Indische bruine bonen met rijst, een lekker en makkelijk gerecht wat snel op tafel staat. De juiste naam voor dit gerecht is eigenlijk sambal goreng bruine bonen, pittige gekruide bonen gebakken in sambal. Je kunt in principe alles ‘gorengen’ in sambal en dus ook peulvruchten.
Van thuis uit ben ik gewend om regelmatig bonen te eten. Ik ben namelijk groot geworden van bruine bonensoep met rijst. Dit aten we vroeger minstens 1 tot 2 keer per week. Dit is nog steeds één van mijn favoriete gerechten. Bonen en peulvruchten zijn ook lekker in combinatie met rijst. Dit simpele Indische gerecht is een uitkomst als je even snel iets lekkers op tafel wilt zetten. Dit gerecht is in de basis vegan, want er zit in mijn recept geen trassi (gefermenteerde garnalenpasta). Wil je dat wel gebruiken, dan is een halve theelepel voldoende.
Indische bruine bonen met rijst
Voor dit recept kun je prima een pot bruine bonen gebruiken, maar je kunt ook gedroogde bruine bonen kopen, deze een nachtje weken en zelf koken. Een kant-en-klare pot is het snelst, maar lees dan goed het etiket. Soms zitten er allerlei onnodige ingrediënten in zoals suiker. Als je ze gedroogd kookt, kun je ze zelf op smaak brengen. Een zak gedroogde bonen van 500 gram kost ergens tussen de 2 en 3 euro. Je kunt daar dus vrij veel van eten. Gekookte bonen kun je ook prima invriezen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Indische bruine bonen met rijst
4
personen10
minutes10
minutes20
minutesBruine bonen met rijst. Een lekker en makkelijk gerecht uit de Indische keuken.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 pot bruine bonen (800 gram)
1 ui
2 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
1 eetlepel sambal oelek (naar smaak)
1 theelepel suiker
1 stengel sereh (gekneusd)
halve theelepel gemalen laos
50 milliliter kokosmelk
halve eetlepel groentebouillonpoeder of een stukje van een bouillonblokje
2 eetlepels ketjap manis
peper en zout naar smaak
1 eetlepel olie
BEREIDING
- Doe de bruine bonen in een vergiet en spoel ze af onder de koude kraan tot het schuim verdwenen is. Haal het buitenste blad van de sereh en snijd het smalle bovenste stukje eraf. Kneus de onderkant van de sereh door er met een mes of de stamper van een vijzel een paar tikken op te geven.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en sambal aan. Leg de sereh erbij en bak deze mee aan.
- Voeg de gemalen laos, suiker en laurierblaadjes toe. Schep alles goed om. De bruine bonen mogen erbij. Meng alles op een hoog vuur goed door elkaar.
- Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk en ketjap manis toe. Breng op smaak met groentebouillonpoeder (of een stukje van een blokje), peper en zout. Verwijder eventueel de sereh en de laurierbladen voor het serveren.
AANTEKENINGEN
- Serveer de Indische bruine bonen met rijst en acar ketimun (komkommersalade).
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Nee, dat is niet aan te raden.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Bruine bonensoep
- Bruine bonenschotel met rookworst
- Slowcooked chili
- Sambal goreng boontjes met tahoe
- Witte bonen in tomatensaus
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.