Eetspiratie » Bruine bonensoep
Bruine bonensoep

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep zoals mijn moeder hem maakt! Van deze soep ben ik groot geworden. Ik eet het regelmatig en in de herfst en winterperiode zelfs wekelijks. Uiteraard eten wij deze soep op de Indo manier. Namelijk met rijst, gebakken uitjes en sambal.

Ik heb bruine bonen altijd al lekker gevonden en al helemaal in een soep. Dit gerecht doet me denken aan gezellige donkere avondjes. Buiten was het koud maar wij zaten lekker met een dekentje op de bank met een grote kom rijst met soep.

In een gewone pan

De soep wordt het lekkerst als hij lang op staat, dit kan gewoon in een soeppan of in een slowcooker. Mijn moeder begint met het kruiden en draaien van de gehaktballetjes. Daarna fruit ze altijd eerst de ui aan en vervolgens bakt ze de soepgroenten een aardappels ook even mee. Dit mag maar hoeft niet perse. Dit is een persoonlijke keuze.

Vervolgens voegt ze water/bouillon toe. Daarna gaan de balletjes in de soep. Als de balletjes gaar zijn gaan ze drijven. De soep schuimt ze daarna af. Als laatste voegt ze de bruine bonen en de rookworst toe. Daarna gaat ze er een aantal keer met een pureestamper erdoorheen.

In de slowcooker

Maak je de soep in de slowcooker, dan kun je natuurlijk eerst de ui en groenten aanbakken in een gewone pan en overhevelen in de slowcooker. Dit hoeft niet perse, het mag. Je kunt de ui, groenten, aardappel en specerijen er ook direct indoen. Schenk vervolgens het water/bouillon erbij en voeg de rauwe gekruide soepballetjes toe. Zet de slowcooker 6 uur op stand low. Schep eventueel schuim van de soep af. Voeg als de kooktijd verstreken is de afgespoelde bruine bonen en rookworst toe. Deze hoeven alleen maar even op te warmen. Ga er daarna nog even met een pureestamper doorheen.

Bruine bonensoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse recepten, Slowcooker, SoepenKeuken: SoepMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd pan

2

uren 
Slowcooker

6

uur (low)

Bruine bonensoep op Indische wijze, geserveerd met rijst, gebakken uitjes en sambal.

Ingrediënten

  • 2 liter water

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes

  • 1 grote ui

  • 1 grote pot afgespoelde bruine bonen

  • 4 kruidnagels

  • 4 laurierbladen

  • 1 stukje foelie of een mespunt gemalen foelie

  • 1 grote zak soepgroenten

  • 1 grote aardappel

  • 300 gram half- om half gehakt

  • 1 rookworst

  • 4 handjes diepvries sperziebonen

  • 1 eetlepel olie

  • voor erbij: rijst, sambal, gebakken uitjes

  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Kruid het gehakt met peper en zout en draai er kleine gehaktballetjes van. Leg ze even apart.
  • Druk nu de kruidnagels in een stukje van een ui, zo raak je ze niet kwijt in de soep. Snipper de rest van de ui. Snijd de aardappel in kleine blokjes.Kruidnagel tip
  • Verhit een eetlepel olie in een soeppan en fruit de ui aan. Bak vervolgens de soepgroenten en de blokjes aardappel mee.
  • Schenk het water in de pan en voeg het bouillonpoeder (of de bouillonblokjes) de laurierbladen en de foelie toe. Doe de soepballetjes erbij en laat deze garen in de bouillon. Als de balletjes gaar zijn gaan ze drijven.
  • Mocht er wat schuim op de soep komen, schep dit er dan met een lepel even af. Voeg de afgespoelde bruine bonen, bevroren sperziebonen en de in stukjes gesneden rookworst toe. Laat dit minimaal een uur tot 2 uur op een zacht vuurtje staan. Als de aardappel gaar is en de soep op smaak gebracht is, is hij klaar.
  • Ga met een pureestamper ongeveer 3 keer door de soep. Hierdoor wordt de soep iets dikker.
  • Schep 2 eetlepels gekookte witte rijst in een grote soepkom. Doe hier een paar flinke scheppen van de bruine bonensoep op. Garneer met gebakken uitjes en serveer er sambal bij.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE