Bruine bonensoep zoals mijn moeder hem maakt! Van deze soep ben ik groot geworden. Elke week maakte mijn moeder een grote pan van deze soep, of het nu zomer of winter was. We aten het met rijst, sambal en gebakken uitjes. Het is een goed gevulde soep en de ingrediënten zijn vriendelijk voor je portemonnee. Het is ook een ideale soep om je restjes op te maken.
Wij noemen dit gerecht thuis Indische bruine bonensoep. De Hollandse variant wordt namelijk normaal gesproken niet gegeten met rijst, gebakken uitjes en sambal. Ook worden in dit recept specerijen als laurier, nootmuskaat en kruidnagel gebruikt. In de Hollandse variant kom je kruiden zoals tijm of peterselie tegen. Bruine bonensoep kun je dus op verschillende manieren maken.
Bruine bonensoep
Bruine bonensoep was voor ons vroeger een lekker en betaalbaar gerecht. De ene keer gebruikte mijn moeder er gehakt en/of rookworst in en de andere keer voegde ze er in plaats van vlees een restje ongekookte pasta (bijvoorbeeld penne, gebroken spaghetti of macaroni) en extra bonen (kidneybonen of zwarte bonen) aan toe. Net wat het boodschappenbudget op dat moment toeliet. Dit is ook een van de redenen dat ik budget recepten deel op Eetspiratie. Ik laat zien dat je met een klein budget creatief kunt zijn in de keuken. Ik schreef er dit artikel over. Deze soep is redelijk low budget, hij is voedzaam en je kunt er grote hoeveelheden van maken. De meeste ingrediënten zijn specerijen die je waarschijnlijk al in je voorraadkast hebt staan.
Voor het maken van bruine bonensoep zijn eigenlijk geen regels. Heb je een zak soepgroente, dan kun je die gebruiken. Ligt er nog wortel, bosui en bleekselderij in je koelkast? Snijd dit dan op en je hebt een prima basis voor deze soep. Heb je nog een restje diepvries sperziebonen of erwtjes? Deze kunnen er ook in. Ik houd zelf van lekker veel bonen in de soep. Daarom voeg ik vaak 2 potten bruine bonen toe in plaats van 1. Kijk wat je zelf lekker vindt. Tip van mijn moeder: een kneepje citroensap maakt de soep nog lekkerder.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje viaWIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE