Eetspiratie » Bruine bonensoep
Indische bruine bonensoep

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep zoals mijn moeder hem maakt! Van deze soep ben ik groot geworden. Elke week maakte mijn moeder een grote pan van deze soep, of het nu zomer of winter was. We aten het met rijst, sambal en gebakken uitjes. Het is een goed gevulde soep en de ingrediënten zijn vriendelijk voor je portemonnee. Het is ook een ideale soep om je restjes op te maken.

Wij noemen dit gerecht thuis Indische bruine bonensoep. De Hollandse variant wordt namelijk normaal gesproken niet gegeten met rijst, gebakken uitjes en sambal. Ook worden in dit recept specerijen als laurier, foelie, nootmuskaat en kruidnagel gebruikt. In de Hollandse variant kom je kruiden zoals tijm of peterselie tegen. Deze soep kun je dus op verschillende manieren maken. Hoe dan ook, bruine bonensoep is lekker, vullend en makkelijk te maken.

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep was voor ons vroeger een lekker en betaalbaar gerecht. De ene keer gebruikte mijn moeder er gehakt en/of rookworst in en de andere keer voegde ze er in plaats van vlees een restje ongekookte pasta (bijvoorbeeld penne, gebroken spaghetti of macaroni) en extra bonen (kidneybonen of zwarte bonen) aan toe. Net wat het boodschappenbudget op dat moment toeliet. Dit is ook een van de redenen dat ik budget recepten deel op Eetspiratie. Ik laat zien dat je met een klein budget creatief kunt zijn in de keuken. Ik schreef er dit artikel over. Deze soep is redelijk low budget, hij is voedzaam en je kunt er grote hoeveelheden van maken. De meeste ingrediënten zijn specerijen die je waarschijnlijk al in je voorraadkast hebt staan.

Voor het maken van bruine bonensoep zijn eigenlijk geen regels. Heb je een zak soepgroente, dan kun je die gebruiken. Ligt er nog wortel, bosui en bleekselderij in je koelkast? Snijd dit dan op en je hebt een prima basis voor deze soep. Heb je nog een restje diepvries sperziebonen of erwtjes? Deze kunnen er ook in. Ik houd zelf van lekker veel bonen in de soep. Ga er tegen het einde van de kooktijd nog even met een pureestamper doorheen zodat de soep iets indikt. En nog een tip van mijn moeder: een kneepje citroensap maakt de soep nog lekkerder.

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep

5 van 1 stem
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

1

uur 

Bruine bonensoep op Indische wijze, geserveerd met rijst, gebakken uitjes en sambal.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 liter 1 water of meer naar wens

  • 2 eetlepels 2 groentebouillonpoeder of 2 groente bouillonblokjes

  • 1 grote 1 ui gesnipperd

  • 2 tenen 2 knoflook fijngehakt

  • 1 of 2 potten 1 of 2 bruine bonen (á 680 gram) afgespoeld

  • 4 4 kruidnagels

  • 1 mespunt 1 (vers geraspte) nootmuskaat

  • 4 4 laurierbladen

  • 1 stukje 1 foelie of een mespunt gemalen foelie (optioneel)

  • 400 gram 400 fijne soepgroenten

  • 2 middelgrote 2 aardappels in blokjes gesneden

  • 300 gram 300 half- om half gehakt (optioneel)

  • 1 1 rookworst (optioneel) in plakjes gesneden

  • 4 handjes 4 diepvries sperziebonen

  • 1 eetlepel 1 olie

  • voor erbij: rijst, sambal, gebakken uitjes

  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

  • Als je gehaktballetjes wilt maken voor de soep dan begin je daar als eerste mee. Kruid het gehakt met peper en zout en draai er kleine gehaktballetjes van. Geen zin om balletjes te draaien? Je kunt ook plukjes van het gehakt ‘trekken’ in plaats van gehaktballetjes draaien.
  • Druk nu de kruidnagels in een stukje van de ui, zo raak je ze niet kwijt in de soep. Snipper de rest van de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de aardappel in even grote blokjes.Kruidnagel tip
  • Verhit een eetlepel olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en laurier aan. Voeg ook de ui met de kruidnagels toe. Als de ui glazig ziet voeg je de soepgroenten en de blokjes aardappel toe. Bak deze even mee. Voeg ook een flinke snuf zout en peper toe.
  • Giet de bruine bonen af en spoel ze goed onder de kraan. Doe ze bij de groenten in de pan. Schep alles goed om. Schenk het water erbij in de pan en voeg het bouillonpoeder (of de bouillonblokjes), nootmuskaat (en eventueel de foelie) toe. Laat dit nu zachtjes koken.
  • Mocht er wat schuim op de soep komen, schep dit er dan met een lepel even af. Kook de soep totdat de aardappel volledig zacht is. Test dit even door een stukje te proeven. Ga nu met een pureestamper ongeveer 4 keer door de soep. Hierdoor wordt de soep iets dikker. Vind je de soep te dik, voeg dan nog een scheut water toe.
  • Als de soep goed warm is kun je op dit moment de bevroren sperziebonen, gehaktballetjes en/of rookworst toevoegen. Gebruik je geen vlees voeg dan nu 3 handjes ongekookte pasta toe. Laat de soep zachtjes koken tot de balletjes (of de pasta) gaar zijn.
  • Schep 2 eetlepels gekookte witte rijst in een grote soepkom. Doe hier een paar flinke scheppen van de bruine bonensoep op. Garneer met gebakken uitjes en serveer er sambal en een partje citroen bij.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)