Dan Dan noodles of Dan Dan mian is misschien wel het meest lekkere Chinese noodle gerecht dat ik ken. Het heeft alle smaken die ik lekker vind, namelijk: zoet, zout, pittig en een zuur accentje. Eén ingrediënt is onmisbaar in dit gerecht en dat is sczechuanpeper (of sichuanpeper). En als je denkt: ‘dat ingrediënt ken ik niet’. Het is gewoon te koop in de toko én de supermarkt. Genoeg reden dus om dit gerecht een keer te maken.
Er is heel veel te vertellen over dit gerecht. Het bestaat uit een aantal onderdelen en het wordt op een leuke manier geserveerd. Je maakt het ook naar je eigen smaak. De één houdt van pittig en de ander van mild. Je kunt het maken met vlees zoals gehakt (rund of varkensvlees) of kipgehakt, maar ik heb gekozen voor tempeh. Door tempeh (of zelfs tofu) te gebruiken is het gerecht volledig veganistisch dus deze noodles zijn voor iedereen aan te passen. De bereiding is precies hetzelfde, wat je ook kiest.
Dan Dan noodles
Je kunt dit gerecht op verschillende manieren maken. Ik heb een aantal manieren uitgeprobeerd en voor mezelf een handige manier gevonden. Het is een kwestie van de saus maken, het vlees of tempeh/tofu bereiden, de noodles koken en de toppings voorbereiden. Wat ik al eerder zei, de szechuanpeper is het onmisbare ingrediënt in dit gerecht. Eigenlijk is het geen peper, maar een besje of een vruchtje. Dit besje is niet pittig, maar het geeft een tintelend ‘verdovend’ effect op je tong. Dat maakt dit gerecht zo lekker en bijzonder.
Ik schreef een artikel over szechuanpeper waarin ik uitleg hoe je het gebruikt en waar je het kunt kopen. Hier kun je het artikel bekijken.
Naast deze peper zit er ook chili olie in dit gerecht, dit is het tweede belangrijke ingrediënt. Chili olie maak je heel makkelijk zelf (kijk hier voor mijn recept) maar je kunt dit ook kopen in de toko en de supermarkt. Eerlijk gezegd vind ik mijn eigen chili olie het lekkerst voor deze noodles. Dat heb ik zelf voor jullie uitgetest!
De saus voor de Dan Dan noedels maak je naar eigen smaak. Dit recept is voor twee personen. Voor meer porties verdubbel je de ingrediënten. Het belangrijkst is om de saus steeds te proeven en aan te passen naar je eigen smaak. Ik houd bijvoorbeeld van pittig dus gebruik ik minder suiker en meer chili olie. Mijn jongste wil de saus liever niet te pittig dus maak ik de basissaus mild en voeg ik aan mijn eigen kom meer chili olie toe. Iedereen heeft een persoonlijke smaak. Maak de saus zoals jij hem lekker vindt.
Deze noodles serveer je in een diepe kom. De saus schenk je op de bodem en daarop leg je de warme gekookte noodles. Hierop komen de toppings, het vlees of tofu of tempeh, het groen (bosui en paksoi) en de geroosterde pinda’s. Je serveert het direct en aan tafel mengt iedereen zijn eigen noodles door elkaar. Dit gerecht eet het allerlekkerst met stokjes.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)