Indische bruine bonensoep

Bruine bonensoep

Voor bruine bonensoep kun je mij echt wakker maken! Ik ben er groot mee geworden. Bruine bonensoep eet ik het liefst met rijst, sambal en gebakken uitjes, Indo style. Deze soep is de volgende dag eigenlijk nog veel lekkerder. Vroeger at ik deze soep thuis minstens twee keer per week, de ene dag als avondeten en de andere dag als lunch. Dit is de manier waarop mijn moeder hem maakt. Mijn kinderen zijn er gek op!

Wat heb je nodig?

  • 2 liter water
  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder
  • 1 flinke ui en een kleine ui om de kruidnagels in te drukken
  • 1 grote pot uitgelekte bruine bonen
  • 4 kruidnagels
  • 4 laurierbladen
  • een stukje foelie of een mespunt gemalen foelie
  • zak soepgroenten
  • 1 grote aardappel in blokjes gesneden
  • 300 gram half om half gehakt
  • 1 rookworst in plakjes gesneden
  • 4 handjes diepvries sperziebonen
  • scheutje olie om in te bakken
  • voor erbij: gekookte rijst, sambal, gebakken uitjes, partjes citroen

Hoe maak je het?

Je kunt deze soep op twee manieren maken. In de slowooker en natuurlijk in een gewone pan.

In een gewone pan

Begin met het draaien van de gehaktballetjes, kruid deze met peper en zout. Snipper de ui en verhit een scheutje olie in een soeppan. Pel de andere ui en druk de kruidnagels erin. Fruit de ui en de soepgroenten aan en voeg de sperzieboontjes, blokjes aardappel, laurierbladen en de ui met kruidnagels toe. Schep dit goed om. Voeg de balletjes toe en bak deze kort aan.

Giet het water in de pan en voeg het bouillonpoeder toe. Laat dit minimaal een uurtje zachtjes koken. Voeg hierna de uitgelekte en afgespoelde bruine bonen toe en de in plakjes gesneden rookworst. Check of de aardappel gaar is en ga dan een aantal keer met een pureestamper door de soep. Hier wordt hij extra lekker van!

In de slowcooker

Het is heel eenvoudig, doe alle ingrediënten (behalve de rookworst) in de slowcooker en zet deze voor 6 uur op stand low. Het verschil met het maken in een gewone pan is dat er bij het bereiden in de slowcooker er een schuimlaagje op komt te staan. Haal het schuim eraf met een schuimspaan. Voeg de worst een uur voor het serveren pas toe, deze hoeft alleen maar verwarmd te worden. Ga er op het laatst met de pureestamper doorheen.

Maak je kommetje op

Neem een mooie ruime kom en begin met een flinke schep gekookte rijst. Daarop een paar scheppen soep. Maak het af met een partje citroen, sambal naar smaak en gebakken uitjes. Dit kan ik echt elke week wel eten!

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

8 Reacties

  1. Nicole van Boom

    Als ik een vegetarische bonensoep wil maken gewoon het vlees weglaten of nog wat andere kruiden toevoegen? Dank voor je reactie

    • Hoi Nicole, je kunt natuurlijk altijd het vlees weglaten. Tegenwoordig is er ook vegetarische rookworst en vegetarisch gehakt te koop voor als je toch een soort van vlees in je soep wilt. En wat betreft kruiden en smaak. Je zou schillen van een ui kunnen laten meetrekken in de bouillon voor een sterkere smaak. Of de ui eerst laten blakeren boven een vuurtje en deze in de soep gebruiken. In plaats van olie kun je ook de groenten aan fruiten in boter voor nog meer smaak. Ik hoop dat je iets kunt met deze tips! Groetjes, Simone

  2. Hoi!
    Vraagje, als je hem in de Slowcooker klaarmaakt , braad je de gehaktballetjes dan ook even van te voren aan en haal je ze er uit voor dat je het geheel ‘stampt’?
    Lijkt me erg lekker, ga hem morgen maar eens uitproberen.

    • Hoi Kim, nee hoor de balletjes kunnen er gewoon ‘rauw’ in. En ik stamp ze gewoon mee! Je kunt het zo grof of fijn maken als je zelf wil. Ik ben benieuwd!

  3. Wat een lekker recept. Wij hebben gesmuld, wel een extra pot bonen toegevoegd en 1L water ipv 2L. Helaas is m’n crockpot niet groter.

  4. In de achterhoek is dit humkes soep. Leuk je eigen twist om het Indo te maken. Zozie je maar dat je van een Nederlands gerecht je iets kan eigenen. Ik ga het proberen.

    • Hoi Esther, wat grappig, ik kende humkes soep weer niet! Mijn moeder maakt het altijd op deze manier en het is na 37 jaar nog steeds mijn lievelingssoep. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*