Eetspiratie » Budget recepten en goedkope gerechten
Budget recepten en goedkope gerechten

Budget recepten en goedkope gerechten

Budget recepten en goedkope gerechten, een nieuwe rubriek op Eetspiratie.nl. Al een tijdje loop ik met het idee rond om lekkere voedzame en vooral budgetvriendelijke recepten te delen. En gezien de stijgende prijzen in de supermarkten wordt het hoog tijd om hier iets mee te gaan doen. In dit artikel lees je mijn gedachten over dit onderwerp en welke aanpassingen ik zelf heb gedaan. Ook geef ik een aantal tips over boodschappen doen en hoe je kunt besparen met koken.

Je kunt er niet meer omheen, de boodschappen zijn een stuk duurder dan voorheen. Iedereen voelt dit in zijn of haar portemonnee. Een krop sla kostte bijvoorbeeld een tijdje geleden nog € 0,89. Diezelfde krop sla kost nu € 1,09. Of wat dacht je van aardappels, voor een zak van 3 kilo betaal je momenteel tussen de 4,00 en 4,50 euro. Voor 4 appels betaal je tussen de 2,00 en 3,00 euro. Met de prijzen van nu kan niet iedereen meer dezelfde boodschappen doen als voorheen.

Bij bepaalde producten moeten er keuzes gemaakt worden. Heb je het product echt nodig of is er een alternatief voor? Nu zijn de prijzen natuurlijk niet bij elke supermarkt exact hetzelfde en zijn er altijd (als je goed zoekt) aanbiedingen te vinden. Zo ben ik overgestapt op een ander merk koffie, koop ik geen dure limonadesiroop meer en heb ik de prijzen voor hondenbrokken nog eens beter bekeken. Ook kijk ik beter naar hoeveelheden in verpakkingen. Soms kan iets van een A-merk een mooie aanbieding lijken, maar is de hoeveelheid in de verpakking minder dan die van het huismerk.

Boodschappen doen

Persoonlijk koop ik veel in aanbiedingen. Ik kijk wat er die week in de aanbieding is en pas daar mijn weekmenu op aan. Een weekmenu plannen is sowieso een goed idee, zo weet je precies wat je nodig hebt en hoef je niet meer na te denken over wat je gaat koken. Er zijn een aantal dingen die je anders kunt aanpakken tijdens het boodschappen doen:

  1. Koop alleen wat je echt nodig hebt. Bedenk bij elk product dat je in je winkelwagentje legt of je het wel echt nodig hebt. Heb je echt volkoren broodjes nodig of kun je hetzelfde doen met een heel volkoren brood? Heb je dat pak hagelslag of die fles frisdrank echt nodig? Probeer alternatieven te zoeken of koop het als een luxe product dat je eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld in het weekend) eet of drinkt.
  2. Zoek naar aanbiedingen zoals 1+1 gratis. Heb je dat product écht nodig, dan is het interessant. Zit er hoge korting op een product zoals rijst of (volkoren) pasta? Neem er dan meer van mee en bouw een voorraadje op. Gebruik een klantenkaart en houd de aanbiedingen in de gaten. Soms krijg je met zo’n kaart extra korting op producten. 2e product halve prijs, koop het alleen als het iets is wat je vaak gebruikt of om je voorraad aan te vullen.
  3. Voor ons gezin is online boodschappen doen het meest voordelig omdat we zo geen aanbiedingen missen. Ook weet ik precies wat ik moet afrekenen. Als je zelf boodschappen doet, is het soms een verrassing wat je moet afrekenen als je bij de kassa aankomt. Boodschappen laten bezorgen klinkt misschien luxe, maar bij sommige supermarkten beginnen de bezorgkosten vanaf 2,99 (AH). Of is bezorging al vanaf 25 euro gratis (Plus supermarkt).
  4. Kijk ook verder dan alleen de supermarkt. Zoek een boer of een teler in de regio die groenten of fruit verkoopt. Of misschien zit er (net als in mijn dorp) een volkstuin waar je groenten kunt kopen. Verse groenten, fruit en kruiden koop je voordelig in de Turkse supermarkt. Ook hebben ze daar heerlijk brood. Op de lokale weekmarkt kun je ook speuren naar goede aanbiedingen.

Boodschappen doen met hoge kortingen

Er zijn een aantal manieren om boodschappen te doen met hoge kortingen. Laatst heb ik een bestelling gedaan bij Foodello. Deze website (en app) bied producten aan die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen, uit het assortiment gaan of een klein foutje hebben op de verpakking. Om verspilling tegen te gaan bieden ze deze producten (vooral A-merken) aan met hoge korting.

Via de app Too good to go kun je overgebleven etenswaren ‘redden’. Installeer de app en bekijk welke boxen er gered kunnen worden in jouw omgeving. Je kunt al een groente en fruitbox kopen vanaf 2,99. Diverse supermarkten, bakkers en tankstations bieden boxen aan met eten/producten dat zij die dag niet konden verkopen. Om verspilling tegen te gaan, worden de boxen voor een klein prijsje verkocht.

Overblijvers bij de Albert Heijn. Dit is een nieuw concept via de AH app om voedselverspilling tegen te gaan. Overblijvers zijn producten die aan het eind van de dag overblijven, uit het assortiment gaan of tegen de houdbaarheidsdatum lopen. Er zijn 3 soorten overblijvers, de verrassing, vegetarisch en bakkerij. Je koopt overblijvers vanaf 2,95. Kijk hier voor meer informatie.

In veel supermarkten staat een anti-verspillingsbak. Hierin vind je producten met hoge kortingen die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen.

Kleine aanpassingen in de keuken

  1. Diepvriesgroenten zijn een prima alternatief voor verse groenten. Bevroren broccoli, bloemkool, erwten, sugarsnaps, spinazie, boerenkool en sperziebonen zijn vaak goedkoper dan de verse variant. Je kunt ze op verschillende manieren bereiden en smaken minstens zo lekker als verse groenten. Ook zijn ze veel langer houdbaar.
  2. Koop groenten die je zelf moet snijden. Voorgesneden groenten zijn een stuk duurder en minder lang houdbaar.
  3. Voeg meer peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten toe aan je menu. Bonen en linzen koop je in blik of pot. Ook kun je ze in gedroogde vorm kopen. Peulvruchten zijn betaalbaar, gezond, lang houdbaar en je kunt er grote hoeveelheden van koken. Ze zijn ook een goede eiwitbron als alternatief voor vlees. Daarnaast kun je ze in allerlei recepten gebruiken.
  4. Koop vaker champignons, oesterzwammen of andere paddenstoelen. Ze zijn lekker, voedzaam en betaalbaar. Je kunt paddenstoelen eten met rijst, aardappels en brood. Verwerk ze in een soep, bak ze in de koekenpan of oven (zoals deze oesterzwammen).
  5. Voeg tofu en tempeh toe aan je menu. Dit is betaalbaar, een goede bron van eiwitten, lekker en te gebruiken in verschillende recepten. Tofu is neutraal van smaak en kun je daarom in veel gerechten verwerken. Tempeh heeft een nootachtige hartige smaak en is eenvoudig te bereiden.
  6. Kook altijd extra rijst, pasta of aardappelen. Bewaar dit in de koelkast (het blijft zeker een paar dagen goed) en gebruik het om andere gerechten mee aan te vullen. Gekookte rijst, pasta en blokjes aardappel kun je aan een soep toevoegen. Rijst en pasta kun je ook toevoegen aan een bowl of een salade. Gekookte aardappels kun je snel even opbakken.

Budget recepten en goedkope gerechten

Mijn doel is om naast mijn slowcooker recepten, Crock-Pot Express recepten en Indische recepten ook specifieke budget recepten te gaan delen. Maar wat is een budget recept of een goedkoop gerecht? Wat voor de één budget is, is voor de ander misschien nog steeds te prijzig. Als ik online zoek naar budget recepten dan kom ik vaak nog gerechten tegen waar luxe ingrediënten in worden gebruikt. Hiermee bedoel ik producten als fetakaas, avocado, quinoa, pijnboompitjes, currypasta of rundvlees. Persoonlijk vind ik dat geen ingrediënten voor een budgetmaaltijd. Mijn doel is om met hele simpele ingrediënten een complete, voedzame en vullende maaltijd te maken. Ik heb van thuis uit geleerd hoe je creatief kunt zijn met een klein budget in de keuken.

“Mijn doel is om met hele simpele ingrediënten een complete, voedzame en vullende maaltijd te maken.”

Simone

Het idee is dat je zelf een aantal basis ingrediënten in huis hebt. Denk aan kruiden en specerijen zoals kerriepoeder, gemalen komijn, gemberpoeder enzovoort. Ook bouillonblokjes, olie, sojasaus, peper en zout vallen in die categorie. Rijst, pasta, aardappels, bloem, ui en knoflook zie ik ook als een basis product. Als je die dingen in huis hebt, kom je al een heel eind. Sommige ingrediënten die ik gebruik, kun je voor meerdere recepten inzetten. Dit zal ik ook toelichten in het recept.

Een stoofgerecht hoeft helemaal niet duur te zijn. Dit recept voor poor man’s stew is lekker, simpel en heeft goedkope ingrediënten. Ook deze simpele bonenchili, stevige spliterwtensoep, champignonsoep met rijst, romige linzencurry en sperziebonen met tofu en pindasaus zij voorbeelden van voedzame en eiwitrijke budget recepten.

Wat je misschien niet tegen zult komen in dit soort recepten is vlees. Om het budget laag te houden laat ik dit bewust weg. Wil je toch vlees gebruiken dan kan dat natuurlijk prima. Deze recepten zijn een leidraad, maak de gerechten zoals jij ze lekker vindt. De eerste budget recepten en goedkope gerechten staan inmiddels online. Je herkent ze aan de titel budget recept met daarachter het gerecht vermeld. De gerechten fotografeer ik ook zoals ze zijn: simpel!

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Budget recepten en goedkope gerechten Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.