram fijne soepgroenten en de blokjes aardappel toe. Bak deze even mee. Voeg ook een flinke snuf zout en peper toe.
- Giet 2 potten bruine bonen af en spoel de bonen goed onder de kraan tot het schuim verdwenen is. Doe ze bij de groenten in de pan. Schep alles goed om. Schenk er 1 liter water bij en voeg 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 1 tot 2 bouillonblokjes), 1 mespunt nootmuskaat (en eventueel een stukje foelie) toe. Laat dit nu zachtjes koken.
- Mocht er wat schuim op de soep komen, schep dit er dan met een lepel even af. Kook de soep totdat de aardappel volledig zacht is. Test dit even door een stukje te proeven. Ga nu met een pureestamper goed door de soep tot een groot gedeelte van de soep gepureerd is. Hierdoor wordt de soep iets dikker. Vind je de soep te dik, voeg dan nog een scheut water toe.
- Als de soep goed warm is, kun je op dit moment 4 handjes bevroren sperziebonen, de gehaktballetjes en/of rookworst toevoegen. Gebruik je geen vlees voeg dan nu 3 handjes ongekookte pasta (bijvoorbeeld elleboogjes macaroni) toe. Laat de soep zachtjes koken tot de balletjes (of de pasta) gaar zijn.
- Schep 2 eetlepels gekookte witte rijst in een grote soepkom. Doe hier een paar flinke scheppen van de bruine bonensoep op. Garneer met gebakken uitjes en serveer er sambal en een partje citroen bij.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. - Rijst koken doe ik tegenwoordig niet meer in mijn rijstkoker, maar in mijn Crock-Pot Express. Lees hier hoe ik dat doe.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Indische bruine bonensoep uit de slowcooker
- Zwarte bonensoep uit de slowcooker
- Indische bruine bonen met rijst
- Bruine bonenschotel met rookworst
- Nasi goreng
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.