Eetspiratie » Dan Dan noodles
Dan Dan noodles

Dan Dan noodles

Dan Dan noodles of Dan Dan mian is misschien wel het meest lekkere Chinese noodle gerecht dat ik ken. Het heeft alle smaken die ik lekker vind, namelijk: zoet, zout, pittig en een zuur accentje. Eén ingrediënt is onmisbaar in dit gerecht en dat is sczechuanpeper (of sichuanpeper). En als je denkt: ‘dat ingrediënt ken ik niet’. Het is gewoon te koop in de toko én de supermarkt. Genoeg reden dus om dit gerecht een keer te maken.

Er is heel veel te vertellen over dit gerecht. Het bestaat uit een aantal onderdelen en het wordt op een leuke manier geserveerd. Je maakt het ook naar je eigen smaak. De één houdt van pittig en de ander van mild. Je kunt het maken met vlees zoals gehakt (rund of varkensvlees) of kipgehakt, maar ik heb gekozen voor tempeh. Door tempeh (of zelfs tofu) te gebruiken is het gerecht volledig veganistisch dus deze noodles zijn voor iedereen aan te passen. De bereiding is precies hetzelfde, wat je ook kiest.

Dan Dan noodles

Je kunt dit gerecht op verschillende manieren maken. Ik heb een aantal manieren uitgeprobeerd en voor mezelf een handige manier gevonden. Het is een kwestie van de saus maken, het vlees of tempeh/tofu bereiden, de noodles koken en de toppings voorbereiden. Wat ik al eerder zei, de szechuanpeper is het onmisbare ingrediënt in dit gerecht. Eigenlijk is het geen peper, maar een besje of een vruchtje. Dit besje is niet pittig, maar het geeft een tintelend ‘verdovend’ effect op je tong. Dat maakt dit gerecht zo lekker en bijzonder.

Ik schreef een artikel over szechuanpeper waarin ik uitleg hoe je het gebruikt en waar je het kunt kopen. Hier kun je het artikel bekijken.

Naast deze peper zit er ook chili olie in dit gerecht, dit is het tweede belangrijke ingrediënt. Chili olie maak je heel makkelijk zelf (kijk hier voor mijn recept) maar je kunt dit ook kopen in de toko en de supermarkt. Eerlijk gezegd vind ik mijn eigen chili olie het lekkerst voor deze noodles. Dat heb ik zelf voor jullie uitgetest!

De saus voor de Dan Dan noedels maak je naar eigen smaak. Dit recept is voor twee personen. Voor meer porties verdubbel je de ingrediënten. Het belangrijkst is om de saus steeds te proeven en aan te passen naar je eigen smaak. Ik houd bijvoorbeeld van pittig dus gebruik ik minder suiker en meer chili olie. Mijn jongste wil de saus liever niet te pittig dus maak ik de basissaus mild en voeg ik aan mijn eigen kom meer chili olie toe. Iedereen heeft een persoonlijke smaak. Maak de saus zoals jij hem lekker vindt.

Deze noodles serveer je in een diepe kom. De saus schenk je op de bodem en daarop leg je de warme gekookte noodles. Hierop komen de toppings, het vlees of tofu of tempeh, het groen (bosui en paksoi) en de geroosterde pinda’s. Je serveert het direct en aan tafel mengt iedereen zijn eigen noodles door elkaar. Dit gerecht eet het allerlekkerst met stokjes.

Dan Dan noodles

Recept van Simone | Eetspiratie Keuken: ChineesNiveau: makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

15

minuten
Total time

40

minuten

Dan Dan noodles, het allerlekkerste Chinese noodle gerecht.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)

  • 2 theelepels pindakaas

  • 3 – 4 eetlepels pittige chili olie (of meer/minder naar smaak)

  • 1 -2 eetlepels suiker

  • 5 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel (zwarte) azijn of rijstazijn

  • 4 tenen knoflook

  • 1 theelepel gemalen szechuanpeper

  • half blok tempeh (125 gram)

  • 1 centimeter gember

  • 2 porties spaghetti of noedels (ongeveer 80 gram per persoon)

  • 2 eetlepels geroosterde pinda’s

  • 1 stronk paksoi (het groen)

  • 2 bosuitjes

  • 1,5 eetlepel olie (zonnebloemolie of avocado olie)

  • 50 – 100 milliliter kookwater van de pasta

Hoe maak je het?

  • Begin met het roosteren van de szechuanpeper, maal het fijn en haal het door een zeefje. Of gebruik szechuanpeper kant-en-klaar uit een molentje. Zet dit apart tot gebruik.
  • Meng tahin, pindakaas, chili olie, suiker, azijn, szechuanpeper en 2 teentjes fijngehakte knoflook met elkaar en proef. Dit is de saus voor de noedels. Je kunt deze nu nog aanpassen naar je persoonlijke smaak. Deze saus hoeft niet opgewarmd te worden. Zet even apart tot gebruik.
  • Rasp nu de gember de de twee overige tenen knoflook. Snijd de tempeh in plakjes en snijd deze vervolgens in repen. Snijd de repen in kleine blokjes en hak deze fijn tot kruimels.
  • Zet alvast een pan water op het vuur om de noedels straks in te koken. Ondertussen bereid je de tempeh (of het vlees) voor.
  • Verhit (1,5) eetlepel olie in een koekenpan en fruit hier de gember en knoflook in aan. Voeg vervolgens de tempehkruimels toe en bak deze bruin en krokant. Als de tempeh verkleurd is voeg je een klein snufje szechuanpeper en 2 eetlepels sojasaus toe. Schep dit goed om tot alle tempeh bedekt is. Zet het vuur uit en zet apart tot gebruik.
  • Rooster de pinda’s en hak deze fijn. Snijd de bosui in ringetjes.
  • Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Bij de laatste 2 minuten van de kooktijd voeg je het groen van de paksoi aan het kookwater toe. Schep ongeveer 50 tot 100 milliliter van het kookwater uit de pan en voeg deze bij de saus. Roer dit goed door elkaar.
  • Verdeel de saus over de kommen. Giet de warme noedels af en leg deze direct op de saus. Leg er wat van de paksoi op en schep er een royale hoeveelheid gebakken tempeh of vlees op.
  • Maak het af met de geroosterde pinda’s en ringetjes bosui. Serveer direct en meng de warme noedels door de saus.

Aantekeningen

  • De saus voor dit noodle gerecht is ook goed voor te bereiden. Maak de saus en bewaar deze in de koelkast tot gebruik.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE