Bruine bonensoep

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep zoals mijn moeder hem maakt! Van deze soep ben ik groot geworden. Ik eet het regelmatig en in de herfst en winterperiode zelfs wekelijks. Uiteraard eten wij deze soep op de Indo manier. Namelijk met rijst, gebakken uitjes en sambal.

Ik heb bruine bonen altijd al lekker gevonden en al helemaal in een soep. Dit gerecht doet me denken aan gezellige donkere avondjes. Buiten was het koud maar wij zaten lekker met een dekentje op de bank met een grote kom rijst met soep.

In een gewone pan

De soep wordt het lekkerst als hij lang op staat, dit kan gewoon in een soeppan of in een slowcooker. Mijn moeder begint met het kruiden en draaien van de gehaktballetjes. Daarna fruit ze altijd eerst de ui aan en vervolgens bakt ze de soepgroenten een aardappels ook even mee. Dit mag maar hoeft niet perse. Dit is een persoonlijke keuze.

Vervolgens voegt ze water/bouillon toe. Daarna gaan de balletjes in de soep. Als de balletjes gaar zijn gaan ze drijven. De soep schuimt ze daarna af. Als laatste voegt ze de bruine bonen en de rookworst toe. Daarna gaat ze er een aantal keer met een pureestamper erdoorheen.

In de slowcooker

Maak je de soep in de slowcooker, dan kun je natuurlijk eerst de ui en groenten aanbakken in een gewone pan en overhevelen in de slowcooker. Dit hoeft niet perse, het mag. Je kunt de ui, groenten, aardappel en specerijen er ook direct indoen. Schenk vervolgens het water/bouillon erbij en voeg de rauwe gekruide soepballetjes toe. Zet de slowcooker 6 uur op stand low. Schep eventueel schuim van de soep af. Voeg als de kooktijd verstreken is de afgespoelde bruine bonen en rookworst toe. Deze hoeven alleen maar even op te warmen. Ga er daarna nog even met een pureestamper doorheen.

Bruine bonensoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse recepten, Slowcooker, SoepenKeuken: SoepMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd pan

2

uren 
Slowcooker

6

uur (low)

Bruine bonensoep op Indische wijze, geserveerd met rijst, gebakken uitjes en sambal.

Ingrediënten

  • 2 liter water

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes

  • 1 grote ui

  • 1 grote pot afgespoelde bruine bonen

  • 4 kruidnagels

  • 4 laurierbladen

  • 1 stukje foelie of een mespunt gemalen foelie

  • 1 grote zak soepgroenten

  • 1 grote aardappel

  • 300 gram half- om half gehakt

  • 1 rookworst

  • 4 handjes diepvries sperziebonen

  • 1 eetlepel olie

  • voor erbij: rijst, sambal, gebakken uitjes

  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Kruid het gehakt met peper en zout en draai er kleine gehaktballetjes van. Leg ze even apart.
  • Druk nu de kruidnagels in een stukje van een ui, zo raak je ze niet kwijt in de soep. Snipper de rest van de ui. Snijd de aardappel in kleine blokjes.Kruidnagel tip
  • Verhit een eetlepel olie in een soeppan en fruit de ui aan. Bak vervolgens de soepgroenten en de blokjes aardappel mee.
  • Schenk het water in de pan en voeg het bouillonpoeder (of de bouillonblokjes) de laurierbladen en de foelie toe. Doe de soepballetjes erbij en laat deze garen in de bouillon. Als de balletjes gaar zijn gaan ze drijven.
  • Mocht er wat schuim op de soep komen, schep dit er dan met een lepel even af. Voeg de afgespoelde bruine bonen, bevroren sperziebonen en de in stukjes gesneden rookworst toe. Laat dit minimaal een uur tot 2 uur op een zacht vuurtje staan. Als de aardappel gaar is en de soep op smaak gebracht is, is hij klaar.
  • Ga met een pureestamper ongeveer 3 keer door de soep. Hierdoor wordt de soep iets dikker.
  • Schep 2 eetlepels gekookte witte rijst in een grote soepkom. Doe hier een paar flinke scheppen van de bruine bonensoep op. Garneer met gebakken uitjes en serveer er sambal bij.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

14 Reacties

  1. Ria van Beek

    Waarom zou je, tijdrovend, gehaktballetjes draaien, als ze het risico lopen gestampt te worden? Dan volstaan ‘plukjes’ gehakt toch ook? Ik zal het snel eens maken, wij houden erg van je recepten en verzamelen ze ook op Pinterest. Bedankt weer voor deze.

    • Hoi Ria, dat kan natuurlijk ook. Mama doet dat ook weleens hoor. Ik maak balletjes omdat de kinderen dit lekker vinden en ik gebruik de pureestamper maar een paar keer. Zo heb je een combinatie van balletjes en stukjes gehakt. Leuk dat jullie ook op Pinterest mijn recepten volgen! Groetjes, Simone

  2. Hi Simone,
    Zou de bruinebonensoep ook in de crockpot express gemaakt kunnen worden. Net zoals de erwtensoep?
    Zelfde tijd op HP en 10 min NR?
    Groetjes, Conny

    • Hoi Conny, ik durf het niet te zeggen want ik heb het zelf nog niet gemaakt in de CPE. Wil je dan gekookte bruine bonen gebruiken? Gr. Simone

      • Is het ook mogelijk om stand high te gebruiken bij het bereiden van deze soep? Ik red het anders qua tijd niet om het vanavond op tafel te zetten..

      • Hoi, ja hoor dat kan zeker! Maar ik denk dat het inmiddels al gelukt is! Groetjes, Simone

  3. Nicole van Boom

    Als ik een vegetarische bonensoep wil maken gewoon het vlees weglaten of nog wat andere kruiden toevoegen? Dank voor je reactie

    • Hoi Nicole, je kunt natuurlijk altijd het vlees weglaten. Tegenwoordig is er ook vegetarische rookworst en vegetarisch gehakt te koop voor als je toch een soort van vlees in je soep wilt. En wat betreft kruiden en smaak. Je zou schillen van een ui kunnen laten meetrekken in de bouillon voor een sterkere smaak. Of de ui eerst laten blakeren boven een vuurtje en deze in de soep gebruiken. In plaats van olie kun je ook de groenten aan fruiten in boter voor nog meer smaak. Ik hoop dat je iets kunt met deze tips! Groetjes, Simone

  4. Hoi!
    Vraagje, als je hem in de Slowcooker klaarmaakt , braad je de gehaktballetjes dan ook even van te voren aan en haal je ze er uit voor dat je het geheel ‘stampt’?
    Lijkt me erg lekker, ga hem morgen maar eens uitproberen.

    • Hoi Kim, nee hoor de balletjes kunnen er gewoon ‘rauw’ in. En ik stamp ze gewoon mee! Je kunt het zo grof of fijn maken als je zelf wil. Ik ben benieuwd!

  5. Wat een lekker recept. Wij hebben gesmuld, wel een extra pot bonen toegevoegd en 1L water ipv 2L. Helaas is m’n crockpot niet groter.

  6. In de achterhoek is dit humkes soep. Leuk je eigen twist om het Indo te maken. Zozie je maar dat je van een Nederlands gerecht je iets kan eigenen. Ik ga het proberen.

    • Hoi Esther, wat grappig, ik kende humkes soep weer niet! Mijn moeder maakt het altijd op deze manier en het is na 37 jaar nog steeds mijn lievelingssoep. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*